O viață dublă

Apropiaţi-vă de Dumnezeu şi El Se va apropia de voi. Curăţiţi-vă mâinile, păcătoşilor, curăţiţi-vă inima, oameni cu inima împărţită! – Iacov 4:8

Unii oameni duc o viaţă dublă – una este viaţa publică, considerată cea adevărată, şi cealaltă este viaţa ascunsă, care rămâne neştiută de ceilalţi. Dar de ce se comportă oamenii astfel? James Harvey Robinson (1863–1936) sugera următoarele: „Vorbirea i-a dat omului puterea unică de a duce o viaţă dublă, poate spune un lucru şi să facă cu totul altceva.” Dar vieţile duble derivă de obicei din tendinţa omului de a-şi acoperi comportamentele păcătoase şi imorale.

Există multe moduri în care oamenii îşi formează o viaţă paralelă. De exemplu, pe 23 iunie 2003, Second Life (http://secondlife.com) a fost lansat. Acest website şi alte site-uri captivante le permit oamenilor să scape de viaţa reală şi să înceapă una virtuală, unde să înceapă „relaţii” noi şi palpitante şi să obţină ceea ce le produce plăcere. În majoritatea cazurilor, aceste relaţii paralele sunt păstrate în secret de părinţi, parteneri şi copii.

În cartea lui Charles H. Spurgeon, John Ploughman’s Talk, există un capitol intitulat „Men with Two Faces,” (Omul cu două feţe), în care avertizează: „În unii oameni te poţi încrede atât timp cât îi poţi vedea, nu mai mult, căci tovarăşii noi îi fac să fie alţi oameni. La fel ca apa, ei clocotesc sau îngheaţă în funcţie de temperatură.” El mai spune: „Nu toţi cei care merg la biserică sau la întâlniri se roagă cu adevărat, nici cei care cântă cel mai tare Îl laudă cel mai mult pe Dumnezeu, nici cei care au feţele cât mai lungi nu sunt cei mai pioşi.”

Chiar nu ştiu în ce măsură înclini şi tu spre o viaţă dublă. Poate nu este cazul tău. Dar dacă permiţi unui păcat preţuit să îţi corodeze integritatea spirituală şi morală, atunci aş vrea să te invit să predai Domnului viaţa ta personală astăzi, să Îi ceri putere să îţi învingi slăbiciunile. Fă acest lucru în taină, căci nimeni nu trebuie să ştie.

Sfatul inspirat pentru noi astăzi este: „Apropiaţi-vă de Dumnezeu şi El Se va apropia de voi. Curăţiţi-vă mâinile, păcătoşilor, curăţiţi-vă inima, oameni cu inima împărţită!” (Iacov 4:8). Dumnezeu poate face ca tendinţele tale inconsecvente să fie transformate în consecvenţă, pentru ca viaţa ta privată să fie în deplină armonie cu imaginea ta publică. Căci preţul pe care va trebui să îl plăteşti pentru că renunţi la păcatele tale nu este nimic în comparaţie cu pacea minţii pe care o vei primi!

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video