Nu există iad veșnic

  Nu le va lăsa nici rădăcină, nici ramură. – Maleahi 4:1

  Ţi-ai imaginat vreodată cum ar fi să-ţi petreci veşnicia suferind în iad?

  Predicatorii şi autorii creştini au portretizat iadul în cel mai dramatic mod posibil. De exemplu, pe 8 iulie 1741, Jonathan Edwards, un teolog şi predicator american celebru din secolul al XVIII-lea, şi-a speriat ascultătorii din Enfield, Connecticut, prin faimoasa predică „Sinners in the Hands of an Angry God” (n.tr. Păcătoşii, în mâna unui Dumnezeu mânios). El spunea în mod deschis că în orice moment, ascultătorii nepocăiţi ar putea fi înghiţiţi de „flăcările dogoritoare ale mâniei lui Dumnezeu”, trebuind să sufere fără încetare în iad timp de „milioane şi milioane de secole”. Nu este deloc surprinzător că audienţa a început să implore cu glas tare mila lui Dumnezeu, încât Edwards nu a mai putut să îşi încheie predica.

  Mare parte din concepţia medievală despre iad a fost exprimată în poemul epic al lui Dante Alighieri, Divina Comedie, în care iadul este plasat pe pământ şi la care se ajunge prin nouă cercuri ale suferinţei. În broşura sa, The Sight of Hell, preotul englez romano-catolic John Furniss (1809–1865) ilustrează chinul veşnic printr-o minge mare de fier, mai mare decât cerurile şi pământul. „O dată la o sută de milioane de ani vine o pasăre şi doar atinge marea minge de fier cu o pană din aripa sa.”

  Arderea păcătoşilor în iad continuă chiar şi după ce acea minge de fier este distrusă de atingerile ocazionale cu pana! Dar, dacă viaţa pe acest pământ este atât de scurtă (Ps. 90:9-10), de ce i-ar pedepsi Dumnezeu pe păcătoşii nepocăiţi atât de sever şi pentru totdeauna?

  Când era copilă/adolescentă, Ellen Harmon (mai târziu White) a fost foarte tulburată de noţiunea unui iad care arde veşnic. În mintea ei, „dreptatea lui Dumnezeu eclipsa mila şi dragostea Lui”, asta până când a înţeles învăţătura din Biblie care spune că fiinţele omeneşti nu sunt nemuritoare în mod natural şi că toţi păcătoşii nepocăiţi vor fi distruşi într-un final (Schiţe din viaţa lui Ellen White, pp. 29–31, 48–50). Mai târziu, ea chiar a scris că excluderea celor răi din cer şi distrugerea lor finală sunt dovezi ale milei lui Dumnezeu faţă de ei (Tragedia veacurilor, p. 543).

  Păcatul şi suferinţa au avut un început şi nu au fost parte a planului original al lui Dumnezeu. Acestea vor fi eradicate pe deplin când Dumnezeu „va face toate lucrurile noi” (Apoc. 21:5), pentru ca universul să poată fi restaurat la perfecţiunea sa de la început. Dragostea va birui păcatul!

  Nu există iad veșnic - 2018. Păcatul şi suferinţa au avut un început şi nu au fost parte a planului original al lui Dumnezeu. Acestea vor fi eradicate pe deplin când Dumnezeu „va face toate lucrurile noi”, pentru ca universul să poată fi restaurat la perfecţiunea sa de la început. Dragostea va birui păcatul!
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Două repere

  Mântuitorul Își găsea odihna la picioarele Tatălui Său dis-de-dimineață, când Se retrăgea din mijlocul ucenicilor și Se ruga. Acesta este modelul cel mai de succes în gestionarea stresului și a tensiunii zilnice. Ia-ți timp doar pentru tine și relația ta cu Dumnezeu!

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Publicate astăzi

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  Vei merge acolo unde Dumnezeu te trimite?

  Mă rog ca, atunci când ești singură și tristă, să arunci asupra lui Dumnezeu toate îngrijorările tale. Lasă-L pe El să le ducă pentru tine. El a promis să-ți meargă alături la fiecare pas.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Biztos menedék

  „Mert ímé az Úr kijő helyéről, hogy meglátogassa a föld lakóinak álnokságát, felmutatja a föld...