Mânuirea Cuvântului

  Caută să te înfăţişezi înaintea lui Dumnezeu ca un om încercat, ca un lucrător care n-are de ce să-i fie ruşine şi care împarte drept Cuvântul adevărului. – 2 Timotei 2:15

  În copilărie îmi plăcea să merg la programul de tineret de după-amiază de la biserica din satul meu. Printre alte activităţi, acolo se organiza şi un concurs: cine găsea cel mai repede şi apoi citea anumite pasaje biblice. Aproape fără excepţie, sora mea mai mare, Eleda, întotdeauna câştiga concursul. Părea că la ea întotdeauna Biblia se deschidea automat la anumite versete! Dar acest exerciţiu ar fi fost aproape imposibil cu primele Biblii, care erau împărţite doar în cărţi, fără capitole sau versete.

  Stephen Langton (1150–1228) a fost un influent arhiepiscop de Canterbury care a murit pe 9 iulie 1228. Se spune că el a împărţit Biblia în capitole, rezultând aranjarea standard modernă. În 1448, rabinul evreu Mordecai Nathan a subîmpărţit Vechiul Testament în versete. Prima Biblie complet împărţită în capitole şi versete a fost Biblia de la Geneva, din 1560, o influentă traducere protestantă a Bibliei în engleză, înainte de versiunea King James.

  Dar ce înseamnă să mânuieşti corect Cuvântul lui Dumnezeu? Acest lucru cuprinde cel puţin patru aspecte importante: (1) să demonstrezi că eşti familiarizat cu Biblia; (2) să respecţi Biblia ca fiind Cuvântul lui Dumnezeu; (3) să îi interpretezi corect conţinutul şi (4) să îi permiţi Cuvântului lui Dumnezeu să îţi transforme viaţa. „Când iei Biblia în mâna ta, aminteşte-ţi că eşti pe teren sfânt” (Principii fundamentale ale educaţiei creştine, p. 195).

  Mult mai mult decât o altă carte bună, Biblia trebuie să fie lumina întregii vieţi (Ps. 119:105). „Faceţi din Biblie sfătuitorul vostru. Cu acest sfătuitor, cunoştinţa voastră se va dezvolta rapid, dacă vă veţi păstra mintea liberă de lucrurile nefolositoare ale lumii. Cu cât studiaţi mai mult Biblia, cu atât mai profundă vă va fi cunoaşterea de Dumnezeu. Adevărurile Cuvântului Său vor fi scrise în sufletul vostru, imprimând urme de neşters” (Sfaturi pentru părinţi, educatori şi elevi, p. 484).

  Cuvântul lui Dumnezeu aduce bucurie, sens şi speranţă în vieţile noastre. Este podul divin care leagă timpul cu veşnicia (Is. 40:6-8) şi singura condiţie pentru viaţa veşnică.

  Mânuirea Cuvântului - 2018. Faceţi din Biblie sfătuitorul vostru. Cu acest sfătuitor, cunoştinţa voastră se va dezvolta rapid, dacă vă veţi păstra mintea liberă de lucrurile nefolositoare ale lumii. Cu cât studiaţi mai mult Biblia, cu atât mai profundă vă va fi cunoaşterea de Dumnezeu. Adevărurile Cuvântului Său vor fi scrise în sufletul vostru, imprimând urme de neşters.
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Porunca a cincea

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Nici măcar jumătate

  Deși la prima vedere anturajul pe care îl alegem și locul în care alegem să trăim pot părea inofensive, ele pot deveni totuși periculoase. Poate că ne considerăm suficient de maturi ca să fim ispitiți de ceva dăunător. Însă realitatea este că, pe neobservate, ceea ce se întâmplă lângă noi ne influențează, mai ales dacă e vorba de ceva negativ. Nimic din ceea ce vedem sau auzim nu ne lasă indiferenți, chiar dacă nu acordăm prea multă atenție. A ne considera intangibili nu este o dovadă de înțelepciune și nici de tărie, ci mai degrabă trădează imaturitate și superficialitate. A ne teme de influențe rele nu e o slăbiciune, ci o dovadă de precauție și discernământ spiritual.

  Publicate astăzi

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  Pace în mijlocul furtunii

  În acea noapte a venit uraganul. M-am mirat că am dormit aproape tot timpul. Am experimentat o pace extraordinară în mijlocul furtunii.

  Batjocura şi dispreţul

  Cere astăzi răscumpărarea, și El ți-o va acorda la timpul potrivit și în cea mai bună formă, ca să devii biruitor și mai puternic.

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  „Amint Noé napjaiban volt…”

  „És miként Noé napjaiban lett, úgy lesz az ember Fiának napjaibanis.” (Luk 17,26)„Az Úr feltárta...