Numărul 13

  Pe când grăia El încă, iată că a venit o gloată. Şi cel ce se chema Iuda, unul din cei doisprezece, mergea în fruntea lor. El s-a apropiat de Isus, ca să-L sărute. Şi Isus i-a zis: „Iudo, cu o sărutare vinzi tu pe Fiul omului?” – Luca 22:47-48

  Mulţi oameni cred astăzi că numărul 13 este un număr cu ghinion. Evită să stea în rândul 13 în avion sau la etajul 13 la hotel. Le este frică de vineri 13, unii sunt chiar terifiaţi de vineri, 13 august. În astfel de zile, ei preferă să stea acasă şi să nu facă lucruri importante. Dar cum au început aceste superstiţii?

  Există mai multe teorii care să justifice „numărul nenorocos 13”. De exemplu, în contrast cu 12, un simbol al plenitudinii, numărul 13 a fost privit ca unul incomplet. Unii mistici susţin că Isus şi cei 12 apostoli alcătuiau un grup de 13, dar când trădătorul Iuda a plecat, grupul s-a redus la numărul ideal, 12. În 13 aprilie 1970, unul din tuburile de oxigen de pe Apollo 13 a explodat şi misiunea sa a fost încheiată. Alte exemple asemănătoare ar putea fi adăugate pe această listă.

  Despre „vineri 13”, unii susţin că vinerea în care Iuda L-a trădat pe Isus a fost „Nisan 13” în calendarul iudaic, când singurele posibilităţi ar fi fost Nisan 14 şi 15. În vinerea din 13 octombrie 1307, Filip al IV-lea al Franţei a arestat sute de cavaleri templieri. Demn de menţionat este şi romanul lui Thomas W. Lawson, Friday, the Thirteenth (1907), care a ajutat la popularizarea acestei superstiţii.

  „Vineri, 13 august” combină câteva din aceste teorii cu reputaţia proastă a lunii august în unele culturi. De exemplu, miresele portugheze evitau să se căsătorească în august pentru că aceea era luna în care marinarii obişnuiau să plece în călătorii lungi şi domnişoarele proaspăt căsătorite nu voiau să fie lăsate singure, fără o lună de miere. În Brazilia, luna august este cunoscută ca luna ghinionistă a câinilor turbaţi, când de obicei câinii erau vaccinaţi împotriva turbării.

  Fără îndoială, multe dezastre s-au întâmplat vinerea 13, dar acelaşi lucru putem spune şi despre celelalte zile din an. Totul depinde de perspectiva din care priveşti. Problema începe când coincidenţele sunt considerate o normă şi excepţiile sunt considerate regulă. Cei care se încred în Dumnezeu şi îşi pun viaţa în mâna Lui nu au niciun motiv să fie preocupaţi de astfel de superstiţii nefondate. La urma urmei, „dacă Dumnezeu este pentru noi, cine poate sta împotriva noastră?” (Rom. 8:31).

  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Douăsprezece feluri de rod

  Când nu știi ceva, nu insista să pari mai deștept sau mai cunoscător, în cele din urmă se va dovedi neștiința, și această dezvăluire doare mult mai rău decât modestia de a recunoaște o limită firească. Până și geniile mai au multe lucruri de înțeles și de descoperit. Va fi un timp al descoperirilor și al științei depline, veșnicia se va ocupa de acest lucru.

  Echinocțiul: 12 ore zi, 12 ore noapte

  Istoria lumii noastre a început cu porunca lui Dumnezeu: „Să fie lumină!” și se va încheia în mod simbolic tot cu lumina, care nu se va stinge niciodată, pentru că Însuși Domnul va fi Soarele Noului Ierusalim. Mântuitorul nostru Se autodeclară astfel: „Eu sunt Lumina lumii!” Lângă El, nimeni nu se va rătăci vreodată.

  Doisprezece ani – de la copil la prinț

  Uneori, ne trezim cu schimbări inexplicabile în viața noastră. Planurile pe care ni le facem se desființează, apar alte direcții. Pare că tot ce ne-am propus s-a anulat și nu mai înțelegem nimic. În plus, nu vine nimeni să ne explice de ce. De ce am avut un accident, de ce nu am reușit la un examen, de ce s-a stricat o relație de prietenie etc.? O sumedenie de întrebări năpădesc ființa noastră și tot așteptăm răspunsuri. Moise a primit răspunsuri abia după 68 de ani de la plecarea lui de acasă.

  Femeia bolnavă de 12 ani

  E posibil să suferi de mai multă vreme de ceva ce te macină (în corpul sau în sufletul tău). Probabil că ai trecut deja prin episoade de îngrijorare, descurajare sau chiar depresie. Necredința se poate instala ușor când suntem dezamăgiți. Istoria acestei femei care suferea de doisprezece ani a fost scrisă tocmai pentru tine și cei ce trec prin astfel de stări. Este mesajul clar că, atunci când te vei întâlni cu Mântuitorul în rugăciune, El te va asculta, va găsi cea mai bună soluție și te va elibera.

  Publicate astăzi

  Douăsprezece feluri de rod

  Când nu știi ceva, nu insista să pari mai deștept sau mai cunoscător, în cele din urmă se va dovedi neștiința, și această dezvăluire doare mult mai rău decât modestia de a recunoaște o limită firească. Până și geniile mai au multe lucruri de înțeles și de descoperit. Va fi un timp al descoperirilor și al științei depline, veșnicia se va ocupa de acest lucru.

  O voce slabă și liniștită

  Când ești îndemnată de Duhul Sfânt să faci un anumit lucru – când auzi vocea Lui spunându-ți să faci ceva – ascultă și acționează! Nu știi niciodată cum vrea Dumnezeu să te folosească pentru a le face un bine celorlalți.

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  (In)suflă credință!

  Doamne, ajută-mă să fiu în lumea aceasta un martor al speranței pentru cei care nu mai cred nici măcar în ei înșiși! Dă-mi tăria să fiu pentru alții o ancoră în furtună! PROVOCARE: Pune-ți ca țintă astăzi să încurajezi cât mai multe persoane!

  A tevékeny szeretet országa

  „Jézus pedig felelt nékik: Az én Atyám mind ez ideig munkálkodik, én is munkálkodom.” (Ján...