Pietrele strigă

  Şi El a răspuns: „Vă spun că, dacă vor tăcea ei, pietrele vor striga.” – Luca 19:40

  Una dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice din toate timpurile este Piatra din Rosetta, aflată în British Museum din 1802.

  Unii învăţaţi afirmă că piatra a fost găsită pe 15 iulie 1799 de căpitanul francez Pierre-François Bouchard. Alţii susţin că a fost descoperită pe 19 iulie sau chiar în august. În ciuda acestor discrepanţe minore, ştim că ea a fost găsită în iulie-august 1799 în satul Rosetta, în Delta Nilului, în timpul campaniei din Egipt a lui Napoleon.

  Piatra din Rosetta este o stelă granodiorită cu un decret din 196 î.Hr., în care Ptolomeu al V-lea este onorat ca zeu. Aceeaşi inscripţie a fost gravată de trei ori pe ea – în hieroglifică egipteană veche, în demotică şi în greacă. Thomas Young a decodat unele din scrierile demotice, lucru care l-a ajutat pe Jean François Champollion să descifreze hieroglifele de pe ea în 1822. Astfel au putut fi descifrate multe alte inscripţii hieroglifice din Egiptul Antic, unde israeliţii au fost captivi timp de mulţi ani.

  Aceasta şi alte descoperiri arheologice au permis pietrelor „să strige” într-un moment critic al istoriei acestui pământ. Pe de-o parte, aşa-numitul criticism istoric (mai târziu cunoscut ca metoda istorico-critică) a început să pună sub semnul întrebării originea divină a Bibliei şi să nege multe din relatările sale istorice. Pe de altă parte, arheologia Orientului Mijlociu a început să confirme istoricitatea mai multor relatări biblice.

  Dar poate vă întrebaţi: chiar are nevoie Biblia să fie susţinută de surse externe? Acceptând Biblia ca fiind Cuvântul lui Dumnezeu care se certifică singur, ar trebui să îi permitem să evalueze critic toate celelalte surse de cunoştinţe şi nu invers. Dar chiar şi aşa, arheologia a contribuit semnificativ la reconstruirea contextului istoric/cultural al multor evenimente biblice şi să descrie modul în care trăiau oamenii în vremurile biblice, cum îşi construiau casele, cum lucrau, cum se căsătoreau etc. De exemplu, cartea lui Martin Hengel, Crucifixion (1977, publicată inițial în germană, în 1976) expunea metodele romane de răstignire, oferind o lumină nouă asupra morţii nemiloase a lui Isus pe cruce.

  Doamne, îţi mulţumim pentru descoperirile arheologice care au susţinut istoricitatea Bibliei şi ne-au ajutat să înţelegem mai bine contextul său istoric/cultural!

  Pietrele strigă - 2018. Doamne, îţi mulţumim pentru descoperirile arheologice care au susţinut istoricitatea Bibliei şi ne-au ajutat să înţelegem mai bine contextul său istoric/cultural!
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Publicate astăzi

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Speranța – piesa lipsă

  Dumnezeu știa că dacă ea ar fi început ziua cu El, studiind din Cuvântul Său, acest lucru i-ar fi adus speranța care îi lipsea. Dumnezeu, prin Cuvântul Lui, ne va aduce și nouă speranța de care avem nevoie.

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Bűnbetegek orvossága

  „Miért ostorozzalak tovább, holott a bűnt növelitek? Minden fej beteg, és minden szív erőtelen. Tetőtől...