Rut a răspuns: „Nu sta de mine să te las şi să mă întorc de la tine! Încotro vei merge tu, voi merge şi eu; unde vei locui tu, voi locui şi eu; poporul tău va fi poporul meu şi Dumnezeul tău va fi Dumnezeul meu; unde vei muri tu, voi muri şi eu şi voi fi îngropată acolo. Facă-mi Domnul ce o vrea, dar nimic nu mă va despărţi de tine decât moartea!” – Rut 1:16-17
Îţi aminteşti care a fost cea mai frumoasă nuntă la care ai participat? Ce a făcut-o să iasă în evidenţă faţă de celelalte? Decoraţiunile frumoase, oamenii frumos îmbrăcaţi? Cu siguranţă că momentele emoţionante ne captivează atenţia la nuntă, dar nimic nu ne atrage privirea mai mult decât mireasa în rochia ei albă. Unii oameni tind să creadă că cu cât este mai mare şi mai ostentativă ceremonia nunţii, cu atât mai fericit va fi cuplul în viaţă. Dar nu este neapărat aşa!
Una dintre cele mai magnifice ceremonii de nuntă care a avut loc vreodată a fost în 29 iulie 1981 la Catedrala St. Paul din Londra. La aşa-zisa „nuntă a secolului” au participat 3 500 de invitaţi şi peste 750 de milioa-ne de telespectatori din întreaga lume au urmărit-o. Inelul de logodnă/nuntă al miresei avea 14 diamante mici care înconjurau un safir Ceylon oval şi albastru de 12 carate, montate în aur alb de 18 carate. Rochia de mireasă a devenit una dintre cele mai faimoase rochii din lume. Într-adevăr, totul părea să fie perfect pentru prinţul Charles şi Lady Diana Spencer pentru a trăi fericiţi până la adânci bătrâneţi. Cuplul a avut doi băieţi frumoşi (prinţii William şi Harry) şi Diana credea că „familia este cel mai important lucru din lume”. Dar, din nefericire, Charles şi Diana s-au despărţit în 1992 şi au divorţat în 1996.
Aproape toate cuplurile promit să se iubească, să se cinstească şi să se preţuiască toată viaţa, indiferent de circumstanţe, „atât cât voi trăi”, „până moartea ne va despărţi”. Unii chiar folosesc jurământul lui Ruth faţă de Naomi (vezi Rut 1:16-17) ca legământ al căsătoriei. Văzând toate aceste promisiuni, de ce se răzgândesc oamenii şi îşi schimbă simţămintele atât de uşor, neonorându-şi jurămintele? Mare parte a problemei astăzi este că „mariajul şi-a pierdut funcţia socială, devenind o sursă de automulţumire” (Tterezinha Feres-Carneiro).
Unele biserici aveau ceremonii de reînnoire a jurămintelor pentru cuplurile căsătorite. Dar cuplurile căsătorite nu trebuie să aştepte astfel de servicii ocazionale. De ce să nu îşi reînnoiască jurămintele mai frecvent acasă? Astăzi poţi avea o ceremonie simplă în care să vă reconsacraţi lui Dumnezeu şi unul celuilalt. Binecuvântarea lui Dumnezeu va veni asupra ta şi a familiei tale.