„Dragul meu fiu”

  Ascultă, fiule, învăţătura tatălui tău şi nu lepăda îndrumările mamei tale! – Proverbele 1:8

  Când te gândeşti la părinţii tăi (sau la cei care te-au crescut), ce îţi vine în minte? Îţi mai aminteşti de sfaturile lor înţelepte şi de călăuzirea lor? Ce valori morale s-au aşteptat ca tu să ai în viaţă? Mai ai scrisorile sau e-mailurile de la ei?

  Pe 11 august 1868, Ellen White îi scria o scrisoare fiului ei de 19 ani, Edson, despre dezvoltarea caracterului. Ea începea prin a spune: „Sunt recunoscătoare Tatălui nostru ceresc pentru eforturile pe care le faci pentru a birui orice defect de caracter. Cei care vor birui Îl vor vedea pe Isus aşa cum este şi vor fi făcuţi asemenea Lui.” Apoi ea l-a sfătuit să nu fie descurajat de eforturile lui, ci să continue să „umble în lumina pe care Dumnezeu” i-a dat-o. El nu trebuia doar să se roage, ci să şi trăiască acele rugăciuni.

  Ca o mamă iubitoare, Ellen şi-a încurajat fiul ca întotdeauna să aibă conştiinţa curată. Ea îl sfătuia: „Fă din voia lui Dumnezeu regula ta de viaţă în toate lucrurile – în chestiuni mărunte, dar şi în cele mari. … Cât de plăcută, cât de satisfăcătoare va fi amintirea întregii vieţi când, deşi ai fost expus la multe ispite puternice, mâinile tale nu au fost pătate de necinste şi inima ta nu a fost întinată de ispite dragi ţie!”

  Privind partea financiară, Ellen spunea: „Extravaganţa trebuie să aibă resurse şi, dacă banii nu pot fi obţinuţi în mod cinstit, aceştia vor fi obţinuţi pe căi necinstite. Dragostea de plăceri, de haine scumpe i-a dus pe mulţi tineri la închisoare şi chiar la ruină. Întotdeauna să fii hotărât să trăieşti doar în limita venitului tău. Mai bine să te lipseşti de anumite lucruri decât să intri în datorii. Niciodată să nu cumperi un lucru dacă nu îl poţi plăti.”

  Ellen i-a atras atenţia fiului ei la exemplul de integritate morală al lui Iosif, care „a învăţat să conducă fiind mai întâi ascultător”. Ea concluziona: „Dragul meu fiu, să nu încerci să te ridici deasupra simplităţii unei vieţi smerite de creştin. Caracterul lui Iosif să fie şi caracterul tău; tăria lui de a rezista ispitei să fie şi tăria ta. Eforturile tale vor avea succes dacă le faci prin puterea lui Dumnezeu. Isus este un ajutor întotdeauna prezent. Fie ca binecuvântarea lui Isus să fie asupra ta, aceasta este rugăciunea mamei tale.”

  Astăzi este o zi bună în care să meditezi la sfaturile pline de înţelepciune pe care le-ai primit din partea părinţilor şi a altor creştini adevăraţi. Prin harul lui Dumnezeu, această zi poate să fie un nou început în viaţa ta!

  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Ultimii 11 ani de „rău oficial”

  Sunt în viața noastră lucruri care nu țin de noi, ci de ceea ce alții au făcut anterior. E posibil să încercăm schimbări ale unor lucruri de neschimbat, iar dacă nu reușim, să ne descurajăm. Înțelept este să analizăm ceea ce se întâmplă cu o întrebare esențială în minte: Oare ce vrea Dumnezeu să facă? Vrea El să schimb acest lucru? Vrea să înceapă un alt proiect mai bun și ar trebui să nu insist? Când ceva merge greu, roagă-te mai mult și întreabă-L pe El.

  Un drum de 11 zile

  Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt calitățile viitorului. Flexibilitate pentru că viața este foarte dinamică și schimbătoare, iar adaptabilitate pentru că e mereu nevoie de potrivirea uneltelor cu lucrul specific, în toate domeniile. În domeniul moral și spiritual, nu fanatismul este cel potrivit, ci compasiunea; nu bigotismul ilogic, ci empatia și implicarea concretă. Viața nu se măsoară în mărimea citatelor sau în lungimea rugăciunilor, ci în sinceritatea trăirii și în profunzimea dependenței de Dumnezeu.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...