Nebunul zice în inima lui: „Nu este Dumnezeu!” – Psalmii 14:1
Mulţi filosofi şi oameni de ştiinţă moderni au negat existenţa lui Dumnezeu. Dar foarte puţini au devenit sarcastici la adresa lui Dumnezeu şi a sistemului de valori creştine cum a făcut-o filosoful german Friedrich Nietzsche, care s-a născut pe 15 octombrie 1844 şi a murit pe 25 august 1900. El este cunoscut la scară largă datorită filosofiei nihiliste, noţiunea că „Dumnezeu este mort” şi ideea de supraom, care a inspirat regimul nazist.
Noţiunea că „Dumnezeu este mort” este foarte vizibilă în multe din scrierile lui Nietzsche. De exemplu, în cartea Ş tiinţ a veselă (1882) el spunea: „Şi dumnezeii se descompun. Dumnezeu este mort, Dumnezeu rămâne mort. Noi l-am omorât.” În faimoasa lucrare Aş a grăit-a Zarathustra (1883), el mai spunea: „Toţi dumnezeii sunt morţi: acum ne dorim ca supraomul să trăiască.” În Ecce Homo (1888), el chiar a satirizat relatarea biblică despre creaţie şi căderea în păcat (Gen. 1-3) spunând: „Însuşi Dumnezeu la sfârşitul zilei de lucru s-a deghizat în şarpe sub copacul cunoştinţei: astfel, El s-a odihnit de la a mai fi Dumnezeu. […] Diavolul este doar odihna lui Dumnezeu în ziua a şaptea.”
Când Nietzsche a spus că „Dumnezeu este mort”, el nu sugera că Dumnezeu a existat vreodată şi apoi a murit în sens literal. Pentru el, Dumnezeu nu a existat şi, prin iluminare, toate principiile şi valorile creştine morale absolute s-au prăbuşit. Din perspectiva lui, viaţa nu are semnificaţie intrinsecă, scop sau valori. Noţiunea aceasta a ajutat la ero-darea valorilor morale ale societăţii noastre.
Într-o vreme când mulţi neagă existenţa lui Dumnezeu, încă există oameni serioşi care Îşi menţin încrederea în El. Se spune că odată Billy Graham a fost provocat cu următoarea afirmaţie: „Billy, tu vorbeşti foarte mult cu Dumnezeu, de parcă El ar trăi. El este mort. El nu are nicio putere în treburile oamenilor.” Billy a răspuns simplu: „Eu nu ştiu ca El să fi murit. Am vorbit cu El de dimineaţă.”
Putem demonstra existenţa lui Dumnezeu? Nu, nu o putem demonstra, dar nici nega. Dar avem suficiente dovezi să credem în El. Regele David spunea: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu, şi întinderea lor vesteşte lucrarea mâinilor Lui” (Ps. 19:1). Însuşi Dumnezeu ne provoacă: „Ridicaţi-vă ochii în sus, şi priviţi! Cine a făcut aceste lucruri?” (Is. 40:26). Dumnezeu nu este mort, El este viu şi Îi pasă de fiecare dintre noi, chiar de cei care Îi neagă existenţa!