Prieteni lingușitori

  Cine linguşeşte pe aproapele său îi întinde un laţ sub paşii lui. – Proverbele 29:5

  Tendinţa noastră naturală este să îi apreciem pe cei care ne aplaudă şi să îi evităm pe cei care ne critică. Fără îndoială, inamicii ne pot submina reputaţia şi ne pot face viaţa destul de grea, aşa cum spunea David în câţiva din psalmii lui (Ps. 35, 58, 69, 109 etc.). Totuşi, uneori cei mai buni prieteni ai noştri pot deveni cei mai mari duşmani ai noştri. Dacă duşmanii noştri arată înspre slăbiciunile şi greşelile noastre, prietenii noştri pot să ne laude şi să ne scuze greşelile.

  Pe 29 august 1899, Ellen White scria din Australia o scrisoare de avertizare lui John Harvey Kellogg, care devenise foarte infatuat şi independent. Ea spunea: „De ce ţi-am scris atât de des? Pentru că nu este nimeni altul despre care crezi că are suficientă autoritate pentru a-l asculta. Aşa mi-a fost prezentată problema. Fraţii şi asociaţii tăi de la colegiul medical şi de la sanatoriu nu sunt cei care te pot ajuta. Tu eşti propria ta autoritate. Dacă bărbaţii care sunt în legătură cu tine ar fi fost credincioşi faţă de tine aşa cum ar fi trebuit să fie, ai fi auzit din partea lor sfaturi pe care nu le-ai auzit” (Scrisoarea 135, 1899).

  Doi împăraţi ai Israelului au fost conduşi greşit pentru că au urmat sfatul greşit al prietenilor lor linguşitori. Unul dintre ei a fost împăratul Ieroboam (1 Împ. 12:1-24), care a respins sfatul bătrânilor şi a urmat su-gestiile tânărului care crescuse împreună cu el. În consecinţă, poporul Israel s-a despărţit în regatul lui Israel (la nord) şi regatul lui Iuda (la sud).

  Celălalt a fost regele Ahab (2 Cron. 18), care s-a înconjurat de 400 de proroci linguşitori care să îl susţină şi l-a urât pe Mica, cel care îl mustra. Atitudinea neglijentă a lui Ahab l-a costat propria viaţă.

  Un proverb popular spune: „Linguşeala nu te va duce nicăieri.” Nu te ajută la nimic să te flatezi singur, eşti nesincer cu propria ta conştiinţă şi ipocrit faţă de aşa-zişii prieteni. Ajungi să înşeli persoana pe care o flatezi, generând o asigurare falsă. Ca creştini, noi trebuie să înlocuim criticile amare cu mustrările sincere şi linguşeala care flatează cu aprecieri sincere. Să evităm „sfaturile gratuite” date celor care nu vor să fie sfătuiţi (Prov. 9:7-9). Să adresăm cuvintele potrivite persoanei potrivite, la locul potrivit, asta poate avea un impact pozitiv în viaţa acelei persoane!

  Prieteni lingușitori - 2018. Ajungi să înşeli persoana pe care o flatezi, generând o asigurare falsă. Ca creştini, noi trebuie să înlocuim criticile amare cu mustrările sincere şi linguşeala care flatează cu aprecieri sincere. Să evităm „sfaturile gratuite” date celor care nu vor să fie sfătuiţi.
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Trepiedul

  Întreabă-te dacă tu ești pentru cineva un punct de sprijin. Sunt persoane care au curajul să apeleze la tine când le e greu? Ce faci de obicei? Ajuți sau te eschivezi? Dar Dumnezeu, El știe că Îi ești recunoscător? I-ai spus acest lucru? Spune-I simțămintele tale! Îi face plăcere să audă din gura și din inima ta mulțumirea.

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  Publicate astăzi

  Trepiedul

  Întreabă-te dacă tu ești pentru cineva un punct de sprijin. Sunt persoane care au curajul să apeleze la tine când le e greu? Ce faci de obicei? Ajuți sau te eschivezi? Dar Dumnezeu, El știe că Îi ești recunoscător? I-ai spus acest lucru? Spune-I simțămintele tale! Îi face plăcere să audă din gura și din inima ta mulțumirea.

  În brațele iubirii Sale

  Fiica mea este în mâinile lui Dumnezeu. Nu există un loc mai bun decât atât. Peste o săptămână, de la momentul când scriu aceste rânduri, ea va fi la al treilea tratament de chimioterapie și pot să îmi imaginez cum Dumnezeu stă alături de ea, ținând-o în brațele iubirii Sale.

  Mângâierea, în lumea animală

  Astăzi încearcă să încurajezi pe cineva care are nevoie să fie încurajat. Nu contează dacă este bun sau rău, dacă se potriveşte sau nu ideilor tale. Răspunde la invitaţia lui Dumnezeu de a-i oferi susţinere aproapelui tău. Vei găsi prietenie şi satisfacţie dacă faci ce zice Dumnezeu.

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Új élet

  „Felelt Jézus: Bizony, bizony mondom néked: ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet...