Prieteni lingușitori

  Cine linguşeşte pe aproapele său îi întinde un laţ sub paşii lui. – Proverbele 29:5

  Tendinţa noastră naturală este să îi apreciem pe cei care ne aplaudă şi să îi evităm pe cei care ne critică. Fără îndoială, inamicii ne pot submina reputaţia şi ne pot face viaţa destul de grea, aşa cum spunea David în câţiva din psalmii lui (Ps. 35, 58, 69, 109 etc.). Totuşi, uneori cei mai buni prieteni ai noştri pot deveni cei mai mari duşmani ai noştri. Dacă duşmanii noştri arată înspre slăbiciunile şi greşelile noastre, prietenii noştri pot să ne laude şi să ne scuze greşelile.

  Pe 29 august 1899, Ellen White scria din Australia o scrisoare de avertizare lui John Harvey Kellogg, care devenise foarte infatuat şi independent. Ea spunea: „De ce ţi-am scris atât de des? Pentru că nu este nimeni altul despre care crezi că are suficientă autoritate pentru a-l asculta. Aşa mi-a fost prezentată problema. Fraţii şi asociaţii tăi de la colegiul medical şi de la sanatoriu nu sunt cei care te pot ajuta. Tu eşti propria ta autoritate. Dacă bărbaţii care sunt în legătură cu tine ar fi fost credincioşi faţă de tine aşa cum ar fi trebuit să fie, ai fi auzit din partea lor sfaturi pe care nu le-ai auzit” (Scrisoarea 135, 1899).

  Doi împăraţi ai Israelului au fost conduşi greşit pentru că au urmat sfatul greşit al prietenilor lor linguşitori. Unul dintre ei a fost împăratul Ieroboam (1 Împ. 12:1-24), care a respins sfatul bătrânilor şi a urmat su-gestiile tânărului care crescuse împreună cu el. În consecinţă, poporul Israel s-a despărţit în regatul lui Israel (la nord) şi regatul lui Iuda (la sud).

  Celălalt a fost regele Ahab (2 Cron. 18), care s-a înconjurat de 400 de proroci linguşitori care să îl susţină şi l-a urât pe Mica, cel care îl mustra. Atitudinea neglijentă a lui Ahab l-a costat propria viaţă.

  Un proverb popular spune: „Linguşeala nu te va duce nicăieri.” Nu te ajută la nimic să te flatezi singur, eşti nesincer cu propria ta conştiinţă şi ipocrit faţă de aşa-zişii prieteni. Ajungi să înşeli persoana pe care o flatezi, generând o asigurare falsă. Ca creştini, noi trebuie să înlocuim criticile amare cu mustrările sincere şi linguşeala care flatează cu aprecieri sincere. Să evităm „sfaturile gratuite” date celor care nu vor să fie sfătuiţi (Prov. 9:7-9). Să adresăm cuvintele potrivite persoanei potrivite, la locul potrivit, asta poate avea un impact pozitiv în viaţa acelei persoane!

  Prieteni lingușitori - 2018. Ajungi să înşeli persoana pe care o flatezi, generând o asigurare falsă. Ca creştini, noi trebuie să înlocuim criticile amare cu mustrările sincere şi linguşeala care flatează cu aprecieri sincere. Să evităm „sfaturile gratuite” date celor care nu vor să fie sfătuiţi.
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Primele cinci minute contează

  Un creștin este o emblemă pentru familia lui Hristos. Prin urmare, nu se cuvine să transmitem un aer primitiv și să-i îndemnăm pe ceilalți la dispreț și prejudecată. Îi datorăm Mântuitorului nostru o reprezentare onorabilă, iar nouă, o imagine atrăgătoare, ca o chemare fără cuvinte spre un mod de viață frumos și curat.

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Cinci fecioare neînțelepte

  Neînțelept nu este cel ce nu a avut posibilitatea să învețe sau să se pregătească, ci acela care a considerat că e suficient să știi și să ai valori, dar să nu te deranjezi să le folosești. Lipsa înțelepciunii poate să însemne uneori comoditate, alteori poate fi egală cu superficialitatea; se poate rezuma la pregătire pe jumătate sau la speranța că voi avea „noroc”. Un simplu simț al administrării chibzuite le-a salvat pe cele cinci fecioare de la o așteptare ratată, inutilă.

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Publicate astăzi

  Primele cinci minute contează

  Un creștin este o emblemă pentru familia lui Hristos. Prin urmare, nu se cuvine să transmitem un aer primitiv și să-i îndemnăm pe ceilalți la dispreț și prejudecată. Îi datorăm Mântuitorului nostru o reprezentare onorabilă, iar nouă, o imagine atrăgătoare, ca o chemare fără cuvinte spre un mod de viață frumos și curat.

  Credință și ascultare

  Ascultarea credincioasă a poruncii lui Dumnezeu a avut ca rezultat binecuvântarea promisă.

  Sclav

  Ca și Iosif, s-ar putea să nu înțelegi de ce se întâmplă anumite lucruri în viața ta. Dar ai face foarte bine dacă ai adopta aceeași atitudine de supunere față de Dumnezeu, iar El îți va aduce o victorie adevărată.

  Eroii din cotidian

  Doamne din cer, pune în sufletul nostru dorința sinceră de a insufla respect pentru părinți în copiii bisericii noastre! PROVOCARE: Ia-ți timp pentru a le povesti în Sabat copiilor bisericii impactul pe care părinții lor l-au avut asupra comunității sau localității voastre!

  Látvány, hanghatások és bűnözés

  „Nem vetem a szemem hiábavaló dologra; a pártoskodók cselekedetét gyűlölöm: nincs köze hozzám. A csalárd...