Colegiul Oberlin

  Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze şi, când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea. – Proverbele 22:6

  Educaţia creştină ar trebui să ofere cunoştinţă, dezvoltarea capacităţii de gândire şi să perpetueze valorile spirituale şi morale. Pe 2 septembrie 1833 a fost fondat Institutul Oberlin, ca un colegiu independent care se întreţinea singur, cu scopul de a educa studenţii „minuţios şi de a instrui trupul, mintea şi inima pentru slujirea lui Dumnezeu”. De exemplu, la începutul anilor 1840, studenţii primeau instruire practică, urmau o alimentaţie vegetariană, nu consumau ceai, cafea şi condimente puternice, aveau un stil modest de îmbrăcăminte, fără haine strâmte şi multe podoabe, foloseau Biblia ca manual de învăţare şi era interzisă citirea de romane.

  Nu există nicio legătură directă între Colegiul Oberlin şi sistemul de educaţie adventist de ziua a şaptea. Dar urmând sfaturile inspirate ale lui Ellen White, multe şcoli internat au preluat multe din aceste reforme în educaţie şi sănătate. Unul dintre primii educatori adventişti, Edward A. Sutherland, chiar a făcut reclamă Colegiului Oberlin ca fiind un model pentru educaţia creştină. Totuşi, dacă multe instituţii educaţionale adventiste încă se ghidează după acele principii, Colegiul Oberlin a renunţat la ele cu multe decenii în urmă. Aici apare o întrebare crucială: De ce instituţiile educaţionale au fost călăuzite la început de principii biblice solide, pentru ca mai apoi să piardă aceste principii şi să fie absorbite de cultura din jur?

  În cartea lui, The Dying of the Light (1998), James T. Burtchaell demonstrează cum colegiile şi universităţile şi-au pierdut identitatea religioasă originală. El susţine că, mai întâi, religia devine o chestiune individuală şi nu neapărat cultura generală a instituţiei şi, mai apoi, elementul cognitiv este înlocuit de un accent nou, mai pietist. Cu alte cuvinte, accentul de la început pus pe doctrină a fost înlocuit de o formă mai subiectivă a religiei, deschizând astfel uşa înspre secularism şi aculturalizare. Ellen White avertiza: „Dacă în școala noastră domnește o influenţă lumească, atunci vindeţi-o celor lumeşti şi lăsaţi-i pe ei să aibă întregul control.” (Mărturii pentru biserică, vol. 5, p. 25).

  Consolidând sistemul nostru de educaţie adventist, noi modelăm viitorul bisericii. Fie ca acel sistem să rămână credincios principiilor biblice pe care a fost întemeiat la început şi care sunt singurul motiv ale existenţei sale!

  Colegiul Oberlin - 2018. Consolidând sistemul nostru de educaţie adventist, noi modelăm viitorul bisericii. Fie ca acel sistem să rămână credincios principiilor biblice pe care a fost întemeiat la început şi care sunt singurul motiv ale existenţei sale!
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  Publicate astăzi

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Podul

  Ce călătorie minunată putem avea atunci când suntem în contact direct cu Dumnezeu și când avem încredere în conducerea Lui zilnică! „Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, şi El te va sprijini. El nu va lăsa niciodată să se clatine cel neprihănit” (Psalmii 55:22).

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  A pogány hatalom pompája

  „Mert lesz idő, amikor az egészséges tudományt el nem szenvedik, hanem a saját kívánságaik szerint...