Colegiul Oberlin

  Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze şi, când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea. – Proverbele 22:6

  Educaţia creştină ar trebui să ofere cunoştinţă, dezvoltarea capacităţii de gândire şi să perpetueze valorile spirituale şi morale. Pe 2 septembrie 1833 a fost fondat Institutul Oberlin, ca un colegiu independent care se întreţinea singur, cu scopul de a educa studenţii „minuţios şi de a instrui trupul, mintea şi inima pentru slujirea lui Dumnezeu”. De exemplu, la începutul anilor 1840, studenţii primeau instruire practică, urmau o alimentaţie vegetariană, nu consumau ceai, cafea şi condimente puternice, aveau un stil modest de îmbrăcăminte, fără haine strâmte şi multe podoabe, foloseau Biblia ca manual de învăţare şi era interzisă citirea de romane.

  Nu există nicio legătură directă între Colegiul Oberlin şi sistemul de educaţie adventist de ziua a şaptea. Dar urmând sfaturile inspirate ale lui Ellen White, multe şcoli internat au preluat multe din aceste reforme în educaţie şi sănătate. Unul dintre primii educatori adventişti, Edward A. Sutherland, chiar a făcut reclamă Colegiului Oberlin ca fiind un model pentru educaţia creştină. Totuşi, dacă multe instituţii educaţionale adventiste încă se ghidează după acele principii, Colegiul Oberlin a renunţat la ele cu multe decenii în urmă. Aici apare o întrebare crucială: De ce instituţiile educaţionale au fost călăuzite la început de principii biblice solide, pentru ca mai apoi să piardă aceste principii şi să fie absorbite de cultura din jur?

  În cartea lui, The Dying of the Light (1998), James T. Burtchaell demonstrează cum colegiile şi universităţile şi-au pierdut identitatea religioasă originală. El susţine că, mai întâi, religia devine o chestiune individuală şi nu neapărat cultura generală a instituţiei şi, mai apoi, elementul cognitiv este înlocuit de un accent nou, mai pietist. Cu alte cuvinte, accentul de la început pus pe doctrină a fost înlocuit de o formă mai subiectivă a religiei, deschizând astfel uşa înspre secularism şi aculturalizare. Ellen White avertiza: „Dacă în școala noastră domnește o influenţă lumească, atunci vindeţi-o celor lumeşti şi lăsaţi-i pe ei să aibă întregul control.” (Mărturii pentru biserică, vol. 5, p. 25).

  Consolidând sistemul nostru de educaţie adventist, noi modelăm viitorul bisericii. Fie ca acel sistem să rămână credincios principiilor biblice pe care a fost întemeiat la început şi care sunt singurul motiv ale existenţei sale!

  Colegiul Oberlin - 2018. Consolidând sistemul nostru de educaţie adventist, noi modelăm viitorul bisericii. Fie ca acel sistem să rămână credincios principiilor biblice pe care a fost întemeiat la început şi care sunt singurul motiv ale existenţei sale!
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Dublă comandă

  Ceea ce trebuie să știm se rezumă la următorul adevăr, cel puțin în ce Îl privește pe Dumnezeu. El vrea să facem propriile noastre alegeri și să ne bucurăm de tot, dar nu dorește să fim nefericiți după bucuria de moment a deciziilor noastre. Pe El asta Îl preocupă foarte mult: fericirea noastră și înainte, și în timpul, și după ce facem ceva.

  Planul B

  Când e vorba de viața noastră reală, profundă, există un singur plan. Nu are rost să căutăm alternative, polițe de asigurare sau precontracte. Singura șansă este să ne încredem în Cel care, încă de pe vremea când noi nu eram de încredere, Îi eram chiar vrăjmași, a semnat cu noi un legământ, un contract de salvare a noastră. Dacă nici această dovadă de iubire nu-i suficientă, atunci ce ar mai putea fi?

  Doi ochi, două urechi, o singură gură

  Mântuitorul obișnuia să spună: „Cine are urechi de auzit să audă și cine are ochi să vadă.” A vedea și a auzi presupun voință, alegere. Alege în această zi să vezi și să asculți mai cu atenție! Îndreaptă privirea ta chiar în direcția în care ți-e incomod să privești, spre cei mai lipsiți ori mai nefericiți decât tine. Ascultă-i chiar și pe cei care te enervează...

  Publicate astăzi

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Sceptrul

  Era o piesă perfectă? Nicidecum, dar, cu siguranță, creativă și acceptabilă, poate chiar reprezentativă pentru etosul acelei provincii. Întrucât Butterworth a fost solicitat să-și folosească îndemânarea pentru această sarcină importantă, el a făcut tot ce i-a stat în putință.

  Dragostea frățească

  Soluţia disensiunilor dintre copii constă în manifestarea iubirii adevărate, care vine dintr-o legătură apropiată cu Dumnezeu, care este sursa iubirii. Puterea care vine din unitate este importantă, dar nu este suficientă. Iubirea lui Dumnezeu este soluţia completă. Caut-o şi astăzi!

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  Sátán utolsó hadjárata

  „Fiacskáim, itt az utolsó óra, és amint hallottátok, hogy az antikrisztus eljő, így most sok...