El a zis: „Dacă vei asculta cu luare-aminte glasul Domnului, Dumnezeului tău, dacă vei face ce este bine înaintea Lui, dacă vei asculta de poruncile Lui şi dacă vei păzi toate legile Lui, nu te voi lovi cu niciuna din bolile cu care am lovit pe egipteni, căci Eu sunt Domnul care te vindecă.” – Exodul 15:26
Atât darul vieţii, cât şi cel al sănătăţii sunt comori speciale care trebuie preţuite şi păstrate cât mai bine cu putinţă. Dar adesea avem tendinţa să ne îngrijim de aceste daruri doar după ce ne ameninţă boala.
În această privinţă, ar trebui să luăm mai în serios proverbul care spune: „Este mai bine să fim siguri decât să regretăm!” Cu alte cuvinte, este mai bine să prevenim boala decât să o vindecăm.
În anii 1860, adventiştii de ziua a şaptea au început să promoveze reforma sănătăţii în mod organizat. În tot acest proces, viziunea cuprinzătoare a lui Ellen White, primită pe 25 decembrie 1865, a avut un rol esenţial. Atunci Dumnezeu i-a arătat că adventiştii de ziua a şaptea ar trebui să înfiinţeze propria instituţie de reformă în sănătate, unde să poată pune în practică mai mult aceste principii. În cele din urmă, pe 5 septembrie 1866 s-a deschis „Western Health Reform Institute” în Battle Creek, Michigan, care a fost mai apoi redenumit „Sanatoriul de la Battle Creek”. În 1875, dr. John Harvey Kellogg s-a alăturat personalului şi în anul următor a fost numit coordonator medical, la vârsta de 24 de ani.
Această instituţie a devenit precursoarea unui întreg sistem de instituţii de îngrijire a sănătăţii, conduse de biserică în întreaga lume.
Dar de ce susţine biserica un sistem de sănătate atât de scump? Nu ar fi mai uşor doar să înfăptuiască nişte minuni de vindecare, la fel cum fac predicatorii penticostali şi charismatici de astăzi? Adventiştii de ziua a şaptea cred că Dumnezeu poate face minuni şi astăzi la fel cum a făcut şi în trecut, dar mult mai puţin vizibil şi cu mai puţină publicitate decât le place predicatorilor de astăzi să primească (cf. Marcu 1:40-45). Mai mult, mulţi predicatori populari doar fac aceste minuni de vindecare, fără a-i educa pe oameni cum să aibă un stil de viaţă sănătos.
Dacă pe de o parte bolile nu sunt întotdeauna rezultatul unui stil de viaţă păcătos (Ioan 9:1-3), pe de altă parte există multe binecuvântări care vin ca rezultat al unui stil de viaţă sănătos (Exodul 15:26). Dar haideţi nu doar să îi învăţăm pe alţii despre principiile unui stil de viaţă sănătos, ci să le şi punem în practică în viaţa noastră. Vorbirea noastră trebuie să fie susţinută de propriul nostru exemplu!