Dispute doctrinare

  Merg oare doi oameni împreună fără să fie învoiţi? – Amos 3:3

  Există un singur Dumnezeu adevărat, iar Cuvântul Său este coerent în toate exprimările lui (Efes. 4:4-6), dar nu toţi creştinii citesc la fel Cuvântul. Creştini buni nu au fost de acord în chestiuni doctrinare şi unele dintre disputele lor au dus chiar la schisme.

  Reformatorul german Martin Luther şi reformatorul elveţian Huldrych Zwingli nu au putut fi de acord cu privire la expresia „acesta este trupul Meu” (Luca 22:19) şi „cine mănâncă trupul Meu” (Ioan 6:56), cu referire la Cina Domnului. Aşa că, în 1529, a fost convocat Colocviul de la Marburg pentru a aplana disputa. Pe 3 octombrie 1529, Articolul de la Marburg a fost semnat de Luther, Zwingli şi alţi opt predicatori. Ei au ajuns la un consens de bază în paisprezece puncte doctrinare, dar nu au fost de acord „dacă adevăratul trup şi sânge ale lui Hristos sunt prezente fizic în pâinea şi vinul” de la împărtăşanie sau nu.

  La sfârşitul colocviului, Zwingli a spus: „Îţi cer, doctore Luther, să-mi ierţi amărăciunea. Întotdeauna ţi-am preţuit prietenia ca pe ceva important şi încă o doresc (cu lacrimi în ochi). Nu sunt alţii în Italia sau Franţa pe care mi-aş dori să-i văd.” Luther a răspuns rece: „Cere de la Dumnezeu să primeşti pricepere.” Martin Bucer, de asemenea, l-a abordat pe Luther: „Te întreb, mă recunoşti ca frate sau crezi că sunt în rătăcire?” Ca răspuns, Luther a spus: „E evident că nu avem acelaşi duh. Căci nu putem avea acelaşi duh când pe de-o parte Cuvântul lui Hristos este crezut cu o credinţă inocentă şi pe de altă parte aceeaşi credinţă este cenzurată, contestată, ponegrită şi încălcată cu tot felul de blasfemii scandaloase.” Şi aceste două mari grupe de reformatori nu s-au mai împăcat niciodată.

  Cum să procedăm cu propriile diferenţe doctrinare? Teologul luteran Rupertus Meldenius (1582–1651) sugera „unitate în noţiunile de bază, în cele neimportante, libertate şi în toate lucrurile, dragoste creştină”. Este un sfat împăciuitor de foarte mare ajutor. Problema este cum să distingem între lucrurile „de bază” şi cele „neimportante”. Acest motto poate fi folosit pentru a încuraja pluralismul doctrinar. În timp ce recunoaştem diversitatea darurilor şi a slujbelor (1 Cor. 12), ar trebui să căutăm întotdeauna unitatea doctrinară (1 Cor. 1:10). Rugăciunea lui Hristos pentru noi este „ca toţi să fie una […], pentru ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis” (Ioan 17:20-23).

  Dispute doctrinare - 2018. În timp ce recunoaştem diversitatea darurilor şi a slujbelor, ar trebui să căutăm întotdeauna unitatea doctrinară. Rugăciunea lui Hristos pentru noi este „ca toţi să fie una, pentru ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis”.
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Trei crai de la Răsărit

  La final, întreabă-te ce fel de daruri poți aduce tu prin care să-L recunoști pe Domnul Isus ca Rege, Mare-Preot și Jertfă pentru salvarea celui pierdut.

  Triunghiul Bermudelor

  O zicere înțeleaptă spune următorul lucru: „Nu te duce pe terenul lui Satana pentru că nu știi ce va face cu tine.”

  Triunghiul echilateral

  Un bine, oricât de subiectiv ar fi, este neprețuit; trebuie doar să nu dăuneze cuiva gestul făcut de noi, în rest, grija noastră e aceea de a face totul pe deplin. Exemplul perfect este Mântuitorul nostru, care a făcut bine chiar și vrăjmașilor Lui.

  Publicate astăzi

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Crainicul cu clopoțel

  Fiecăruia ni s-au dat daruri pe care să le folosim pentru Domnul. Fiecare dintre noi are nevoie să-și concentreze cele mai importante energii pentru ca darul său să le fie de folos altora. Fie ca Dumnezeu să ne ajute să cercetăm Scripturile și să cerem asistența Duhului Sfânt înainte de a face greșeli.

  Răzbunarea nu este a noastră

  Ţi-a greşit cândva cineva? Dacă te gândeşti la răzbunare, ia în considerare ce spune Dumnezeu: „Răzbunarea este a Mea, Eu voi răsplăti.” El nu-ţi cere să te răzbuni, mai degrabă să împlineşti nevoile de bază ale vrăjmaşului tău, după cum te îndrumă textul de astăzi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Bizonyosodjunk meg Isten jóságáról!

  „Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki Őbenne bízik.”...