Dispute doctrinare

  Merg oare doi oameni împreună fără să fie învoiţi? – Amos 3:3

  Există un singur Dumnezeu adevărat, iar Cuvântul Său este coerent în toate exprimările lui (Efes. 4:4-6), dar nu toţi creştinii citesc la fel Cuvântul. Creştini buni nu au fost de acord în chestiuni doctrinare şi unele dintre disputele lor au dus chiar la schisme.

  Reformatorul german Martin Luther şi reformatorul elveţian Huldrych Zwingli nu au putut fi de acord cu privire la expresia „acesta este trupul Meu” (Luca 22:19) şi „cine mănâncă trupul Meu” (Ioan 6:56), cu referire la Cina Domnului. Aşa că, în 1529, a fost convocat Colocviul de la Marburg pentru a aplana disputa. Pe 3 octombrie 1529, Articolul de la Marburg a fost semnat de Luther, Zwingli şi alţi opt predicatori. Ei au ajuns la un consens de bază în paisprezece puncte doctrinare, dar nu au fost de acord „dacă adevăratul trup şi sânge ale lui Hristos sunt prezente fizic în pâinea şi vinul” de la împărtăşanie sau nu.

  La sfârşitul colocviului, Zwingli a spus: „Îţi cer, doctore Luther, să-mi ierţi amărăciunea. Întotdeauna ţi-am preţuit prietenia ca pe ceva important şi încă o doresc (cu lacrimi în ochi). Nu sunt alţii în Italia sau Franţa pe care mi-aş dori să-i văd.” Luther a răspuns rece: „Cere de la Dumnezeu să primeşti pricepere.” Martin Bucer, de asemenea, l-a abordat pe Luther: „Te întreb, mă recunoşti ca frate sau crezi că sunt în rătăcire?” Ca răspuns, Luther a spus: „E evident că nu avem acelaşi duh. Căci nu putem avea acelaşi duh când pe de-o parte Cuvântul lui Hristos este crezut cu o credinţă inocentă şi pe de altă parte aceeaşi credinţă este cenzurată, contestată, ponegrită şi încălcată cu tot felul de blasfemii scandaloase.” Şi aceste două mari grupe de reformatori nu s-au mai împăcat niciodată.

  Cum să procedăm cu propriile diferenţe doctrinare? Teologul luteran Rupertus Meldenius (1582–1651) sugera „unitate în noţiunile de bază, în cele neimportante, libertate şi în toate lucrurile, dragoste creştină”. Este un sfat împăciuitor de foarte mare ajutor. Problema este cum să distingem între lucrurile „de bază” şi cele „neimportante”. Acest motto poate fi folosit pentru a încuraja pluralismul doctrinar. În timp ce recunoaştem diversitatea darurilor şi a slujbelor (1 Cor. 12), ar trebui să căutăm întotdeauna unitatea doctrinară (1 Cor. 1:10). Rugăciunea lui Hristos pentru noi este „ca toţi să fie una […], pentru ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis” (Ioan 17:20-23).

  Dispute doctrinare - 2018. În timp ce recunoaştem diversitatea darurilor şi a slujbelor, ar trebui să căutăm întotdeauna unitatea doctrinară. Rugăciunea lui Hristos pentru noi este „ca toţi să fie una, pentru ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis”.
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  La ora șase începe programul TV

  Nimic nu se mai poate face fără sacrificii și voință. Provocarea vieții tale de astăzi este să te smulgi măcar pentru câteva zeci de minute din fața ecranelor și să oferi acel timp unui semen al tău sau lui Dumnezeu. Să știi că nu-i poți auzi de-adevăratelea pe cei de lângă tine sau pe Mântuitorul tău în zgomotul divertismentului sau al ficțiunii. Fă puțină liniște și privește un pic în gol; vei vedea cu mult mai mult!

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Bateria de șase volți

  Noi suntem întru totul dependenți de sursa noastră de putere; despărțiți de Dumnezeu nu putem face nimic, „în El avem viața, mișcarea și ființa”.

  Șase personaje în căutarea unui autor

  Cu adevărat protejat este doar cel ce își bazează deciziile și cunoașterea pe inspirația divină. Călăuzirea Duhului este un dar prețios, pe care îl putem primi dacă îl cerem.

  Publicate astăzi

  La ora șase începe programul TV

  Nimic nu se mai poate face fără sacrificii și voință. Provocarea vieții tale de astăzi este să te smulgi măcar pentru câteva zeci de minute din fața ecranelor și să oferi acel timp unui semen al tău sau lui Dumnezeu. Să știi că nu-i poți auzi de-adevăratelea pe cei de lângă tine sau pe Mântuitorul tău în zgomotul divertismentului sau al ficțiunii. Fă puțină liniște și privește un pic în gol; vei vedea cu mult mai mult!

  Binecuvântări deghizate

  Am cerut de la Dumnezeu iertare pentru gândurile mele nechibzuite de mai înainte. Niciodată nu m-am gândit că o să-I mulțumesc pentru căldura excesivă. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru mila Sa! Mulțumesc lui Dumnezeu pentru dragostea Sa! Mulțumesc lui Dumnezeu pentru harul Său! Mulțumesc lui Dumnezeu pentru căldură!

  Slujirea lui Dumnezeu (I)

  Dacă Hristos ar veni astăzi, din ce grup ai face parte? Ai ajutat pe cineva care are o nevoie foarte importantă? Le-ai întins o mână de ajutor celor uitaţi şi oropsiţi? Dumnezeu primeşte ajutorul tău şi dragostea ta pentru semeni ca şi când le-ai fi manifestat faţă de El.

  Eu sau el

  Doamne, învață-ne să Te iubim mai mult și să căutăm mai întâi Împărăția Ta! PROVOCARE: Roagă-te astăzi pentru copiii fraților tăi de credință care au fost cândva în biserică și acum nu mai sunt! Dacă ai ocazia, reamintește-le un moment frumos din biserică!

  A három angyal üzenete

  „Ímé, én elküldöm néktek Illyést, a prófétát, mielőtt eljön az Úrnak nagy és félelmetes napja.”...