Presupuneri cronologice

  Dar de întrebările nebune, de înşirările de neamuri, de certuri şi ciorovăieli privitoare la Lege, fereşte-te, căci sunt nefolositoare şi zadarnice. – Tit 3:9

  Multă lume a speculat cu privire la sfârşitul celor „6 000 de ani” şi începutul celui de-al şaptea mileniu de odihnă. Vechea carte evreiască 2 Enoh 33:1-2 deja sugera că fiecare zi a săptămânii creaţiunii reprezenta o mie de ani. Versetele din Psalmii 90:4 („o mie de ani sunt ca ziua de ieri”) şi din 2 Petru 3:8 („o zi este ca o mie de ani”) au fost citate ca suport al acestei noţiuni. Ellen White chiar a declarat că timp de „aproape şase mii de ani”, marea luptă a „continuat pe pământ” (Tragedia veacurilor, p. 552). Dar unii oameni merg prea departe cu aceste declaraţii şi cu altele asemănătoare, presupunând că perioada luată în considerare ar trebui datată la fel de precis ca şi cele 70 de săptămâni din Daniel 9:24-27 şi cele 2 300 de seri şi dimineţi din Daniel 8:14.

  Încercând să nu complic prea mult acest subiect, dă-mi voie să menţionez trei exemple interesante. Evreii din secolul al III-lea d.Hr. credeau deja că Dumnezeu a început să creeze lumea aceasta pe 7 octombrie 3761 î.Hr. Dacă au dreptate, atunci cei 6 000 de ani ar trebui să se ter-mine doar aproximativ în anul 2239 d.Hr. În faimoasa şi influenta lucrare Analele lumii (1658), arhiepiscopul Irlandei, James Usher, a pretins că săptămâna creaţiunii a început duminica, pe 23 octombrie 4004 î.Hr.

  Această teorie i-a dus pe mulţi să aştepte sfârşitul lumii între anul 1996 şi 1997 d.Hr. La rândul lui, William Miller a crezut că cei 6 000 de ani se vor încheia încă din anul 1843 d.Hr. Doar din aceste trei surse avem trei ani, 1846, 1996–1997 şi chiar 2239 ca date alternante pentru sfârşitul celor 6 000 de ani.

  Genealogiile şi cronologiile sunt surse de informare importante, altfel nu ar fi incluse în Biblie. Dar, pe de altă parte, ele pot fi cu uşurinţă distorsionate şi împinse prea departe în dorinţa de a dovedi speculaţii personale. Conştient de pericol, Pavel ne-a avertizat împotriva „basmelor şi a înşirării de neamuri fără sfârşit” (1 Tim. 1:4) „nefolositoare şi zadarnice” (Tit 3:9).

  Perioada de 6 000 de ani poate să ne furnizeze câteva noţiuni generale despre dezvoltarea istoriei umanităţii. Nefiind corelată cu nicio profeţie apocaliptică din Daniel şi Apocalipsa, nu poate susţine mesajul nostru advent. Acest mesaj stă pe o bază istorică şi profetică mult mai puternică!

  Presupuneri cronologice - 2018. Perioada de 6 000 de ani poate să ne furnizeze câteva noţiuni generale despre dezvoltarea istoriei umanităţii. Nefiind corelată cu nicio profeţie apocaliptică din Daniel şi Apocalipsa, nu poate susţine mesajul nostru advent. Acest mesaj stă pe o bază istorică şi profetică mult mai puternică!
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Publicate astăzi

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Mă auzi?

  Tu Îl asculți pe Dumnezeu atunci când El te îndeamnă să urmezi căile Lui de-a lungul zilei? El așteaptă ca tu să-I răspunzi. Dar mai așteaptă și altcineva: beneficiarul binecuvântării. Răspunzând astăzi îndemnului lui Dumnezeu din inima ta, pentru cine vei putea fi o binecuvântare?

  Fii curajos!

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  A fiatalokra leselkedő veszélyek

  „Örvendezz a te ifjúságodban, és vidámítson meg téged a szíved ifjúságod idejében, járj a te...