Libertatea de alegere

  Lucrul acesta este bun şi bine primit înaintea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru, care voieşte ca toţi oamenii să fie mântuiţi şi să vină la cunoştinţa adevărului. – 1 Timotei 2:3-4

  Cum ai reacţiona dacă ai descoperi că Dumnezeu te-a creat intenţionat pentru a fi pierdut? Această întrebare nepoliticoasă este în conformitate cu poziţia reformatorului francez John Calvin (1509–1564) şi a adepţilor lui. Calvin chiar a afirmat: „Prin predestinaţie ne referim la sentinţa lui Dumnezeu prin care El hotărăşte orice îşi doreşte să se întâmple cu privire la om. Nu toţi suntem creaţi egali, unii sunt predestinaţi la viaţă veşnică, pe când alţii la moarte veşnică şi, prin urmare, dacă fiecare a fost creat pentru unul sau altul din aceste două sfârşituri, spunem că el a fost predestinat pentru viaţă sau pentru moarte (Institutes 3.21.5).

  Această noţiune a fost pusă în discuţie de teologul olandez Jacobus Arminus (1560–1609) care s-a născut în Utrech, Olanda, pe 10 octombrie 1560. A fost profesor de teologie la Universitatea Leiden şi a scris mai multe cărţi şi tratate. Vederile lui împotriva predestinării calviniste erau rezumate în cele Cinci Articole de Mustrare (1610). În articolul 2 citim că „Hristos, Mântuitorul lumii, a murit pentru fiecare om, iar harul Său se extinde la toţi. Sacrificiul Lui de ispăşire este în sine şi de la sine suficient pentru a mântui întreaga lume şi este intenţia lui Dumnezeu Tatăl pentru toţi. Dar suficienţa inerentă nu implică neapărat eficienţa ei actuală. Harul lui Dumnezeu poate fi respins şi doar cei care-L acceptă prin credinţă sunt de fapt mântuiţi. Cel care este pierdut este pierdut din vina lui (Ioan 3:16; 1 Ioan 2:2).”

  În cartea Knowledge of th Holy, A. W. Tozer explică: „Anumite lucruri au fost stabilite prin libera hotărâre a lui Dumnezeu, iar unul dintre acestea este legea alegerii şi a consecinţei. Dumnezeu a hotărât ca toţi cei care se predau de bunăvoie Fiului Său, Isus Hristos, în ascultarea prin credinţă, vor primi viaţa veşnică şi vor fi fii ai lui Dumnezeu. El a stabilit de asemenea că toţi cei care iubesc întunericul şi continuă în răzvrătire împotriva autorităţii înalte a cerului vor rămâne în starea de înstrăinare spirituală şi vor suferi moartea veşnică în cele din urmă.

  Aşa că nu e o hotărâre arbitrară din partea lui Dumnezeu că-i alege pe unii pentru a fi mântuiţi şi pe alţii, pentru a fi pierduţi. Fiecare este responsabil moral pentru destinul său.

  Libertatea de alegere - 2018. Dumnezeu stabilit că toţi cei care iubesc întunericul şi continuă în răzvrătire împotriva autorităţii înalte a cerului vor rămâne în starea de înstrăinare spirituală şi vor suferi moartea veşnică în cele din urmă. Aşa că nu e o hotărâre arbitrară din partea lui Dumnezeu că-i alege pe unii pentru a fi mântuiţi şi pe alţii, pentru a fi pierduţi. Fiecare este responsabil moral pentru destinul său.
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Bateria de șase volți

  Noi suntem întru totul dependenți de sursa noastră de putere; despărțiți de Dumnezeu nu putem face nimic, „în El avem viața, mișcarea și ființa”.

  Șase personaje în căutarea unui autor

  Cu adevărat protejat este doar cel ce își bazează deciziile și cunoașterea pe inspirația divină. Călăuzirea Duhului este un dar prețios, pe care îl putem primi dacă îl cerem.

  6! 6! Vine Poliția!

  Înaintea lui Dumnezeu, toate lucrurile sunt descoperite. Ar fi inutilă preocuparea de a ascunde. Mai potrivită este atitudinea descrisă în cuvintele: „Ferice de cel ce nu-și ascunde fărădelegea!”

  Publicate astăzi

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Credința lui Rahav

  Mă rog ca tu și cu mine, la fel ca Rahav, să ne hotărâm să avem încredere în făgăduințele Cuvântului lui Dumnezeu, astfel încât să putem avea și noi o credință neclintită ca a ei.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Szombat vagy vasárnap?

  „Harmadik angyal is követte azokat, mondván nagy szóval: Ha valaki imádja a fenevadat és annak...