Summitul de la Reykjavik

  Ferice de cei împăciuitori, căci ei vor fi chemaţi fii ai lui Dumnezeu! – Matei 5:9

  În august 2016 am vizitat situl istoric al Casei Hofđi, în Reykjavik, Islanda. În curtea din faţa casei se putea vedea o piatră de granit cu inscripţia: „În această casă istorică s-a ţinut pe data de 11–12 octombrie 1986 Summitul Superputerilor de la Reykjavik, care a avut loc între Ronald Reagan, preşedintele Statelor Unite, şi Mikhail Sergeyevich Gorbachev, secretarul general al Comitetului Central al Partidului Comunist Sovietic. Această întâlnire a fost privită ca fiind vestitorul sfârşitului războiului rece.

  Mare parte a discuţiei a gravitat în jurul propunerii de a elimina rachetele balistice de ambele părţi. Dar dialogul s-a încheiat în ultimul minut din cauza lipsei de înţelegere în anumite detalii. Reagan chiar l-a întrebat pe Gorbaciov dacă va „refuza o ocazie istorică din cauza unui singur cuvânt”, despre testările în laborator. În ciuda aparentului eşec, summitul a reprezentat o spargere a gheţii în procesul care a culminat cu Tratatul INF (Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare), semnat la Summitul de la Washington, pe 8 decembrie 1987.

  Multe naţiuni, triburi şi popoare încă rămân credincioase proverbului latin: „Dacă vrei pace, pregăteşte-te pentru război” (Si vis pacem, para bellum). Din păcate, acest proverb a pavat drumul pentru Primul Război Mondial şi a hrănit războiul rece. Aşa cum Reagan şi Gorbaciov au dialogat împreună la Reykjavik pentru a încheia războiul rece, şi noi ar trebui să fim făuritori de pace, ajutând la încheierea conflictelor între naţiuni, triburi, familii şi prieteni. Dar ca să fii un făuritor de pace ai nevoie să fii împăcat cu Dumnezeu şi cu tine însuţi, spunând cuvinte de pace şi făcând acţiuni paşnice.

  Uneori cele mai bune eforturi s-ar putea să se năruie şi cele mai bune intenţii să-ţi fie greşit înţelese, lăsându-te profund frustrat. Dar chiar şi aşa, o sămânţă minusculă de pace va ajunge să germineze şi să producă rezultate neaşteptate, precum în cazul Summitului de la Reykjavik.

  Dacă aceasta nu se întâmplă, măcar eşti împăcat cu tine însuţi şi cu propria conştiinţă, iar în cuvintele lui Hristos poţi fi numit fiu sau fiică a lui Dumnezeu (Matei 5:9). „Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus” (Filipeni 4:7).

  Summitul de la Reykjavik - 2018. Ca să fii un făuritor de pace ai nevoie să fii împăcat cu Dumnezeu şi cu tine însuţi, spunând cuvinte de pace şi făcând acţiuni paşnice. Dacă aceasta nu se întâmplă, măcar eşti împăcat cu tine însuţi şi cu propria conştiinţă, iar în cuvintele lui Hristos poţi fi numit fiu sau fiică a lui Dumnezeu.
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...