Să înălțăm Biblia

Sfinţeşte-i prin adevărul Tău: Cuvântul Tău este adevărul. – Ioan 17:17

Statuia Hristos Mântuitorul (Cristo Redentor), inaugurată pe 12 octombrie 1931, este unul dintre principalele simboluri ale oraşului Rio de Janeiro, Brazilia. Exact 55 de ani mai târziu, pe 12 octombrie 1986, Conferinţa Generală a adventiştilor de ziua a şaptea a votat documentul „Metode de Studiere a Bibliei” la consiliul anual care s-a ţinut la Rio. Acest document oficial oferă noţiuni de bază pentru a interpreta Biblia ca fiind Cuvântul de încredere al lui Dumnezeu şi pentru a respinge orice hermeneutică ce subminează originea şi autoritatea ei divină.

Documentul ne recomandă să „evităm să ne bazăm pe folosirea presupunerilor şi a deducţiilor rezultate care se asociază cu metoda istorico-critică”. Sub presupunerea că „gândirea umană se supune Bibliei, nu este egală sau deasupra ei”, în document se afirmă următoarele: „Chiar şi o folosire modificată” a metodei critico-istorice, „care păstrează principiul critic subordonând Biblia gândirii umane, este inacceptabilă pentru adventişti” (Adventist Review, 22 ianuarie 1987). Acest document ajută biserica să-şi menţină integritatea hermeneutică.

În general vorbind, multe tensiuni şi controverse teologice în creştinism au derivat din cauza tendinţei şi greşitei interpretări umane a Bibliei. Spre exemplu, teologul luteran Gerhard Ebeling vorbeşte despre „Istoria bisericii ca istoria de expunere a Scripturii” (The Word of God and Tradition, pp. 11–13). Totuşi, cu mult timp înainte de a se vorbi despre istoria bisericii, disputa hermeneutică a apărut în Grădina Edenului între Eva şi şarpe, cu privire la cum ar trebui să fie înţeles Cuvântul lui Dumnezeu (Geneza 2:15-17; 3:1-7). Aproape toate dezbaterile creştine au avut de-a face fie cu interpretarea Scripturii, fie cu împlinirea ei (Matei 4:1-11; 15:1-20; Luca 4:16-30; 10:25-37 etc.).

Noi ştim că în ultimele zile ale istoriei omenirii vor sufla multe furtuni hermeneutice şi tot felul de vânturi doctrinare false (Efeseni 4:14; 2 Timotei 4:3-4). În acelaşi timp, „Dumnezeu va avea un popor pe pământ care să susţină Biblia, şi numai Biblia, ca măsură a tuturor învăţăturilor şi ca temelie a tuturor reformelor” (Tragedia veacurilor, p. 595). Fie ca şi noi să facem parte din acest popor credincios care rămâne la „orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu” (Matei 4:4).

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video