Să înălțăm Biblia

  Sfinţeşte-i prin adevărul Tău: Cuvântul Tău este adevărul. – Ioan 17:17

  Statuia Hristos Mântuitorul (Cristo Redentor), inaugurată pe 12 octombrie 1931, este unul dintre principalele simboluri ale oraşului Rio de Janeiro, Brazilia. Exact 55 de ani mai târziu, pe 12 octombrie 1986, Conferinţa Generală a adventiştilor de ziua a şaptea a votat documentul „Metode de Studiere a Bibliei” la consiliul anual care s-a ţinut la Rio. Acest document oficial oferă noţiuni de bază pentru a interpreta Biblia ca fiind Cuvântul de încredere al lui Dumnezeu şi pentru a respinge orice hermeneutică ce subminează originea şi autoritatea ei divină.

  Documentul ne recomandă să „evităm să ne bazăm pe folosirea presupunerilor şi a deducţiilor rezultate care se asociază cu metoda istorico-critică”. Sub presupunerea că „gândirea umană se supune Bibliei, nu este egală sau deasupra ei”, în document se afirmă următoarele: „Chiar şi o folosire modificată” a metodei critico-istorice, „care păstrează principiul critic subordonând Biblia gândirii umane, este inacceptabilă pentru adventişti” (Adventist Review, 22 ianuarie 1987). Acest document ajută biserica să-şi menţină integritatea hermeneutică.

  În general vorbind, multe tensiuni şi controverse teologice în creştinism au derivat din cauza tendinţei şi greşitei interpretări umane a Bibliei. Spre exemplu, teologul luteran Gerhard Ebeling vorbeşte despre „Istoria bisericii ca istoria de expunere a Scripturii” (The Word of God and Tradition, pp. 11–13). Totuşi, cu mult timp înainte de a se vorbi despre istoria bisericii, disputa hermeneutică a apărut în Grădina Edenului între Eva şi şarpe, cu privire la cum ar trebui să fie înţeles Cuvântul lui Dumnezeu (Geneza 2:15-17; 3:1-7). Aproape toate dezbaterile creştine au avut de-a face fie cu interpretarea Scripturii, fie cu împlinirea ei (Matei 4:1-11; 15:1-20; Luca 4:16-30; 10:25-37 etc.).

  Noi ştim că în ultimele zile ale istoriei omenirii vor sufla multe furtuni hermeneutice şi tot felul de vânturi doctrinare false (Efeseni 4:14; 2 Timotei 4:3-4). În acelaşi timp, „Dumnezeu va avea un popor pe pământ care să susţină Biblia, şi numai Biblia, ca măsură a tuturor învăţăturilor şi ca temelie a tuturor reformelor” (Tragedia veacurilor, p. 595). Fie ca şi noi să facem parte din acest popor credincios care rămâne la „orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu” (Matei 4:4).

  Să înălțăm Biblia - 2018. „Dumnezeu va avea un popor pe pământ care să susţină Biblia, şi numai Biblia, ca măsură a tuturor învăţăturilor şi ca temelie a tuturor reformelor” (Tragedia veacurilor, p. 595). Fie ca şi noi să facem parte din acest popor credincios care rămâne la „orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu” (Matei 4:4).
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Primele cinci minute contează

  Un creștin este o emblemă pentru familia lui Hristos. Prin urmare, nu se cuvine să transmitem un aer primitiv și să-i îndemnăm pe ceilalți la dispreț și prejudecată. Îi datorăm Mântuitorului nostru o reprezentare onorabilă, iar nouă, o imagine atrăgătoare, ca o chemare fără cuvinte spre un mod de viață frumos și curat.

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Cinci fecioare neînțelepte

  Neînțelept nu este cel ce nu a avut posibilitatea să învețe sau să se pregătească, ci acela care a considerat că e suficient să știi și să ai valori, dar să nu te deranjezi să le folosești. Lipsa înțelepciunii poate să însemne uneori comoditate, alteori poate fi egală cu superficialitatea; se poate rezuma la pregătire pe jumătate sau la speranța că voi avea „noroc”. Un simplu simț al administrării chibzuite le-a salvat pe cele cinci fecioare de la o așteptare ratată, inutilă.

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Publicate astăzi

  Primele cinci minute contează

  Un creștin este o emblemă pentru familia lui Hristos. Prin urmare, nu se cuvine să transmitem un aer primitiv și să-i îndemnăm pe ceilalți la dispreț și prejudecată. Îi datorăm Mântuitorului nostru o reprezentare onorabilă, iar nouă, o imagine atrăgătoare, ca o chemare fără cuvinte spre un mod de viață frumos și curat.

  Credință și ascultare

  Ascultarea credincioasă a poruncii lui Dumnezeu a avut ca rezultat binecuvântarea promisă.

  Sclav

  Ca și Iosif, s-ar putea să nu înțelegi de ce se întâmplă anumite lucruri în viața ta. Dar ai face foarte bine dacă ai adopta aceeași atitudine de supunere față de Dumnezeu, iar El îți va aduce o victorie adevărată.

  Eroii din cotidian

  Doamne din cer, pune în sufletul nostru dorința sinceră de a insufla respect pentru părinți în copiii bisericii noastre! PROVOCARE: Ia-ți timp pentru a le povesti în Sabat copiilor bisericii impactul pe care părinții lor l-au avut asupra comunității sau localității voastre!

  Látvány, hanghatások és bűnözés

  „Nem vetem a szemem hiábavaló dologra; a pártoskodók cselekedetét gyűlölöm: nincs köze hozzám. A csalárd...