Sabatul într-o lume rotundă

  Era ziua Pregătirii şi începea ziua Sabatului […] Apoi, în ziua Sabatului, s-au odihnit, după Lege. – Luca 23:54-56

  Cum poate poporul lui Dumnezeu să păzească corect Sabatul, de vineri de la apusul soarelui până sâmbătă la apus (Neemia 13:15-22; Luca 23:54; Levitic 23:32) într-o lume rotundă, cu atât de multe diferenţe de fus orar? Pe tot pământul, în timp ce în unele regiuni oamenii ţin deja Sabatul, alţii încă lucrează.

  Pentru că locuim pe acest pământ rotund, două chestiuni principale trebuiau să fie stabilite. Una era definirea punctului de la care timpul trebuia să fie măsurat. După diverse încercări, pe 13 octombrie 1884, Conferinţa Meridiană din Washington D.C. a definit meridianul Greenwich ca o linie dreaptă verticală de la Polul Nord la Polul Sud, trecând prin Observatorul Regal Greenwich, Londra. Cu longitudinea 0°, meridianul Greenwich separă estul de vest în acelaşi fel în care ecuatorul separă nordul de sud. Astfel, ora de Greenwich (GMT) a devenit centrul sistemului nostru de 24 de zone de timp diferite.

  O altă problemă a fost să se facă trecerea de la o zi la alta. Această chestiune a fost rezolvată în cele din urmă de Linia Internaţională de Schimbare a Datei, o linie verticală în zigzag care trece prin mijlocul Oceanului Pacific şi de-a lungul semicercului lumii de la meridianul Greenwich. Mult din ea coincide cu linia longitudinală de 180°, dar deviază de asemenea pentru a trece de unele teritorii sau grupe de insule. Trecând de Linia Internaţională de Schimbare a Datei înspre est, trebuie scăzută o zi; trecând-o spre vest trebuie adăugată o zi. Această linie imaginară a permis tuturor zonelor de timp din lume să rămână în timpul lor real.

  Unii critici susţin că Linia Internaţională de Schimbare a Datei a conspirat împotriva păzirii Sabatului, dar a afectat de altfel toate zilele săptămânii, inclusiv păzirea duminicii. Dumnezeu a creat o lume rotundă cu diferite fusuri orare şi nu putem s-o aplatizăm. Porunca de a păzi ziua a şaptea ca Sabatul sfânt nu cere uniformitate în timp. Trebuie să păzim Sabatul atunci când el soseşte, indiferent de zona de timp în care suntem.

  În toate părţile acestei lumi rotunde ne putem bucura de binecuvântarea pusă deoparte pentru cei care păzesc cu credincioşie porunca Sabatului, aşa cum au făcut ucenicii lui Isus după moartea Sa pe cruce (Luca 23:54-56).

  Sabatul într-o lume rotundă - 2018. Dumnezeu a creat o lume rotundă cu diferite fusuri orare şi nu putem s-o aplatizăm. Porunca de a păzi ziua a şaptea ca Sabatul sfânt nu cere uniformitate în timp. Trebuie să păzim Sabatul atunci când el soseşte, indiferent de zona de timp în care suntem.
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Cinci fecioare neînțelepte

  Neînțelept nu este cel ce nu a avut posibilitatea să învețe sau să se pregătească, ci acela care a considerat că e suficient să știi și să ai valori, dar să nu te deranjezi să le folosești. Lipsa înțelepciunii poate să însemne uneori comoditate, alteori poate fi egală cu superficialitatea; se poate rezuma la pregătire pe jumătate sau la speranța că voi avea „noroc”. Un simplu simț al administrării chibzuite le-a salvat pe cele cinci fecioare de la o așteptare ratată, inutilă.

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Publicate astăzi

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Crede și nu te îndoi niciodată!

  Câteva săptămâni mai târziu, El a trimis un cec pe care nu îl așteptam. Dumnezeu Își ține făgăduințele, însă noi suntem „puțin credincioși”!

  Beneficiul încercării

  Dacă ai de-a face cu greutăți în viață, gândește-te la aceste texte și subscrie la ideea că nici încercarea, nici îngrijorarea, nici persecuția, nici foamea, nici lipsa hainelor, niciun pericol și nici sabia nu te va putea despărți de dragostea lui Dumnezeu (Romani 8:35-39).

  „Mă rog pentru tine!”

  Binecuvântează, Doamne, studenții adventiști și organizația AMiCUS! PROVOCARE: „Adoptă” un student! Fă-l, prin tot ce poți, să știe și să simtă că îi ești disponibil!

  A békességet kiáltók

  „Mert amikor ezt mondják: »Békesség és biztonság«, akkor hirtelen veszedelem jön rájuk, mint a szülési...