Nişte greci dintre cei ce se suiseră să se închine la praznic s-au apropiat de Filip, care era din Betsaida Galileei, l-au rugat şi au zis: „Domnule, am vrea să vedem pe Isus.” – Ioan 12:20-21
Dintre toate tablourile care Îl întruchipează pe Isus, care crezi că îl redă cel mai bine? Artistul britanic John Sartain (1808–1897) s-a născut la Londra pe 24 octombrie 1808. La vârsta de 22 de ani a imigrat în Statele Unite, unde a făcut pionierat în gravura în mezzotinto. Gravura lui foarte cunoscută „Mântuitorul nostru” (1865) a fost menţionată de Ellen White ca fiind portretul lui Isus care semăna cel mai mult cu El, aşa cum l-a văzut ea în viziune.
O descriere fizică mai veche a lui Isus apare într-o scrisoare atribuită lui Publius Lentulius, guvernatorul Iudeei înainte de Pilat din Pont. Textul spune astfel: „În vremurile noastre a apărut, şi încă trăieşte şi astăzi, un bărbat cu mare putere (forţă), pe nume Isus Hristos. Oamenii Îl numesc profet al adevărului; ucenicii lui, fiu al lui Dumnezeu. El învie morţii şi îi vindecă pe cei bolnavi. Este de înălţime medie (statura procerus, mediocris et spectabilis); are un aspect venerabil şi privitorii lui pot să se teamă de el şi să îl iubească. Părul lui este de culoarea alunei coapte, până la urechi, dar în spatele urechilor ondulat şi creţ, cu o reflecţie albăstruie şi deschisă, căzându-i pe umeri. În creştetul capului, părul îi este despărţit în două, după obiceiul nazarinenilor. Fruntea lui este netedă şi plină de veselie, cu faţa fără riduri sau pete, înfrumuseţat de un ten uşor roşiatic. Nasul şi gura lui sunt fără cusur. Barba lui este bogată, de culoarea părului, nu prea lungă, dar împărţită în zona bărbiei. Înfăţişarea lui este simplă şi matură, ochii lui sunt schimbători şi de culoare deschisă. Este sever în dojenile lui, bun şi amiabil în mustrări, vesel fără a-şi pierde seriozitatea. Nu se ştie despre el că a râs, dar adesea plângea. Are o postură dreaptă, mâinile şi braţele, frumoase la privit. Discuţiile lui sunt serioase, rare şi modeste. Este cel mai frumos dintre toţi fiii oamenilor.”
Nu putem şti cu adevărat cât de corectă este această descriere a lui Isus. Dar avem binecuvântata asigurare că cei îşi ţin ochii aţintiţi asupra lui Isus acum (Evr. 12:2) Îl vor vedea în curând faţă în faţă (1 Ioan 3:1-3).
Mă rog ca şi tu să fii printre ei! Te rog, nu lăsa ca nimic să te distragă de la acest scop glorios!