Dependențe care aduc recompense

  Nu te socoti singur înţelept; teme-te de Domnul şi abate-te de la rău! – Proverbele 3:7

  Celor mai mulţi oameni le place să fie lăudaţi şi recompensaţi pentru ceea ce sunt sau ce fac. Cineva chiar spunea că „oamenii care spun că nu le place să fie lăudaţi fie sunt ipocriţi, fie sunt mincinoşi”. Dar mai sunt şi cei care sunt dependenţi de laude şi, dacă nu îi laudă nimeni, încep să se laude singuri. Parcă ar fi un Curriculum Vitae invizibil, care le atârnă de gât. Te-ai întrebat vreodată: „Sunt dependent de laude sau recompense?”

  Mare parte din această dependenţă vine din natura noastră păcătoasă şi a modului în care ne-au educat părinţii şi profesorii. Pe 26 octombrie 1993, Alfie Kohn a publicat cartea Punished by Rewards: The Trouble of with Gold Stars, Inventive Plans, A’s, Praise and Other Bribes. Autorul susţinea că întregul sistem de recompense pentru studenţi şi lucrători tinde să îi mituiască şi ar trebui înlocuit de motivarea lor prin colaborare (muncă în echipă), conţinut (sens) şi alegere (autonomie).

  Un proverb popular spune: „Nu rezolvi nimic dacă încerci să mă lingușești.” Ellen White mai adaugă: „Nu oamenii trebuie să fie înălţaţi ca fiind mari şi minunaţi. Dumnezeu este Cel care trebuie să fie proslăvit” (Lucrarea misionară medicală, p. 168). „Nu trebuie dată sau aşteptată lauda; căci acest lucru va avea mai degrabă tendinţa de a încuraja încrederea de sine decât de a spori umilinţa; de a corupe mai degrabă decât de a curăţi” (Mărturii pentru biserică, vol. 3, p. 474). Oare aceasta înseamnă că noi ar trebui să fim reci şi indiferenţi faţă de ceilalţi? Nicidecum!

  Există o diferenţă semnificativă între a lăuda şi a mitui oamenii, pe de o parte, şi a-i complimenta şi a-i stimula, pe de altă parte. Ellen White spune următoarele despre importanţa aprecierii: „Există mulţi oameni pentru care viaţa este o luptă plină de chin. Aceştia îşi dau seama de lipsurile lor şi sunt nenorociţi şi neîncrezători; ei îşi închipuie că n-au niciun motiv să fie recunoscători. Cuvinte amabile, priviri pline de iubire, cuvinte de preţuire ar fi pentru mulţi dintre aceşti luptători singuratici ca un pahar de apă rece pentru un suflet însetat” (Cugetări de pe Muntele Fericirilor, p. 23).

  Noi putem face diferenţa în viaţa celorlalţi. Dumnezeu să ne dea cea mai bună atitudine şi cuvintele potrivite pentru a-i stimula pe cei din jur. Să nu uităm că cooperarea inclusivă şi aprecierea pot face mult mai mult decât competiţia selectivă şi recompensele!

  Dependențe care aduc recompense - 2018. Noi putem face diferenţa în viaţa celorlalţi. Dumnezeu să ne dea cea mai bună atitudine şi cuvintele potrivite pentru a-i stimula pe cei din jur. Să nu uităm că cooperarea inclusivă şi aprecierea pot face mult mai mult decât competiţia selectivă şi recompensele!
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  La ora șase începe programul TV

  Nimic nu se mai poate face fără sacrificii și voință. Provocarea vieții tale de astăzi este să te smulgi măcar pentru câteva zeci de minute din fața ecranelor și să oferi acel timp unui semen al tău sau lui Dumnezeu. Să știi că nu-i poți auzi de-adevăratelea pe cei de lângă tine sau pe Mântuitorul tău în zgomotul divertismentului sau al ficțiunii. Fă puțină liniște și privește un pic în gol; vei vedea cu mult mai mult!

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Bateria de șase volți

  Noi suntem întru totul dependenți de sursa noastră de putere; despărțiți de Dumnezeu nu putem face nimic, „în El avem viața, mișcarea și ființa”.

  Șase personaje în căutarea unui autor

  Cu adevărat protejat este doar cel ce își bazează deciziile și cunoașterea pe inspirația divină. Călăuzirea Duhului este un dar prețios, pe care îl putem primi dacă îl cerem.

  Publicate astăzi

  La ora șase începe programul TV

  Nimic nu se mai poate face fără sacrificii și voință. Provocarea vieții tale de astăzi este să te smulgi măcar pentru câteva zeci de minute din fața ecranelor și să oferi acel timp unui semen al tău sau lui Dumnezeu. Să știi că nu-i poți auzi de-adevăratelea pe cei de lângă tine sau pe Mântuitorul tău în zgomotul divertismentului sau al ficțiunii. Fă puțină liniște și privește un pic în gol; vei vedea cu mult mai mult!

  Binecuvântări deghizate

  Am cerut de la Dumnezeu iertare pentru gândurile mele nechibzuite de mai înainte. Niciodată nu m-am gândit că o să-I mulțumesc pentru căldura excesivă. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru mila Sa! Mulțumesc lui Dumnezeu pentru dragostea Sa! Mulțumesc lui Dumnezeu pentru harul Său! Mulțumesc lui Dumnezeu pentru căldură!

  Slujirea lui Dumnezeu (I)

  Dacă Hristos ar veni astăzi, din ce grup ai face parte? Ai ajutat pe cineva care are o nevoie foarte importantă? Le-ai întins o mână de ajutor celor uitaţi şi oropsiţi? Dumnezeu primeşte ajutorul tău şi dragostea ta pentru semeni ca şi când le-ai fi manifestat faţă de El.

  Eu sau el

  Doamne, învață-ne să Te iubim mai mult și să căutăm mai întâi Împărăția Ta! PROVOCARE: Roagă-te astăzi pentru copiii fraților tăi de credință care au fost cândva în biserică și acum nu mai sunt! Dacă ai ocazia, reamintește-le un moment frumos din biserică!

  A három angyal üzenete

  „Ímé, én elküldöm néktek Illyést, a prófétát, mielőtt eljön az Úrnak nagy és félelmetes napja.”...