Dependențe care aduc recompense

  Nu te socoti singur înţelept; teme-te de Domnul şi abate-te de la rău! – Proverbele 3:7

  Celor mai mulţi oameni le place să fie lăudaţi şi recompensaţi pentru ceea ce sunt sau ce fac. Cineva chiar spunea că „oamenii care spun că nu le place să fie lăudaţi fie sunt ipocriţi, fie sunt mincinoşi”. Dar mai sunt şi cei care sunt dependenţi de laude şi, dacă nu îi laudă nimeni, încep să se laude singuri. Parcă ar fi un Curriculum Vitae invizibil, care le atârnă de gât. Te-ai întrebat vreodată: „Sunt dependent de laude sau recompense?”

  Mare parte din această dependenţă vine din natura noastră păcătoasă şi a modului în care ne-au educat părinţii şi profesorii. Pe 26 octombrie 1993, Alfie Kohn a publicat cartea Punished by Rewards: The Trouble of with Gold Stars, Inventive Plans, A’s, Praise and Other Bribes. Autorul susţinea că întregul sistem de recompense pentru studenţi şi lucrători tinde să îi mituiască şi ar trebui înlocuit de motivarea lor prin colaborare (muncă în echipă), conţinut (sens) şi alegere (autonomie).

  Un proverb popular spune: „Nu rezolvi nimic dacă încerci să mă lingușești.” Ellen White mai adaugă: „Nu oamenii trebuie să fie înălţaţi ca fiind mari şi minunaţi. Dumnezeu este Cel care trebuie să fie proslăvit” (Lucrarea misionară medicală, p. 168). „Nu trebuie dată sau aşteptată lauda; căci acest lucru va avea mai degrabă tendinţa de a încuraja încrederea de sine decât de a spori umilinţa; de a corupe mai degrabă decât de a curăţi” (Mărturii pentru biserică, vol. 3, p. 474). Oare aceasta înseamnă că noi ar trebui să fim reci şi indiferenţi faţă de ceilalţi? Nicidecum!

  Există o diferenţă semnificativă între a lăuda şi a mitui oamenii, pe de o parte, şi a-i complimenta şi a-i stimula, pe de altă parte. Ellen White spune următoarele despre importanţa aprecierii: „Există mulţi oameni pentru care viaţa este o luptă plină de chin. Aceştia îşi dau seama de lipsurile lor şi sunt nenorociţi şi neîncrezători; ei îşi închipuie că n-au niciun motiv să fie recunoscători. Cuvinte amabile, priviri pline de iubire, cuvinte de preţuire ar fi pentru mulţi dintre aceşti luptători singuratici ca un pahar de apă rece pentru un suflet însetat” (Cugetări de pe Muntele Fericirilor, p. 23).

  Noi putem face diferenţa în viaţa celorlalţi. Dumnezeu să ne dea cea mai bună atitudine şi cuvintele potrivite pentru a-i stimula pe cei din jur. Să nu uităm că cooperarea inclusivă şi aprecierea pot face mult mai mult decât competiţia selectivă şi recompensele!

  Dependențe care aduc recompense - 2018. Noi putem face diferenţa în viaţa celorlalţi. Dumnezeu să ne dea cea mai bună atitudine şi cuvintele potrivite pentru a-i stimula pe cei din jur. Să nu uităm că cooperarea inclusivă şi aprecierea pot face mult mai mult decât competiţia selectivă şi recompensele!
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Trei crai de la Răsărit

  La final, întreabă-te ce fel de daruri poți aduce tu prin care să-L recunoști pe Domnul Isus ca Rege, Mare-Preot și Jertfă pentru salvarea celui pierdut.

  Triunghiul Bermudelor

  O zicere înțeleaptă spune următorul lucru: „Nu te duce pe terenul lui Satana pentru că nu știi ce va face cu tine.”

  Triunghiul echilateral

  Un bine, oricât de subiectiv ar fi, este neprețuit; trebuie doar să nu dăuneze cuiva gestul făcut de noi, în rest, grija noastră e aceea de a face totul pe deplin. Exemplul perfect este Mântuitorul nostru, care a făcut bine chiar și vrăjmașilor Lui.

  Publicate astăzi

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Crainicul cu clopoțel

  Fiecăruia ni s-au dat daruri pe care să le folosim pentru Domnul. Fiecare dintre noi are nevoie să-și concentreze cele mai importante energii pentru ca darul său să le fie de folos altora. Fie ca Dumnezeu să ne ajute să cercetăm Scripturile și să cerem asistența Duhului Sfânt înainte de a face greșeli.

  Răzbunarea nu este a noastră

  Ţi-a greşit cândva cineva? Dacă te gândeşti la răzbunare, ia în considerare ce spune Dumnezeu: „Răzbunarea este a Mea, Eu voi răsplăti.” El nu-ţi cere să te răzbuni, mai degrabă să împlineşti nevoile de bază ale vrăjmaşului tău, după cum te îndrumă textul de astăzi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Bizonyosodjunk meg Isten jóságáról!

  „Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki Őbenne bízik.”...