Uzura planificată

  Nu vă strângeţi comori pe pământ, unde le mănâncă moliile şi rugina şi unde le sapă şi le fură hoţii; ci strângeţi-vă comori în cer, unde nu le mănâncă moliile şi rugina şi unde hoţii nu le sapă, nici nu le fură. – Matei 6:19-20

  Orice lucru care este folosit în mod continuu se uzează. Dar acest proces a fost accelerat de ideologia modernă de a face lucrurile să se strice. În anii 1920, bursa de valori din SUA a experimentat o expansiune rapidă şi s-au făcut foarte multe speculaţii financiare. Dar preţurile de la bursă au început să scadă şi, pe 29 octombrie 1929, cunoscută ca „Joia neagră”, bursa de valori s-a prăbuşit şi s-a ajuns la Marea criză economică (1929–1939), „cea mai profundă şi mai lungă criză economică din istoria lumii vestice industrializate”. În 1933, aproape jumătate din băncile din America falimentaseră şi numărul de şomeri era de aproape 15 milioane de oameni.

  Deoarece tot mai multe fabrici se închideau, unele minţi creative au creat strategii noi de producţie şi marketing. Bernard London se spune că a inventat expresia „uzură planificată” în 1932, un principiu de producţie care face ca oamenii să cumpere modele noi ale produselor deja existente. Cartea lui Giles Slade, Made to Break: Technology and Obsolescence in America (2006) descrie modul în care a fost inventat „consumul repetitiv” prin inovaţii în producţie de hârtie, dezvoltarea industriei plasticelor şi „schimbarea anuală a modelului” şi această tehnică este menţinută vie de societatea de consum dornică să înlocuiască produsele vechi cu altele noi. Uzura planificată ajută la hrănirea ideologiei trecător-şi-de unică folosinţă. Dorinţa de a avea ceva „nou” îi conduce pe oameni să renunţe la toate lucrurile care, în natura lor, sunt permanente, inclusiv căsătoria, familia şi prietenii. Această ideologie sună cam aşa: „Eşti important pentru mine atâta timp cât pot să profit de pe urma ta; când nu mai pot face acest lucru, te voi înlocui cu altcineva!”

  În contrast cu această ideologie, Biblia scoate în evidenţă datoria sacră, de exemplu, de a-ţi cinsti părinţii (Efes. 6:1-3), de „a-ţi iubi nevasta tinereţii tale” (Prov. 5:18) şi de a-i respecta pe copii (Efes. 6:4). Oamenii sunt mult mai importanţi decât bunurile! Aceasta înseamnă că noi, ca creştini, nu ne putem permite să fim cuprinşi de obsesia lucrurilor noi pentru a distruge relaţiile vechi, care ar trebui să dureze în această viaţă şi după.

  Uzura planificată - 2018. Oamenii sunt mult mai importanţi decât bunurile! Aceasta înseamnă că noi, ca creştini, nu ne putem permite să fim cuprinşi de obsesia lucrurilor noi pentru a distruge relaţiile vechi, care ar trebui să dureze în această viaţă şi după.
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Dublă comandă

  Ceea ce trebuie să știm se rezumă la următorul adevăr, cel puțin în ce Îl privește pe Dumnezeu. El vrea să facem propriile noastre alegeri și să ne bucurăm de tot, dar nu dorește să fim nefericiți după bucuria de moment a deciziilor noastre. Pe El asta Îl preocupă foarte mult: fericirea noastră și înainte, și în timpul, și după ce facem ceva.

  Planul B

  Când e vorba de viața noastră reală, profundă, există un singur plan. Nu are rost să căutăm alternative, polițe de asigurare sau precontracte. Singura șansă este să ne încredem în Cel care, încă de pe vremea când noi nu eram de încredere, Îi eram chiar vrăjmași, a semnat cu noi un legământ, un contract de salvare a noastră. Dacă nici această dovadă de iubire nu-i suficientă, atunci ce ar mai putea fi?

  Doi ochi, două urechi, o singură gură

  Mântuitorul obișnuia să spună: „Cine are urechi de auzit să audă și cine are ochi să vadă.” A vedea și a auzi presupun voință, alegere. Alege în această zi să vezi și să asculți mai cu atenție! Îndreaptă privirea ta chiar în direcția în care ți-e incomod să privești, spre cei mai lipsiți ori mai nefericiți decât tine. Ascultă-i chiar și pe cei care te enervează...

  Publicate astăzi

  A mennyei kapukon át

  „Hit által vitetett fel Énók, hogy ne lásson halált, és nem találták meg, mert az...

  Biruința este a Domnului! 2

  Și toată mulțimea aceasta va ști că Domnul nu mântuiește nici prin sabie nici prin...

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Sceptrul

  Era o piesă perfectă? Nicidecum, dar, cu siguranță, creativă și acceptabilă, poate chiar reprezentativă pentru etosul acelei provincii. Întrucât Butterworth a fost solicitat să-și folosească îndemânarea pentru această sarcină importantă, el a făcut tot ce i-a stat în putință.

  Dragostea frățească

  Soluţia disensiunilor dintre copii constă în manifestarea iubirii adevărate, care vine dintr-o legătură apropiată cu Dumnezeu, care este sursa iubirii. Puterea care vine din unitate este importantă, dar nu este suficientă. Iubirea lui Dumnezeu este soluţia completă. Caut-o şi astăzi!