Uzura planificată

  Nu vă strângeţi comori pe pământ, unde le mănâncă moliile şi rugina şi unde le sapă şi le fură hoţii; ci strângeţi-vă comori în cer, unde nu le mănâncă moliile şi rugina şi unde hoţii nu le sapă, nici nu le fură. – Matei 6:19-20

  Orice lucru care este folosit în mod continuu se uzează. Dar acest proces a fost accelerat de ideologia modernă de a face lucrurile să se strice. În anii 1920, bursa de valori din SUA a experimentat o expansiune rapidă şi s-au făcut foarte multe speculaţii financiare. Dar preţurile de la bursă au început să scadă şi, pe 29 octombrie 1929, cunoscută ca „Joia neagră”, bursa de valori s-a prăbuşit şi s-a ajuns la Marea criză economică (1929–1939), „cea mai profundă şi mai lungă criză economică din istoria lumii vestice industrializate”. În 1933, aproape jumătate din băncile din America falimentaseră şi numărul de şomeri era de aproape 15 milioane de oameni.

  Deoarece tot mai multe fabrici se închideau, unele minţi creative au creat strategii noi de producţie şi marketing. Bernard London se spune că a inventat expresia „uzură planificată” în 1932, un principiu de producţie care face ca oamenii să cumpere modele noi ale produselor deja existente. Cartea lui Giles Slade, Made to Break: Technology and Obsolescence in America (2006) descrie modul în care a fost inventat „consumul repetitiv” prin inovaţii în producţie de hârtie, dezvoltarea industriei plasticelor şi „schimbarea anuală a modelului” şi această tehnică este menţinută vie de societatea de consum dornică să înlocuiască produsele vechi cu altele noi. Uzura planificată ajută la hrănirea ideologiei trecător-şi-de unică folosinţă. Dorinţa de a avea ceva „nou” îi conduce pe oameni să renunţe la toate lucrurile care, în natura lor, sunt permanente, inclusiv căsătoria, familia şi prietenii. Această ideologie sună cam aşa: „Eşti important pentru mine atâta timp cât pot să profit de pe urma ta; când nu mai pot face acest lucru, te voi înlocui cu altcineva!”

  În contrast cu această ideologie, Biblia scoate în evidenţă datoria sacră, de exemplu, de a-ţi cinsti părinţii (Efes. 6:1-3), de „a-ţi iubi nevasta tinereţii tale” (Prov. 5:18) şi de a-i respecta pe copii (Efes. 6:4). Oamenii sunt mult mai importanţi decât bunurile! Aceasta înseamnă că noi, ca creştini, nu ne putem permite să fim cuprinşi de obsesia lucrurilor noi pentru a distruge relaţiile vechi, care ar trebui să dureze în această viaţă şi după.

  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Al doisprezecelea copil al lui Iacov

  Numele nostru este săpat adânc în palmele Mântuitorului, nu este un simplu tatuaj, ci El a plătit cu viața această răscumpărare. Poartă-te în așa fel încât să fie mândru când ți se rostește numele undeva.

  Unsprezece minute

  Nu poți schimba trecutul, dar poți lumina prezentul și viitorul. Chiar dacă e dureros, îngroapă ceea ce nu mai poți schimba, depozitează la locul vechiturilor și deschide o fereastră spre azi, spre ceea ce poți fi și face acum. Poate că ceilalți au stricat trecutul, dar azi tu poți construi ceva mult mai luminos. Ieși din pivnița amintirilor și aprinde lumina! Mântuitorul stă cu mâna întinsă și vrea să îți încredințeze o altă formulă de viață, diferită, ruptă de trecut.

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea copil al lui Iacov

  Numele nostru este săpat adânc în palmele Mântuitorului, nu este un simplu tatuaj, ci El a plătit cu viața această răscumpărare. Poartă-te în așa fel încât să fie mândru când ți se rostește numele undeva.

  Restaurare

  Slujim unui Dumnezeu puternic și minunat, care vrea să restaureze relațiile dintre cei care fac parte din poporul Lui. Cheia constă în mărturisirea personală. Dumnezeu ne-a înnoit, pe mine și pe soțul meu, și a făcut să ne putem căsători din nou.

  Experienţe pe vârful muntelui

  Trebuie să ne luăm rămas-bun de la momentele glorioase iar şi iar, pentru că trebuie să lucrăm jos, în vale. Însă acest rămas-bun nu va mai exista când Isus va reveni. El îi va primi pe răscumpăraţi în aer, tară să atingă pământul, pentru a începe gloriosul urcuş către reşedinţa cerească, unde vom locui în veşnicie cu Isus

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  A szent város feletti jelenet

  „Mert nékünk mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt, hogy ki-ki megjutalmaztassék a szerint,...