Articolul precedentHristos în voi, nădejdea slavei
  Articolul următorNe bucurăm în Domnul

  Doar prin credință

  Deoarece în ea este descoperită o neprihănire pe care o dă Dumnezeu prin credinţă şi care duce la credinţă, după cum este scris: „Cel neprihănit va trăi prin credinţă.” – Romani 1:17

  Să ne imaginăm că astăzi este 31 octombrie 1517 şi suntem în oraşul Wittenberg, Germania. Mulţi alţi oameni au ajuns în speranţa că mâine, de Ziua Tuturor Sfinţilor, să vadă marea colecţie de relicve sacre ale lui Frederic cel Înţelept, electorul de Saxonia. În cartea sa, Here I Stand: A Life of Martin Luther (pp. 69–71), Roland H. Bainton explică faptul că această colecţie include dinţi de la mai mulţi sfinţi, articole de îmbrăcăminte şi patru fire de păr ale fecioarei Maria, treisprezece bucăţi şi un mănunchi de paie din leagănul lui Isus, un fir din barba Lui, o bucată din pâinea servită la ultima Cină de taină, un spin din coroana Sa şi unul din cuiele care i-au străpuns mâinile; chiar şi o ramură din tufişul pe care l-a văzut Moise arzând. Deja în 1520, colecţia cuprindea 19 013 oase sfinte.

  Cei care au ocazia să vadă relicvele şi să plătească contribuţiile necesare pot primi indulgenţe care să le „reducă” suferinţa în purgatoriu, sau suferinţa altcuiva, cu 1 902 202 ani şi 270 de zile. În tot acest timp, Johann Tetzel vindea indulgenţe în regiunile din apropiere, făcându-i pe oameni să creadă că nu mai este nevoie să se pocăiască de păcatele lor. Dezgustat de toată afacerea, Martin Luther a alcătuit 95 de teze împotriva traficului de indulgenţe şi le-a afişat pe uşa Bisericii Castel din Wittenberg. Tezele 21 şi 22 spun că „o indulgenţă nu îl va mântui pe om” şi „un suflet mort nu poate fi salvat prin indulgenţe”.

  În teza 58 se mai spune că „relicvele nu sunt rămăşiţele lui Hristos” , ci mai degrabă „un rău în concept”. Luther şi-a scris tezele în latină, pentru dezbateri academice. Dar foarte curând au fost traduse în germană şi, în cele din urmă, şi în alte limbi. În consecinţă, mulţi oameni au început să pună la îndoială învăţăturile romano-catolice despre meritele sfinţilor, relicvele sacre şi vânzarea de indulgenţe. Nu este de mirare că data de 31 octombrie 1517 este considerată a fi începutul Reformei Protestante.

  Când Luther a afişat „Cele 95 de teze” pe uşa bisericii, el nu a putut vedea în acel moment consecinţele pe termen lung ale acţiunii sale. Acele teze au aprins focul Reformaţiunii, care continuă să ardă în unele cercuri creştine şi va continua să ardă până la vremea sfârşitului.

  Doar prin credință - 2018. Când Luther a afişat „Cele 95 de teze” pe uşa bisericii, el nu a putut vedea în acel moment consecinţele pe termen lung ale acţiunii sale. Acele teze au aprins focul Reformaţiunii, care continuă să ardă în unele cercuri creştine şi va continua să ardă până la vremea sfârşitului.
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Trei crai de la Răsărit

  La final, întreabă-te ce fel de daruri poți aduce tu prin care să-L recunoști pe Domnul Isus ca Rege, Mare-Preot și Jertfă pentru salvarea celui pierdut.

  Triunghiul Bermudelor

  O zicere înțeleaptă spune următorul lucru: „Nu te duce pe terenul lui Satana pentru că nu știi ce va face cu tine.”

  Triunghiul echilateral

  Un bine, oricât de subiectiv ar fi, este neprețuit; trebuie doar să nu dăuneze cuiva gestul făcut de noi, în rest, grija noastră e aceea de a face totul pe deplin. Exemplul perfect este Mântuitorul nostru, care a făcut bine chiar și vrăjmașilor Lui.

  Publicate astăzi

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Crainicul cu clopoțel

  Fiecăruia ni s-au dat daruri pe care să le folosim pentru Domnul. Fiecare dintre noi are nevoie să-și concentreze cele mai importante energii pentru ca darul său să le fie de folos altora. Fie ca Dumnezeu să ne ajute să cercetăm Scripturile și să cerem asistența Duhului Sfânt înainte de a face greșeli.

  Răzbunarea nu este a noastră

  Ţi-a greşit cândva cineva? Dacă te gândeşti la răzbunare, ia în considerare ce spune Dumnezeu: „Răzbunarea este a Mea, Eu voi răsplăti.” El nu-ţi cere să te răzbuni, mai degrabă să împlineşti nevoile de bază ale vrăjmaşului tău, după cum te îndrumă textul de astăzi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Bizonyosodjunk meg Isten jóságáról!

  „Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki Őbenne bízik.”...