Și pământul s-a cutremurat

  Când a rupt Mielul pecetea a şasea, m-am uitat şi iată că s-a făcut un mare cutremur de pământ… – Apocalipsa 6:12

  De-a lungul istoriei, lumea a fost martoră la multe dezastre naturale crunte. Isus a avertizat că la apropierea timpului sfârșitului „pe alocuri” vor apărea cutremure de pământ (Matei 24:7-8). Apocalipsa 6:12 a prezis „un mare cutremur de pământ” la deschiderea peceţii a șasea. Pentru adventiștii de ziua a șaptea, această prezicere s-a împlinit cu teribilul cutremur de pământ care a lovit Lisabona în dimineaţa de duminică din 1 noiembrie 1755, de Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, una dintre cele mai importante sărbători catolice.

  Otto Friedrich spune că mai multe persoane au pretins în prealabil că au primit descoperiri supranaturale în care li se spunea că Lisabona, Regina Mării, va fi pedepsită pentru răutatea ei. Chiar în noaptea de dinaintea cutremurului, părintele Manuel Portal de Oratory „a visat că Lisabona va fi devastată de două cutremure succesive” (The End of the World: A History, p. 179).

  Oricare ar fi fost originea acestor descoperiri, în acea dimineaţă tragică, la scurt timp după ora 9:30, când mulţi credincioși erau în bisericile lor participând la liturghie, Lisabona a fost cumplit zguduită timp de zece minute de trei catastrofe seismice, urmate de un val de reflux și de un foc devastator care a ţinut o săptămână. Între treizeci şi patruzeci de mii de oameni și-au pierdut viaţa în Lisabona și alţi zece mii în altă parte.

  Niciun alt cutremur nu a mai avut un impact atât de hotărâtor din punct de vedere filozofic, cultural și religios. Chiar și Voltaire s-a referit la el ca la „o dovadă împotriva optimismului”. Harry Fielding Reid l-a calificat ca „cel mai notabil cutremur din istorie”. T.H. Kendrich a afirmat despre cutremurul din Lisabona că a șocat „civilizaţia de Vest mai mult decât oricare alt eveniment de la căderea Imperiului Roman din secolul al V-lea”. Titlul remarcabilei cărţi a lui Edward Paice, Mânia lui Dumnezeu: Marele cutremur de pământ de la Lisabona din 1755 (2008) exprimă
  bine profunzimea semnificaţiei religioase a acelei catastrofe.

  Cutremurul de la Lisabona poate fi considerat primul semn important în secvenţa de cutremur/soare/lună/stele din Apocalipsa 6:12-13. Mulţi oameni au fost convinși că timpul judecăţii lui Dumnezeu a sosit. Noi suntem astăzi cu mult mai aproape de sfârșit decât au fost ei. Doamne, deschide-ne ochii ca să vedem semnele apropiatei Tale reveniri și astăzi să fim gata pentru acel eveniment glorios!

  Și pământul s-a cutremurat - 2018. Noi suntem astăzi cu mult mai aproape de sfârșit decât au fost martorii cutremurului de la Lisabona. Doamne, deschide-ne ochii ca să vedem semnele apropiatei Tale reveniri și astăzi să fim gata pentru acel eveniment glorios!
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Cinci fecioare neînțelepte

  Neînțelept nu este cel ce nu a avut posibilitatea să învețe sau să se pregătească, ci acela care a considerat că e suficient să știi și să ai valori, dar să nu te deranjezi să le folosești. Lipsa înțelepciunii poate să însemne uneori comoditate, alteori poate fi egală cu superficialitatea; se poate rezuma la pregătire pe jumătate sau la speranța că voi avea „noroc”. Un simplu simț al administrării chibzuite le-a salvat pe cele cinci fecioare de la o așteptare ratată, inutilă.

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Publicate astăzi

  Sclav

  Ca și Iosif, s-ar putea să nu înțelegi de ce se întâmplă anumite lucruri în viața ta. Dar ai face foarte bine dacă ai adopta aceeași atitudine de supunere față de Dumnezeu, iar El îți va aduce o victorie adevărată.

  Eroii din cotidian

  Doamne din cer, pune în sufletul nostru dorința sinceră de a insufla respect pentru părinți în copiii bisericii noastre! PROVOCARE: Ia-ți timp pentru a le povesti în Sabat copiilor bisericii impactul pe care părinții lor l-au avut asupra comunității sau localității voastre!

  Látvány, hanghatások és bűnözés

  „Nem vetem a szemem hiábavaló dologra; a pártoskodók cselekedetét gyűlölöm: nincs köze hozzám. A csalárd...

  De ce îți este frică?

  nu te teme, căci Eu sînt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu...

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”