Cea mai curată evanghelie

  Acum, dar, nu este nicio osândire pentru cei ce sunt în Hristos Isus, care nu trăiesc după îndemnurile firii pământeşti, ci după îndemnurile Duhului. În adevăr, legea Duhului de viaţă în Hristos Isus m-a izbăvit de legea păcatului şi a morţii – Romani 8:1-2

  Evanghelia este strategia minunată a lui Dumnezeu de a condamna păcatul și a-i îndreptăţi pe păcătoși, eliberându-i de sub puterea lui Satana și strămutându-i în Împărăţia lui Hristos (Coloseni 1:13). Una dintre cele mai clare expuneri ale Evangheliei este dată de Pavel în Epistola sa către romani.

  Martin Luther a înţeles Evanghelia studiind cartea Romani. La începutul carierei sale, el a prezentat o serie de conferințe pe baza acestei epistole. Seria a început pe 3 noiembrie 1515 și a continuat până pe 7 septembrie 1516. În septembrie 1522, traducerea sa în limba germană a Noului Testament a ieșit de sub tipar cu o „Prefaţă” a Epistolei către romani (1522, revizuită în 1546). Mai mulţi oameni, inclusiv John Wesley, au înţeles Evanghelia citind acea prefaţă.

  Pentru Luther, „această epistolă este partea principală a Noului Testament și cea mai pură Evanghelie, și se merită nu doar ca fiecare creștin să o înveţe pe de rost cuvânt cu cuvânt, ci și să se îndeletnicească cu ea în fiecare zi, ca hrană zilnică pentru suflet. Nu poate fi citită prea mult și, cu cât te ocupi mai mult cu ea, cu atât devine mai preţioasă și mai gustoasă”.

  Rezumând această epistolă, Luther a punctat că ţinerea exterioară a legii nu ne schimbă inimile, care vor continua să urască legea pentru că nu pot să ţină dimensiunea ei spirituală. „Doar credinţa îndreptăţește și împlinește legea; prin meritele lui Hristos, aceasta aduce Duhul, iar Duhul face inima bucuroasă și liberă, așa cum cere legea să fie.” Harul „ne face să îndrăgim legea, iar păcatul nu mai este acolo, iar legea nu mai este împotriva noastră, ci în noi.”

  Cei care sunt în Hristos nu sunt doar parţial mântuiţi, ci complet mântuiţi. În concepţia lui Luther, „harul face atât de mult, încât suntem socotiţi pe deplin neprihăniţi înaintea lui Dumnezeu. Deoarece harul Său nu este împărţit sau despărţit, precum sunt darurile, ci ne ia pe deplin în stăpânire.” Dar cel mai minunat aspect dintre toate este acela că, prin meritele lui „Hristos, mijlocitorul nostru”, harul salvator al lui Dumnezeu poate fi al nostru chiar aici și chiar acum! Putem să ne încheiem azi devoţionalul și să plecăm din locul de unde suntem ca făpturi noi în Hristos Isus!

  Cea mai curată evanghelie - 2018. Cei care sunt în Hristos nu sunt doar parţial mântuiţi, ci complet mântuiţi. În concepţia lui Luther, „harul face atât de mult, încât suntem socotiţi pe deplin neprihăniţi înaintea lui Dumnezeu. Deoarece harul Său nu este împărţit sau despărţit, precum sunt darurile, ci ne ia pe deplin în stăpânire.”
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Porunca a cincea

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Nici măcar jumătate

  Deși la prima vedere anturajul pe care îl alegem și locul în care alegem să trăim pot părea inofensive, ele pot deveni totuși periculoase. Poate că ne considerăm suficient de maturi ca să fim ispitiți de ceva dăunător. Însă realitatea este că, pe neobservate, ceea ce se întâmplă lângă noi ne influențează, mai ales dacă e vorba de ceva negativ. Nimic din ceea ce vedem sau auzim nu ne lasă indiferenți, chiar dacă nu acordăm prea multă atenție. A ne considera intangibili nu este o dovadă de înțelepciune și nici de tărie, ci mai degrabă trădează imaturitate și superficialitate. A ne teme de influențe rele nu e o slăbiciune, ci o dovadă de precauție și discernământ spiritual.

  Publicate astăzi

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  Pace în mijlocul furtunii

  În acea noapte a venit uraganul. M-am mirat că am dormit aproape tot timpul. Am experimentat o pace extraordinară în mijlocul furtunii.

  Batjocura şi dispreţul

  Cere astăzi răscumpărarea, și El ți-o va acorda la timpul potrivit și în cea mai bună formă, ca să devii biruitor și mai puternic.

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  „Amint Noé napjaiban volt…”

  „És miként Noé napjaiban lett, úgy lesz az ember Fiának napjaibanis.” (Luk 17,26)„Az Úr feltárta...