Rațiunea omenească

  Dar omul firesc nu primeşte lucrurile Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt o nebunie; şi nici nu le poate înţelege, pentru că trebuie judecate duhovniceşte. – 1 Corinteni 2:14

  Mulţi oameni confundă credinţa cu credulitatea și pun raţiunea deasupra credinţei. Poate nicio altă mișcare din istorie nu a subliniat rolul supradimensionat al raţiunii și al libertăţii cum a făcut-o Revoluţia Franceză (1789–1799). Cu o agendă puternic anticreștină, revoluţia a transformat chiar multe biserici franceze în temple ale raţiunii. Pe 10 noiembrie 1793, o gigantică petrecere imorală a fost dată la Paris în cinstea Raţiunii și a Libertăţii, în care o femeie a fost purtată spre Catedrala Notre Dame și sacralizată ca Zeiţa Raţiunii. Potrivit New Monthly Magazine (1868), republicana activistă Madame Momoro (Sophie Momoro) a fost proclamată Zeiţa Raţiunii, iar actriţa Mademoiselle Maillard (Marie-Therese Davoux) a fost numită Reprezentanta frumuseţii și a naturii.

  În plus, iluminismul a stimulat o recitire istorico-critică sceptică a Bibliei. Respingându-i originea și inspiraţia divină, scolasticii critici au privit Biblia ca o simplă exprimare a mediului social-cultural în care a fost scrisă. Minunile au fost fie respinse, fie reinterpretate ca fiind produse de cauze naturale. Profeţiile biblice au fost clasificate ca vaticinium ex eventu, care înseamnă profeţie după ce evenimentul s-a întâmplat. Astfel, raţiunea omenească a devenit judecătorul Scripturii, subminându-i puterea transformatoare.

  În 1 Corinteni 2:14, Pavel pune în contrast raţionamentul firesc cu cel duhovnicesc. Vorbind despre raţiunea duhovnicească, Martin Luther recunoștea că, „dacă este iluminată de Duhul Sfânt, raţiunea ajută la interpretarea Sfintelor Scripturi” (Table Talks, nr. 439). Cu privire la raţiunea firească, reformatorul a avertizat: „Raţiunea este cel mai mare dușman pe care-l are credinţa: nu vine niciodată în ajutorul lucrurilor spirituale, ci de cele mai multe ori luptă împotriva Cuvântului divin, tratând cu dispreţ tot ceea ce vine de la Dumnezeu” (Table Talks, nr. 353).

  Credinţa care mântuiește este un dar de la Dumnezeu care trece dincolo de raţiune, ducându-ne la realităţile spirituale/cerești (Evrei 11:1). Chiar Isus i-a spus Martei: „Dacă vei crede, vei vedea slava lui Dumnezeu” (Ioan 11:40). Astfel, dă-i voie credinţei adevărate să reorienteze și să îmbogăţească capacitatea ta de a gândi!

  Rațiunea omenească - 2018. Credinţa care mântuiește este un dar de la Dumnezeu care trece dincolo de raţiune, ducându-ne la realităţile spirituale/cerești. Chiar Isus i-a spus Martei: „Dacă vei crede, vei vedea slava lui Dumnezeu”. Astfel, dă-i voie credinţei adevărate să reorienteze și să îmbogăţească capacitatea ta de a gândi!
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Publicate astăzi

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Mă auzi?

  Tu Îl asculți pe Dumnezeu atunci când El te îndeamnă să urmezi căile Lui de-a lungul zilei? El așteaptă ca tu să-I răspunzi. Dar mai așteaptă și altcineva: beneficiarul binecuvântării. Răspunzând astăzi îndemnului lui Dumnezeu din inima ta, pentru cine vei putea fi o binecuvântare?

  Fii curajos!

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  A fiatalokra leselkedő veszélyek

  „Örvendezz a te ifjúságodban, és vidámítson meg téged a szíved ifjúságod idejében, járj a te...