Rațiunea omenească

  Dar omul firesc nu primeşte lucrurile Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt o nebunie; şi nici nu le poate înţelege, pentru că trebuie judecate duhovniceşte. – 1 Corinteni 2:14

  Mulţi oameni confundă credinţa cu credulitatea și pun raţiunea deasupra credinţei. Poate nicio altă mișcare din istorie nu a subliniat rolul supradimensionat al raţiunii și al libertăţii cum a făcut-o Revoluţia Franceză (1789–1799). Cu o agendă puternic anticreștină, revoluţia a transformat chiar multe biserici franceze în temple ale raţiunii. Pe 10 noiembrie 1793, o gigantică petrecere imorală a fost dată la Paris în cinstea Raţiunii și a Libertăţii, în care o femeie a fost purtată spre Catedrala Notre Dame și sacralizată ca Zeiţa Raţiunii. Potrivit New Monthly Magazine (1868), republicana activistă Madame Momoro (Sophie Momoro) a fost proclamată Zeiţa Raţiunii, iar actriţa Mademoiselle Maillard (Marie-Therese Davoux) a fost numită Reprezentanta frumuseţii și a naturii.

  În plus, iluminismul a stimulat o recitire istorico-critică sceptică a Bibliei. Respingându-i originea și inspiraţia divină, scolasticii critici au privit Biblia ca o simplă exprimare a mediului social-cultural în care a fost scrisă. Minunile au fost fie respinse, fie reinterpretate ca fiind produse de cauze naturale. Profeţiile biblice au fost clasificate ca vaticinium ex eventu, care înseamnă profeţie după ce evenimentul s-a întâmplat. Astfel, raţiunea omenească a devenit judecătorul Scripturii, subminându-i puterea transformatoare.

  În 1 Corinteni 2:14, Pavel pune în contrast raţionamentul firesc cu cel duhovnicesc. Vorbind despre raţiunea duhovnicească, Martin Luther recunoștea că, „dacă este iluminată de Duhul Sfânt, raţiunea ajută la interpretarea Sfintelor Scripturi” (Table Talks, nr. 439). Cu privire la raţiunea firească, reformatorul a avertizat: „Raţiunea este cel mai mare dușman pe care-l are credinţa: nu vine niciodată în ajutorul lucrurilor spirituale, ci de cele mai multe ori luptă împotriva Cuvântului divin, tratând cu dispreţ tot ceea ce vine de la Dumnezeu” (Table Talks, nr. 353).

  Credinţa care mântuiește este un dar de la Dumnezeu care trece dincolo de raţiune, ducându-ne la realităţile spirituale/cerești (Evrei 11:1). Chiar Isus i-a spus Martei: „Dacă vei crede, vei vedea slava lui Dumnezeu” (Ioan 11:40). Astfel, dă-i voie credinţei adevărate să reorienteze și să îmbogăţească capacitatea ta de a gândi!

  Rațiunea omenească - 2018. Credinţa care mântuiește este un dar de la Dumnezeu care trece dincolo de raţiune, ducându-ne la realităţile spirituale/cerești. Chiar Isus i-a spus Martei: „Dacă vei crede, vei vedea slava lui Dumnezeu”. Astfel, dă-i voie credinţei adevărate să reorienteze și să îmbogăţească capacitatea ta de a gândi!
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Dublă comandă

  Ceea ce trebuie să știm se rezumă la următorul adevăr, cel puțin în ce Îl privește pe Dumnezeu. El vrea să facem propriile noastre alegeri și să ne bucurăm de tot, dar nu dorește să fim nefericiți după bucuria de moment a deciziilor noastre. Pe El asta Îl preocupă foarte mult: fericirea noastră și înainte, și în timpul, și după ce facem ceva.

  Planul B

  Când e vorba de viața noastră reală, profundă, există un singur plan. Nu are rost să căutăm alternative, polițe de asigurare sau precontracte. Singura șansă este să ne încredem în Cel care, încă de pe vremea când noi nu eram de încredere, Îi eram chiar vrăjmași, a semnat cu noi un legământ, un contract de salvare a noastră. Dacă nici această dovadă de iubire nu-i suficientă, atunci ce ar mai putea fi?

  Doi ochi, două urechi, o singură gură

  Mântuitorul obișnuia să spună: „Cine are urechi de auzit să audă și cine are ochi să vadă.” A vedea și a auzi presupun voință, alegere. Alege în această zi să vezi și să asculți mai cu atenție! Îndreaptă privirea ta chiar în direcția în care ți-e incomod să privești, spre cei mai lipsiți ori mai nefericiți decât tine. Ascultă-i chiar și pe cei care te enervează...

  Publicate astăzi

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Sceptrul

  Era o piesă perfectă? Nicidecum, dar, cu siguranță, creativă și acceptabilă, poate chiar reprezentativă pentru etosul acelei provincii. Întrucât Butterworth a fost solicitat să-și folosească îndemânarea pentru această sarcină importantă, el a făcut tot ce i-a stat în putință.

  Dragostea frățească

  Soluţia disensiunilor dintre copii constă în manifestarea iubirii adevărate, care vine dintr-o legătură apropiată cu Dumnezeu, care este sursa iubirii. Puterea care vine din unitate este importantă, dar nu este suficientă. Iubirea lui Dumnezeu este soluţia completă. Caut-o şi astăzi!

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  Sátán utolsó hadjárata

  „Fiacskáim, itt az utolsó óra, és amint hallottátok, hogy az antikrisztus eljő, így most sok...