Pierderi binecuvântate

Dumnezeu i-a zis: „Ia pe fiul tău, pe singurul tău fiu, pe care-l iubeşti, pe Isaac; du-te în ţara Moria şi adu-l ardere-de-tot acolo, pe un munte pe care ţi-l voi spune.” – Geneza 22:2

Ce imagine îţi vine în minte când auzi cuvântul „idolatrie”? De obicei ne imaginăm fizic idolii din vechime ca fiind făcuţi din piatră, metal, lemn (Isaia 44:9-20). Dar idolii și dumnezeii pot lua multe alte forme și pot deveni foarte greu de recunoscut. Chiar și lucrurile bune și oamenii îndrăgiţi pot deveni dumnezei pentru noi.

Pe data de 14 noiembrie 2007 am ajuns în orașul Canela, Brazilia de Sud, pentru o întâlnire AFAM (Asociaţia soţiilor de pastori) a Conferinţei Brazilia de Sud. Sarcina mea era să o traduc pe Sharon Cress, de la Conferinţa Generală, ceea ce nu s-a dovedit o sarcină atât de ușoară cum m-am așteptat, din cauza mesajelor cu un conţinut foarte mișcător. Unul dintre ele a fost despre cererea pe care Dumnezeu i-a făcut-o lui Avraam să-şi sacrifice propriul fiu iubit (Geneza 22). Ea a punctat faptul că motivul pentru o asemenea cerere a fost faptul că Avraam l-a transformat pe Isac, fiul său iubit, într-un idol care lua locul lui Dumnezeu în viaţa sa.

Sharon Cress a adăugat că Dumnezeu poate să facă la fel cu noi astăzi. El poate îndepărta de la noi pe cineva sau ceva ce iubim mai mult decât Îl iubim pe El. El o face precum o mamă iubitoare care-și vede băieţelul jucându-se fericit cu un cuţit ascuţit în mâna sa. Ea deschide cu gingășie pumnul și îndepărtează cuţitul, știind că suferinţa și frustrarea aceea mică pot împiedica o tragedie mai mare.

Această analogie mișcătoare ar trebui să ne ducă cu gândul la unele reflecţii foarte personale: Ce sau cine sunt idolii preferaţi din propria ta viaţă? Cum poţi să-i recunoști și să scapi de ei? Un idol sau un dumnezeu este orice și oricine căruia îi devotăm timpul nostru preţios și cele mai profunde sentimente. Poate să fie un soţ, un copil sau un prieten. Una dintre modalităţile prin care putem să descoperim acest lucru astăzi este aruncând o privire la „istoricul” programului folosit pentru a naviga pe internet. În cartea sa, Gods at War, Kyle Idleman spune: „Ce cauţi și după ce alergi descoperă dumnezeii care câștigă războiul din inima ta.”

Astăzi poate reprezenta un nou început în vieţile noastre. Putem curăţa ce trebuie curăţat, renunţa la ce trebuie renunţat și să ne fixăm alte priorităţi. Deci, să predăm tot ce avem și tot ce facem lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, să-L lăsam pe Dumnezeu să fie Dumnezeul vieţilor noastre.

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video