„Regele fotbalului”

Tot ce găseşte mâna ta să facă, fă cu toată puterea ta!… – Eclesiastul 9:10

Așteptările erau mari pe stadionul Maracanã, Rio de Janeiro, pe data de 19 noiembrie 1969. Sute de fotografi și cameramani au năvălit în zona din spatele porţii, unde Pelé urma să execute o lovitură liberă de la 11 metri. Precum era de așteptat, a punctat, înscriind celebrul cel de-al 1 000-lea gol în jocurile oficiale. Deși retras din jocurile profesionale din 1977, totuși a fost întâmpinat cu atâtea aplauze pe 13 ianuarie 2014, la primirea Balonului de Aur FIFA. De ce o asemenea onoare 36 de ani mai târziu? Doar pentru ceea ce a făcut pe terenul de joacă unde a fost „regele fotbalului”, iar în afara terenului ca „ambasador global al fotbalului”.

Edson Arantes do Nascimento, cunoscut sub numele de Pelé, s-a născut în Três Corações, Brazilia. Crescut în sărăcie, a lucrat ca servitor la un magazin de ceaiuri în Bauru, statul São Paulo. Fără să aibă bani pentru a-și cumpăra o minge de fotbal, s-a jucat deseori cu un ciorap umplut cu ziare și legat cu o aţă. Ca tânăr băiat a fost deja remarcat de cei care-l vedeau jucând. În 1956 s-a alăturat clubului de fotbal Santos, începându-și cariera profesională încununată de succes.

Ieșit la pensie cu 1 281 de goluri în 1 363 de jocuri, Pelé este singurul jucător care a câștigat trei Cupe Mondiale de Fotbal. Sir Bobby Charlton a afirmat: „Câteodată simt ca și cum fotbalul a fost inventat pentru acest jucător magic.” Tostão declara: „Pelé a fost cel mai mare, el a fost pur și simplu fără cusur. Iar în afara terenului este întotdeauna zâmbitor și op-timist. Nu-l vezi niciodată irascibil. Îi place să fie Pelé.” Într-adevăr, el a ridicat standardul cu care toţi jucătorii de mai târziu aveau să se compare.

Care este secretul pentru o carieră de succes? Mai mulţi oameni au răspuns la această întrebare în diverse feluri. Dar vorbind din punct de vedere omenesc, o reţetă bună pentru succes trebuie să includă cel puţin patru ingrediente de bază: îndemânare, dăruire, șanse și relaţii. O combinaţie perfectă a acestor patru ingrediente poate face o diferenţă imensă.

Pelé și mulţi alţi jucători au dat tot ce au avut mai bun pentru a juca și promova fotbalul în întreaga lume. Tu și cu mine ar trebui să dăm dovadă de aceeași pasiune și determinare pentru cauza lui Dumnezeu. Cum ai evalua devotamentul tău faţă de El? Cei care se luptă pentru „o cunună nepieritoare” nu ar trebui să fie mai puţin devotaţi decât cei care luptă pentru una pieritoare (1 Corinteni 9:25)!

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video