„Regele fotbalului”

  Tot ce găseşte mâna ta să facă, fă cu toată puterea ta!… – Eclesiastul 9:10

  Așteptările erau mari pe stadionul Maracanã, Rio de Janeiro, pe data de 19 noiembrie 1969. Sute de fotografi și cameramani au năvălit în zona din spatele porţii, unde Pelé urma să execute o lovitură liberă de la 11 metri. Precum era de așteptat, a punctat, înscriind celebrul cel de-al 1 000-lea gol în jocurile oficiale. Deși retras din jocurile profesionale din 1977, totuși a fost întâmpinat cu atâtea aplauze pe 13 ianuarie 2014, la primirea Balonului de Aur FIFA. De ce o asemenea onoare 36 de ani mai târziu? Doar pentru ceea ce a făcut pe terenul de joacă unde a fost „regele fotbalului”, iar în afara terenului ca „ambasador global al fotbalului”.

  Edson Arantes do Nascimento, cunoscut sub numele de Pelé, s-a născut în Três Corações, Brazilia. Crescut în sărăcie, a lucrat ca servitor la un magazin de ceaiuri în Bauru, statul São Paulo. Fără să aibă bani pentru a-și cumpăra o minge de fotbal, s-a jucat deseori cu un ciorap umplut cu ziare și legat cu o aţă. Ca tânăr băiat a fost deja remarcat de cei care-l vedeau jucând. În 1956 s-a alăturat clubului de fotbal Santos, începându-și cariera profesională încununată de succes.

  Ieșit la pensie cu 1 281 de goluri în 1 363 de jocuri, Pelé este singurul jucător care a câștigat trei Cupe Mondiale de Fotbal. Sir Bobby Charlton a afirmat: „Câteodată simt ca și cum fotbalul a fost inventat pentru acest jucător magic.” Tostão declara: „Pelé a fost cel mai mare, el a fost pur și simplu fără cusur. Iar în afara terenului este întotdeauna zâmbitor și op-timist. Nu-l vezi niciodată irascibil. Îi place să fie Pelé.” Într-adevăr, el a ridicat standardul cu care toţi jucătorii de mai târziu aveau să se compare.

  Care este secretul pentru o carieră de succes? Mai mulţi oameni au răspuns la această întrebare în diverse feluri. Dar vorbind din punct de vedere omenesc, o reţetă bună pentru succes trebuie să includă cel puţin patru ingrediente de bază: îndemânare, dăruire, șanse și relaţii. O combinaţie perfectă a acestor patru ingrediente poate face o diferenţă imensă.

  Pelé și mulţi alţi jucători au dat tot ce au avut mai bun pentru a juca și promova fotbalul în întreaga lume. Tu și cu mine ar trebui să dăm dovadă de aceeași pasiune și determinare pentru cauza lui Dumnezeu. Cum ai evalua devotamentul tău faţă de El? Cei care se luptă pentru „o cunună nepieritoare” nu ar trebui să fie mai puţin devotaţi decât cei care luptă pentru una pieritoare (1 Corinteni 9:25)!

  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Ultimii 11 ani de „rău oficial”

  Sunt în viața noastră lucruri care nu țin de noi, ci de ceea ce alții au făcut anterior. E posibil să încercăm schimbări ale unor lucruri de neschimbat, iar dacă nu reușim, să ne descurajăm. Înțelept este să analizăm ceea ce se întâmplă cu o întrebare esențială în minte: Oare ce vrea Dumnezeu să facă? Vrea El să schimb acest lucru? Vrea să înceapă un alt proiect mai bun și ar trebui să nu insist? Când ceva merge greu, roagă-te mai mult și întreabă-L pe El.

  Un drum de 11 zile

  Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt calitățile viitorului. Flexibilitate pentru că viața este foarte dinamică și schimbătoare, iar adaptabilitate pentru că e mereu nevoie de potrivirea uneltelor cu lucrul specific, în toate domeniile. În domeniul moral și spiritual, nu fanatismul este cel potrivit, ci compasiunea; nu bigotismul ilogic, ci empatia și implicarea concretă. Viața nu se măsoară în mărimea citatelor sau în lungimea rugăciunilor, ci în sinceritatea trăirii și în profunzimea dependenței de Dumnezeu.

  Unsprezece covoare pentru cort

  E posibil ca, din comoditate, să cauți referate despre Biblie sau să asculți predici de pe YouTube, dar e bine să știi că nimic nu se compară cu lectura paginilor sfinte și cu descoperirea personală a multelor comori inspirate de Dumnezeu. Merită să experimentezi citirea completă a Sfintei Scripturi. Dacă te vei ruga, vei descoperi adevărate nestemate chiar și în simplele istorii ale anonimilor din Biblie.

  Publicate astăzi

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Totul strălucește

  În ziua aceea, când va veni să Își ia pietrele prețioase, ne vom putea așeza cu bucurie alături de ceilalți care au trecut prin procesul de lustruire, ca să strălucim ca stelele, pentru totdeauna.

  Cea mai mare speranță

  În momentele de descurajare, spune alături de psalmist: „Tu eşti ocrotirea mea, Tu mă scoţi din necaz, Tu mă înconjori cu cântări de izbăvire”. Apoi continuă să-ţi imaginezi şi să meditezi asupra stării de bucurie eternă promisă de versetul de astăzi. Această promisiune este validă nu numai pentru veşnicie, ci şi pentru astăzi.

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Krisztus a Bíró

  „Az Atya nem ítél senkit, hanem az ítéletet egészen a Fiúnak adta.” (Ján 5,22)„Tanításaiban Krisztus...