„Regele fotbalului”

  Tot ce găseşte mâna ta să facă, fă cu toată puterea ta!… – Eclesiastul 9:10

  Așteptările erau mari pe stadionul Maracanã, Rio de Janeiro, pe data de 19 noiembrie 1969. Sute de fotografi și cameramani au năvălit în zona din spatele porţii, unde Pelé urma să execute o lovitură liberă de la 11 metri. Precum era de așteptat, a punctat, înscriind celebrul cel de-al 1 000-lea gol în jocurile oficiale. Deși retras din jocurile profesionale din 1977, totuși a fost întâmpinat cu atâtea aplauze pe 13 ianuarie 2014, la primirea Balonului de Aur FIFA. De ce o asemenea onoare 36 de ani mai târziu? Doar pentru ceea ce a făcut pe terenul de joacă unde a fost „regele fotbalului”, iar în afara terenului ca „ambasador global al fotbalului”.

  Edson Arantes do Nascimento, cunoscut sub numele de Pelé, s-a născut în Três Corações, Brazilia. Crescut în sărăcie, a lucrat ca servitor la un magazin de ceaiuri în Bauru, statul São Paulo. Fără să aibă bani pentru a-și cumpăra o minge de fotbal, s-a jucat deseori cu un ciorap umplut cu ziare și legat cu o aţă. Ca tânăr băiat a fost deja remarcat de cei care-l vedeau jucând. În 1956 s-a alăturat clubului de fotbal Santos, începându-și cariera profesională încununată de succes.

  Ieșit la pensie cu 1 281 de goluri în 1 363 de jocuri, Pelé este singurul jucător care a câștigat trei Cupe Mondiale de Fotbal. Sir Bobby Charlton a afirmat: „Câteodată simt ca și cum fotbalul a fost inventat pentru acest jucător magic.” Tostão declara: „Pelé a fost cel mai mare, el a fost pur și simplu fără cusur. Iar în afara terenului este întotdeauna zâmbitor și op-timist. Nu-l vezi niciodată irascibil. Îi place să fie Pelé.” Într-adevăr, el a ridicat standardul cu care toţi jucătorii de mai târziu aveau să se compare.

  Care este secretul pentru o carieră de succes? Mai mulţi oameni au răspuns la această întrebare în diverse feluri. Dar vorbind din punct de vedere omenesc, o reţetă bună pentru succes trebuie să includă cel puţin patru ingrediente de bază: îndemânare, dăruire, șanse și relaţii. O combinaţie perfectă a acestor patru ingrediente poate face o diferenţă imensă.

  Pelé și mulţi alţi jucători au dat tot ce au avut mai bun pentru a juca și promova fotbalul în întreaga lume. Tu și cu mine ar trebui să dăm dovadă de aceeași pasiune și determinare pentru cauza lui Dumnezeu. Cum ai evalua devotamentul tău faţă de El? Cei care se luptă pentru „o cunună nepieritoare” nu ar trebui să fie mai puţin devotaţi decât cei care luptă pentru una pieritoare (1 Corinteni 9:25)!

  „Regele fotbalului” - 2018. Tu și cu mine ar trebui să dăm dovadă de aceeași pasiune și determinare pentru cauza lui Dumnezeu. Cum ai evalua devotamentul tău faţă de El? Cei care se luptă pentru „o cunună nepieritoare” nu ar trebui să fie mai puţin devotaţi decât cei care luptă pentru una pieritoare!
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Porunca a cincea

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Nici măcar jumătate

  Deși la prima vedere anturajul pe care îl alegem și locul în care alegem să trăim pot părea inofensive, ele pot deveni totuși periculoase. Poate că ne considerăm suficient de maturi ca să fim ispitiți de ceva dăunător. Însă realitatea este că, pe neobservate, ceea ce se întâmplă lângă noi ne influențează, mai ales dacă e vorba de ceva negativ. Nimic din ceea ce vedem sau auzim nu ne lasă indiferenți, chiar dacă nu acordăm prea multă atenție. A ne considera intangibili nu este o dovadă de înțelepciune și nici de tărie, ci mai degrabă trădează imaturitate și superficialitate. A ne teme de influențe rele nu e o slăbiciune, ci o dovadă de precauție și discernământ spiritual.

  Steaua cu cinci colțuri

  Deseori, ceva ce pare atrăgător la început se poate transforma în ceva rău; în fiecare zi poate apărea ceva care ne atrage și apoi să ne demonstreze că realitatea era alta. Numai cu mintea noastră nu putem identifica pericolul din orice, din acest motiv depindem de inspirația care vine de la Dumnezeu.

  Publicate astăzi

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Iertarea

  Trebuie să le cerem iertare celorlalți și Tatălui nostru ceresc. El ne iubește atât de mult, că este bucuros să ne ierte. Lăudați numele Lui!

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Idők és alkalmak

  „Mondta pedig nékik: Nem a ti dolgotok tudni az időket vagy alkalmakat, melyeket az Atya...