Articolul precedentRenunțăm la ce este copilăresc
  Articolul următorCreștem în Hristos

  Letargie spirituală

  Te sfătuiesc să cumperi de la Mine aur curăţit prin foc, ca să te îmbogăţeşti; şi haine albe, ca să te îmbraci cu ele şi să nu ţi se vadă ruşinea goliciunii tale; şi doctorie pentru ochi, ca să-ţi ungi ochii şi să vezi. – Apocalipsa 3:18

  Adventiștii de ziua a șaptea de la început s-au identificat pe ei înșiși cu credincioasa biserică Filadelfia (Apocalipsa 3:7-13). Ei au privit pe adventiștii păzitori ai duminicii ca pe căldicica biserică Laodiceea (Apocalipsa 3:14-22) și pe neadventiști ca pe biserica moartă Sardes (Apocalipsa 3:1-6). Pe la mijlocul anilor 1850, păzitorii Sabatului au ajuns la concluzia că ei erau laodiceeni, și nu Filadelfia.

  Pe 20 noiembrie 1855, Ellen White a primit o viziune cu privire la letargia spirituală care domnea în biserică la acel timp. Conţinutul viziunii a fost publicat în Mărturii pentru comunitate, vol. 1 (pp. 113–115), unde a afirmat cu empatie: „Am văzut că Spiritul Domnului Se îndepărta din biserică.” Printre motivele pentru o așa condiţie deplorabilă, ea a punctat (1) încrederea în raţiunea omenească, în locul unei încrederi neclintite în Dumnezeu, (2) spiritul înălţării de sine și al independenţei, în locul umilinţei și unităţii, (3) lăcomia acumulării de proprietăţi personale, în loc de a susţine financiar cauza lui Dumnezeu, (4) complacerea în cheltuieli inutile pentru satisfacerea sentimentelor, gusturilor, apetitului și a ochilor și (5) pierderea spiritului de tăgăduire de sine și de sacrificiu.

  Timpul și circumstanţele s-au schimbat semnificativ. Biserica este cu mult mai solidă și mai prosperă acum decât a fost în zilele de la începutul Mișcării advente. Dar cum stăm noi astăzi din punct de vedere spiritual? Suntem noi mai consacraţi decât erau pionerii atunci? Ar fi posibil ca unele dintre cauzele menţionate mai sus pentru letargia spirituală să se găsească și între noi?

  Ori de câte ori dăm vina pe alţii pentru problemele spirituale cu care ne confruntăm în mijlocul nostru, într-un fel sau altul ne îndreptăţim singuri. Dacă cu adevărat dorim să depășim condiţia noastră de laodiceeni căldicei, fiecare ar trebui să înceteze să mai acuze „biserica” pentru această condiţie și să se întrebe în umilinţă: Care parte a mesajului laodiceean mi se aplică mie direct? Adu-ţi aminte, adevărata redeșteptare și reformă este o chestiune profund personală. Schimbă radical punctul central al vieţii tale spirituale de la mândrie centrată pe sine la umilinţă centrată pe Hristos!

  Letargie spirituală - 2018. Adevărata redeșteptare și reformă este o chestiune profund personală. Schimbă radical punctul central al vieţii tale spirituale de la mândrie centrată pe sine la umilinţă centrată pe Hristos!
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Porunca a cincea

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Nici măcar jumătate

  Deși la prima vedere anturajul pe care îl alegem și locul în care alegem să trăim pot părea inofensive, ele pot deveni totuși periculoase. Poate că ne considerăm suficient de maturi ca să fim ispitiți de ceva dăunător. Însă realitatea este că, pe neobservate, ceea ce se întâmplă lângă noi ne influențează, mai ales dacă e vorba de ceva negativ. Nimic din ceea ce vedem sau auzim nu ne lasă indiferenți, chiar dacă nu acordăm prea multă atenție. A ne considera intangibili nu este o dovadă de înțelepciune și nici de tărie, ci mai degrabă trădează imaturitate și superficialitate. A ne teme de influențe rele nu e o slăbiciune, ci o dovadă de precauție și discernământ spiritual.

  Publicate astăzi

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  Pace în mijlocul furtunii

  În acea noapte a venit uraganul. M-am mirat că am dormit aproape tot timpul. Am experimentat o pace extraordinară în mijlocul furtunii.

  Batjocura şi dispreţul

  Cere astăzi răscumpărarea, și El ți-o va acorda la timpul potrivit și în cea mai bună formă, ca să devii biruitor și mai puternic.

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  „Amint Noé napjaiban volt…”

  „És miként Noé napjaiban lett, úgy lesz az ember Fiának napjaibanis.” (Luk 17,26)„Az Úr feltárta...