„Mai mult adevăr și lumină”

  Mai am să vă spun multe lucruri, dar acum nu le puteţi purta. Când va veni Mângâietorul, Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul. – Ioan 16:12-13

  Una dintre cele mai remarcabile călătorii ale secolului al VII-lea a fost cea a Părinţilor Pelerini care au plecat mai întâi din Olanda spre Anglia și de acolo spre Lumea Nouă. După mai bine de două luni de când traversau Oceanul Atlantic, vaporul Mayflower a aruncat ancora pe 21 noiembrie 1620 (sau 11 noiembrie după calendarul iulian) în Cape Cod, care este astăzi Provincetown, Massachusetts. Ei au ajuns în Lumea Nouă în căutarea libertăţii religioase și sperând să fondeze o naţiune potrivit cu voia lui Dumnezeu.

  Pe când erau încă în Leiden, Olanda, pastorul lor iubit, John Robinson, a plănuit să se alăture pelerinilor în călătoria lor. Dar din anumite motive în cele din urmă a rămas. Chiar și așa, el a rostit un cuvânt de rămas-bun plin de înţeles. A început prin a spune: „Noi urmează să ne despărţim curând și doar Domnul știe dacă o să vă mai văd vreodată feţele. Dar fie că aceasta a fost în planul Domnul sau nu, vă însărcinez acum înaintea lui Dumnezeu și a îngerilor Lui să nu mă urmaţi mai departe decât Îl urmaţi pe Hristos. Și dacă Domnul vă va descoperi ceva prin alt instrument al Său, fiţi la fel de dornici să-l primiţi așa cum aţi primit orice adevăr prin slujirea mea. Căci sunt încredinţat că Domnul are mai mult adevăr și lumină de împărţit din Cuvântul Său Sfânt.”

  Robinson a atras apoi atenţia pelerinilor la condiţia stagnantă a bisericilor reformate. În timp ce luteranii „nu puteau fi duși mai departe de ceea ce a văzut Luther”, calviniștii „au rămas acolo unde i-a lăsat Calvin”. Prin contrast, Părinţii Pelerini ar trebui să rămână deschiși la noi înţelegeri ale adevărului biblic sub conducerea Duhului Sfânt. Este destul de clar din acest discurs că Robinson era de acord cu celebrul motto: „Biserica reformată, întotdeauna reformată potrivit cu Cuvântul lui Dumnezeu.”

  O pasiune neoprită pentru o înţelegere profundă și tot mai profundă a adevărurilor biblice i-a inspirat și pe fondatorii Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Un exemplu bun este J.N. Andrews, care a afirmat în 1849: „Aș da o mie de erori pentru un adevăr.” Domnul să ne dea aceeași pasiune în cercetarea în mina adevărului.

  „Mai mult adevăr și lumină” - 2018. O pasiune neoprită pentru o înţelegere profundă și tot mai profundă a adevărurilor biblice i-a inspirat și pe fondatorii Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Un exemplu bun este J.N. Andrews, care a afirmat în 1849: „Aș da o mie de erori pentru un adevăr.” Domnul să ne dea aceeași pasiune în cercetarea în mina adevărului.
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Cinci fecioare neînțelepte

  Neînțelept nu este cel ce nu a avut posibilitatea să învețe sau să se pregătească, ci acela care a considerat că e suficient să știi și să ai valori, dar să nu te deranjezi să le folosești. Lipsa înțelepciunii poate să însemne uneori comoditate, alteori poate fi egală cu superficialitatea; se poate rezuma la pregătire pe jumătate sau la speranța că voi avea „noroc”. Un simplu simț al administrării chibzuite le-a salvat pe cele cinci fecioare de la o așteptare ratată, inutilă.

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Publicate astăzi

  Sclav

  Ca și Iosif, s-ar putea să nu înțelegi de ce se întâmplă anumite lucruri în viața ta. Dar ai face foarte bine dacă ai adopta aceeași atitudine de supunere față de Dumnezeu, iar El îți va aduce o victorie adevărată.

  Eroii din cotidian

  Doamne din cer, pune în sufletul nostru dorința sinceră de a insufla respect pentru părinți în copiii bisericii noastre! PROVOCARE: Ia-ți timp pentru a le povesti în Sabat copiilor bisericii impactul pe care părinții lor l-au avut asupra comunității sau localității voastre!

  Látvány, hanghatások és bűnözés

  „Nem vetem a szemem hiábavaló dologra; a pártoskodók cselekedetét gyűlölöm: nincs köze hozzám. A csalárd...

  De ce îți este frică?

  nu te teme, căci Eu sînt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu...

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”