Mai am să vă spun multe lucruri, dar acum nu le puteţi purta. Când va veni Mângâietorul, Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul. – Ioan 16:12-13
Una dintre cele mai remarcabile călătorii ale secolului al VII-lea a fost cea a Părinţilor Pelerini care au plecat mai întâi din Olanda spre Anglia și de acolo spre Lumea Nouă. După mai bine de două luni de când traversau Oceanul Atlantic, vaporul Mayflower a aruncat ancora pe 21 noiembrie 1620 (sau 11 noiembrie după calendarul iulian) în Cape Cod, care este astăzi Provincetown, Massachusetts. Ei au ajuns în Lumea Nouă în căutarea libertăţii religioase și sperând să fondeze o naţiune potrivit cu voia lui Dumnezeu.
Pe când erau încă în Leiden, Olanda, pastorul lor iubit, John Robinson, a plănuit să se alăture pelerinilor în călătoria lor. Dar din anumite motive în cele din urmă a rămas. Chiar și așa, el a rostit un cuvânt de rămas-bun plin de înţeles. A început prin a spune: „Noi urmează să ne despărţim curând și doar Domnul știe dacă o să vă mai văd vreodată feţele. Dar fie că aceasta a fost în planul Domnul sau nu, vă însărcinez acum înaintea lui Dumnezeu și a îngerilor Lui să nu mă urmaţi mai departe decât Îl urmaţi pe Hristos. Și dacă Domnul vă va descoperi ceva prin alt instrument al Său, fiţi la fel de dornici să-l primiţi așa cum aţi primit orice adevăr prin slujirea mea. Căci sunt încredinţat că Domnul are mai mult adevăr și lumină de împărţit din Cuvântul Său Sfânt.”
Robinson a atras apoi atenţia pelerinilor la condiţia stagnantă a bisericilor reformate. În timp ce luteranii „nu puteau fi duși mai departe de ceea ce a văzut Luther”, calviniștii „au rămas acolo unde i-a lăsat Calvin”. Prin contrast, Părinţii Pelerini ar trebui să rămână deschiși la noi înţelegeri ale adevărului biblic sub conducerea Duhului Sfânt. Este destul de clar din acest discurs că Robinson era de acord cu celebrul motto: „Biserica reformată, întotdeauna reformată potrivit cu Cuvântul lui Dumnezeu.”
O pasiune neoprită pentru o înţelegere profundă și tot mai profundă a adevărurilor biblice i-a inspirat și pe fondatorii Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Un exemplu bun este J.N. Andrews, care a afirmat în 1849: „Aș da o mie de erori pentru un adevăr.” Domnul să ne dea aceeași pasiune în cercetarea în mina adevărului.