Sulurile de la Marea Moartă

Cuvintele Domnului sunt cuvinte curate, un argint lămurit în cuptor de pământ şi curăţat de şapte ori. Tu, Doamne, îi vei păzi şi-i vei apăra de neamul acesta pe vecie. – Psalmii 12:6-7

Pe 23 noiembrie 1947, E.L. Sukenik, distinsul arheolog al Universităţii Evreiești de la Ierusalim, a primit un mesaj de la prietenul lui armean Fidi Salahi, un vânzător de antichităţi. În dimineaţa următoare, cei doi s-au întâlnit și cel de pe urmă i-a arătat primului o bucată de piele – era un fragment din sulurile de la Marea Moartă. Acele documente au fost descoperite din întâmplare în timpul iernii precedente (1946–1947) de către doi păstori beduini lângă Qumran. Sulurile sunt datate cu aproximaţie din anul 200 î.Hr.–70 d.Hr. și confirmă că scrierea originală a Vechiului Testament s-a păstrat cu acurateţe de-a lungul anilor.

Dar unii s-ar putea întreba, dacă Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu, de ce nu a păstrat El semnătura, adică documentul original scris de profeţii biblici? În acest caz, nu ar trebui să ne bazăm pe critica textuală pentru a confirma scrierea originală a textului biblic. Da, aceasta ar putea faci-lita acest întreg proces, dar ar putea cauza și alte probleme. Siegfried J. Schwantes a văzut ca providenţial faptul că documentele originale nu au supravieţuit. Cu tendinţa umană spre idolatrie, mulţi oameni ar fi ajuns să venereze acele documente. Indiferent de motiv, trebuie să recunoaștem că Dumnezeu este prea înţelept pentru a greși.

Ceea ce contează cu adevărat este cât de demn de încredere este textul original al Bibliei pe care o avem noi astăzi. Unii critici pun în discuţie autenticitatea ei. De exemplu, profetul mormon Joseph Smith Jr. a pretins chiar că „multe puncte importante care ating subiectul mântuirii omului au fost scoase din Biblie sau s-au pierdut.” Dacă ar fi așa, atunci Biblia nu ar mai fi de încredere și puterea ei transformatoare ar fi pierdută. Dar, lăudat fie Dumnezeu, El nu doar că a inspirat însuși textul Bibliei, ci a păstrat și exactitatea textelor originale în ebraică, aramaică și greacă.

Ellen White spune: „Fraţilor, ţineţi-vă de Biblie, așa cum scrie, și încetaţi cu critica în ce privește validitatea ei, ascultaţi de Cuvânt și niciunul dintre voi nu va fi pierdut” (Solii alese, vol. 1, p. 18). Să respectăm Biblia și să fim credincioși textului ei!

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video