Libertatea religioasă

Şi dacă nu găsiţi cu cale să slujiţi Domnului, alegeţi astăzi cui vreţi să slujiţi: sau dumnezeilor cărora le slujeau părinţii voştri dincolo de Râu, sau dumnezeilor amoriţilor, în a căror ţară locuiţi. Cât despre mine, eu şi casa mea vom sluji Domnului. – Iosua 24:15

Libertatea este unul din drepturile fundamentale ale omului pe care tindem să îl preţuim doar când ne este luat. La scurtă vreme după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial (1939–1945), au fost luate măsuri importante pentru a evita reapariţia unei astfel de catastrofe în viitor. A fost înfiinţată Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) pe 24 octombrie 1945, ca o organizaţie interguvernamentală care să promoveze cooperarea internaţională. Pe 10 decembrie 1948, Adunarea Generală ONU ţinută la Paris a adoptat „Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”, cu 30 de articole, recunoscând demnitatea şi valoarea inerentă a omului şi afirmându-i drepturile umane şi libertăţile fundamentale.

Referitor la libertatea religioasă, articolul 18 din declaraţie spune: „Orice om are dreptul la libertatea gândirii, de conştiinţă şi religie; acest drept include libertatea de a-şi schimba religia sau convingerea, precum şi libertatea de a-şi manifesta religia sau convingerea, singur sau împreună cu alţii, atât în mod public, cât şi privat, prin învăţătură, practici religioase, cult şi îndeplinirea riturilor.” Neţinând seama de conţinutul acestui articol, unele grupări religioase fundamentale încă aplică pedeapsa cu moartea pentru cei care ies din rândurile lor şi pentru cei care îi încurajează.

Foarte preocupată de manifestările de intoleranţă religioasă, Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea în mod tradiţional a promovat libertatea religioasă şi, recent, a organizat mai multe „festivaluri de libertate religioasă” mari în toată lumea. Libertatea de conştiinţă şi religie trebuie acordată tuturor, nu doar celor de la putere. Iosua era cu totul hotărât să „slujească Domnului” şi să îi încurajeze şi pe alţii să facă la fel. În acelaşi timp, el le-a permis celor care erau sub conducerea sa să îşi urmeze propria cale, în ciuda consecinţelor negative (Iosua 24:15).

Ar trebui să fim foarte recunoscători Domnului şi celor care au trasat calea pentru libertatea religioasă de care ne putem bucura astăzi în multe regiuni ale lumii. Dar acum stindardul libertăţii religioase este în mâinile noastre. Să ne rugăm şi să lucrăm pentru a ajuta oamenii din regiunile în care acest drept este încălcat.

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor