Precursorii adventistmului

După ce S-a născut Isus în Betleemul din Iudeea, în zilele împăratului Irod, iată că au venit nişte magi din Răsărit la Ierusalim şi au întrebat: „Unde este Împăratul de curând născut al iudeilor? Fiindcă I-am văzut steaua în Răsărit şi am venit să ne închinăm Lui.” – Matei 2:1-2

Evanghelia după Matei vorbeşte despre trei magi înţelepţi de la Răsărit care au venit să se închine nou-născutului Împărat Isus Hristos. Formal, ei nu făceau parte din poporul lui Dumnezeu, dar ni se spune că ei studiau Scriptura ebraică şi au înţeles că sosise vremea ca Mesia să vină.

O stea tainică i-a condus în cele din urmă la Betleem, unde L-au găsit pe Isus. Tot aşa, alţi oameni au descoperit învăţături biblice semnificative studiind Scriptura pentru ei.

Francisco Hermógenes Ramos Mexia (1773–1828) s-a născut în Buenos Aires, Argentina, pe 1 decembrie 1773 (nu 20 noiembrie). El a devenit un proprietar de pământuri foarte bogat şi proeminent în provincia Buenos Aires, dar şi un apărător al băştinaşilor indieni. Cu o educație romano-catolică, el a fost o persoană religioasă devotată studierii Scripturii. Interesul său pentru profeţia biblică a fost influenţat de Manuel Lacunza (1731–1801), un iezuit din Chile. Dar Francisco a mers mult mai departe în înţelegerea Bibliei decât acesta din urmă.

Juan Carlos Priora spune că Ramos Mexia punea accent pe Biblie ca fiind singura sursă de credinţă şi doctrină; considera că Isus Hristos şi apostolii erau singura temelie adevărată a bisericii creştine, păzea Sabatul zilei a şaptea şi afacerea lui chiar era închisă în acea zi; credea în a doua venire literală şi iminentă a lui Isus; înţelegea starea morţilor ca fiind o dezintegrare, în aşteptarea învierii la a doua venire a lui Isus; a scos în evidenţă mântuirea doar prin credinţa în Hristos; a acceptat botezul prin scufundare; a respins transsubstanţierea; a acceptat preoţimea universală a tuturor credincioşilor şi se opunea închinării la icoane.

Ramos Mexia s-a confruntat cu o opoziţie puternică din partea liderilor religioşi şi politici contemporani, dar nu a renunţat niciodată. Considerat primul adventist de ziua a şaptea modern, el era singurul care susţinea aceste învăţături biblice în acea zonă. Dacă eşti chemat să îţi aperi credinţa fiind singur, să nu uiţi că Dumnezeu are nevoie de stele care să fie gata să strălucească pentru El indiferent de vreme şi circumstanţe.

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video