Un filantrop pasionat

  Domnul să vă facă să creşteţi tot mai mult în dragoste unii faţă de alţii şi faţă de toţi, cum facem şi noi înşine pentru voi. – 1 Tesaloniceni 3:12

  Nicio fiinţă umană nu poate schimba întreaga lume, dar noi putem face diferenţa în vieţile celor care ne sunt aproape. Această noţiune este exprimată foarte bine de mottoul ADRA – Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor, care spune: „Schimbând lumea, începem cu o singură viaţă.” Dar foarte mult depinde de echilibrul dintre ce cheltuim pentru noi înşine şi ce folosim pentru omenire şi cauza lui Dumnezeu.

  Milton S. Afonso s-a născut pe 12 decembrie 1921, în orăşelul Nova Lima, Minas Gerais, Brazilia. Având un început modest, el a trudit din greu şi a devenit astfel un om de afaceri de mare succes. Una din principalele lui companii, Golden Cross, a devenit a patra companie de asigurări de sănătate din Brazilia. Chiar şi aşa, el nu şi-a pierdut niciodată pasiunea de a-i ajuta pe copiii nevoiaşi şi nici entuziasmul pentru mesajul adventist pe care l-a acceptat pe când era adolescent. Ca filantrop, el a ajutat la îmbunătăţirea infrastructurii multor şcoli şi colegii, a sponsorizat mii de studenţi anual şi chiar a condus un lanţ de orfelinate. Tot el a ajutat la construirea şi întreţinerea marii reţele de radio şi televiziune adventistă din Diviziunea America de Sud.

  Afonso spunea următoarele despre motivaţia sa filantropică: „Biblia ne învaţă că noi ar trebui să ne dezvoltăm talentele şi să prosperăm. […] Totuşi, niciodată nu m-am gândit să fac bani doar pentru satisfacţia mea. Cel mai important lucru pentru mine este să îi ajut pe nevoiaşi, să le ofer case orfanilor şi copiilor abandonaţi şi să susţin predicarea veştii bune a mântuirii. Aceste lucruri îmi oferă o mare satisfacţie personală. Uneori oamenii mă critică pentru că sunt prea generos, acuzându-mă că ofer bani doar pentru a mă da mare. Dar nu este adevărat. Pot spune cu sinceritate că nu m-am lăudat niciodată că am ajutat pe cineva.”

  Lucrarea de pe pământ a lui Isus Hristos este cel mai puternic apel la filantropie faţă de semenii noştri. Dar „cine este aproapele meu” (Luca 10:29) astăzi? Ellen White răspunde: „Semenul nostru este orice fiinţă umană care are nevoie de simpatia şi serviciile noastre amiabile. Toţi suferinzii şi nevoiaşii din toate categoriile sociale sunt semenii noştri şi când nevoile lor ne sunt aduse la cunoştinţă, este datoria noastră să le alinăm atât cât ne stă în putinţă” (Mărturii pentru biserică, vol. 4, pp. 226–227).

  Un filantrop pasionat - 2018. Semenul nostru este orice fiinţă umană care are nevoie de simpatia şi serviciile noastre amiabile. Toţi suferinzii şi nevoiaşii din toate categoriile sociale sunt semenii noştri şi când nevoile lor ne sunt aduse la cunoştinţă, este datoria noastră să le alinăm atât cât ne stă în putinţă.
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...