Îmbrăcămintea minții

  Căci din prisosul inimii vorbeşte gura. – Matei 12:34

  De obicei, oamenii asociază termenii „haină” şi „a te îmbrăca” cu moda. Dar faimosul scriitor şi lexicograf englez Samuel Johnson (1709–1784), care a decedat pe 13 decembrie 1784, sugera foarte bine că „vorbirea este îmbrăcămintea minţii”. Autorul pare să sugereze că vorbirea, limbajul, este o formă de împodobire, modul în care gândurile noastre sunt împodobite. Dacă există nenumărate feluri de îmbrăcăminte, tot aşa există şi nenumărate modalităţi de a ne exprima gândurile, unele mai atractive şi mai îngrijite decât altele.

  Ca rol general, limbajul este o metodă eficientă de exprimare proprie. Când Isus a declarat că „din prisosul inimii vorbeşte gura” (Matei 12:34), El sugera că ceea ce spunem şi modul în care vorbim le comunică celorlalţi în mare cine suntem. Limbajul ne reflectă simţămintele interioare şi emoţiile, priorităţile şi dorinţele. Altfel spus, „judecându-i pe alţii nu spui cum sunt ei, ci spui cum eşti tu” (Mathias Tualima Tunai).

  Dar limbajul este folosit adesea pentru a acoperi şi distorsiona realitatea. În Matei 23, Isus pune în contrast discursurile morale ale cărtu-rarilor şi fariseilor cu propria lor imoralitate ascunsă. Otto von Bismarck (1815–1898), fondator şi cancelar al Imperiului German, declara că „oamenii nu mint niciodată mai mult decât după vânătoare, în timpul unui război sau înainte de alegeri”. Cu siguranţă, lumea noastră ar fi aproape un paradis dacă politicienii aleşi ar implementa toate promisiunile făcu-te înainte de alegeri!

  Repetarea unei minciuni exercită o influenţă foarte negativă nu doar asupra celorlalţi, ci în special asupra mincinosului. Noi suntem avertizaţi că „cuvintele sunt mai mult decât un indiciu al caracterului; ele au puterea de a influenţa caracterul. Oamenii sunt influenţaţi de propriile cuvinte. […] Odată ce au exprimat o părere sau o hotărâre, ei sunt adesea prea mândri pentru a retrage cele spuse şi încearcă să aducă dovezi că au dreptate, până când ajung să creadă că o şi au” (Hristos, Lumina lumii, p. 323).

  Ce binecuvântare am simţi dacă am fi mai preocupaţi de ceea ce spunem altora decât de ceea ce spun alţii despre noi! Să nu uităm că cuvintele noastre au puterea de a-i distruge sau salva pe oameni, de a le submina sau înălţa reputaţia. Doamne, ajută-mă să le vorbesc altora cu aceeaşi bunătate cu care aş vrea ca ei să îmi vorbească!

  Îmbrăcămintea minții - 2018. Ce binecuvântare am simţi dacă am fi mai preocupaţi de ceea ce spunem altora decât de ceea ce spun alţii despre noi! Să nu uităm că cuvintele noastre au puterea de a-i distruge sau salva pe oameni, de a le submina sau înălţa reputaţia. Doamne, ajută-mă să le vorbesc altora cu aceeaşi bunătate cu care aş vrea ca ei să îmi vorbească!
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...