Păstrează-ți cununa

  Eu vin curând. Păstrează ce ai, ca nimeni să nu-ţi ia cununa. – Apocalipsa 3:11

  Mulţi credincioşi în a doua venire a lui Hristos au coborât în mormânt aşteptând ca acest eveniment glorios să aibă loc în timpul vieţii lor. Un exemplu plin de inspiraţie este William Miller (1782–1849), a cărui speranţă a fost greu încercată când Hristos nu S-a întors în momentul aşteptat de el. Din studiul personal al Scripturii, el a fost convins că Hristos urma să Se întoarcă în jurul anului 1843. Mai târziu a acceptat timpul stabilit de milleriţi, 22 octombrie 1844. Dar după ce au trecut şi aceste date, Miller a fost foarte criticat şi luat în râs pentru că a dat naşte-re la aceste aşteptări nefondate. Chiar şi aşa, el nu a renunţat la credinţa şi nădejdea lui.

  Pe 10 noiembrie 1844, Miller i-a scris prietenului lui apropiat, Joshua V. Himes: „Am aşteptat şi am privit înainte spre fericita nădejde, sperând să realizez lucrurile glorioase pe care Dumnezeu le-a spus despre Sion. Da, deşi am fost dezamăgit de două ori, încă nu sunt doborât şi nici descurajat.

  Dumnezeu a fost cu mine în Duhul şi m-a mângâiat. Acum am mult mai multe dovezi să cred în cuvântul lui Dumnezeu şi, deşi sunt înconjurat de vrăjmaşi şi batjocoritori, mintea mea este pe deplin liniştită şi speranţa mea în venirea lui Hristos este mai puternică decât niciodată. […] Fraţilor, ţineţi-vă strâns, nu lăsaţi pe nimeni să vă ia cununa. Eu mi-am aţintit mintea la o altă dată şi aici vreau să stau până când Dumnezeu îmi va da mai multă lumină – acea dată este astăzi, ASTĂZI şi ASTĂZI, până când Îl voi vedea pe Cel după care tânjeşte sufletul meu.”

  Aceasta a continuat să fie convingerea lui Miller pentru tot restul vieţii lui. Pe 3 decembrie 1844, el îi scria lui Himes şi Sylvester Bliss: „Nu pot să mă aşez şi să scriu fără să mă gândesc că poate această scrisoare nu va ajunge niciodată la destinaţie. Totuşi, eu cred că trebuie să lucrăm până va veni Hristos.” În septembrie 1848, fiind deja complet orb, Miller spunea într-o scrisoare adresată lui Himes: „Cu adevărat ar fi o perioadă tristă şi melancolică pentru mine dacă nu ar fi acea «fericită nădejde» de a-L vedea pe Isus. […] Deşi ochii mei fizici sunt în întuneric, totuşi mintea mea este luminată de priveliştea strălucită şi glorioasă a viitorului.”

  Miller a murit împăcat pe 20 decembrie 1849, lăsându-ne un exemplu convingător de angajament necondiţionat faţă de speranţa adventistă. Fie ca Domnul să ne ajute să trăim şi, dacă va fi nevoie, chiar să murim cu aceeaşi speranţă!

  Păstrează-ți cununa - 2018. „Fraţilor, ţineţi-vă strâns, nu lăsaţi pe nimeni să vă ia cununa. Eu mi-am aţintit mintea la o altă dată şi aici vreau să stau până când Dumnezeu îmi va da mai multă lumină – acea dată este astăzi, ASTĂZI şi ASTĂZI, până când Îl voi vedea pe Cel după care tânjeşte sufletul meu.” William Miller
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Cinci fecioare neînțelepte

  Neînțelept nu este cel ce nu a avut posibilitatea să învețe sau să se pregătească, ci acela care a considerat că e suficient să știi și să ai valori, dar să nu te deranjezi să le folosești. Lipsa înțelepciunii poate să însemne uneori comoditate, alteori poate fi egală cu superficialitatea; se poate rezuma la pregătire pe jumătate sau la speranța că voi avea „noroc”. Un simplu simț al administrării chibzuite le-a salvat pe cele cinci fecioare de la o așteptare ratată, inutilă.

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Publicate astăzi

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Crede și nu te îndoi niciodată!

  Câteva săptămâni mai târziu, El a trimis un cec pe care nu îl așteptam. Dumnezeu Își ține făgăduințele, însă noi suntem „puțin credincioși”!

  Beneficiul încercării

  Dacă ai de-a face cu greutăți în viață, gândește-te la aceste texte și subscrie la ideea că nici încercarea, nici îngrijorarea, nici persecuția, nici foamea, nici lipsa hainelor, niciun pericol și nici sabia nu te va putea despărți de dragostea lui Dumnezeu (Romani 8:35-39).

  „Mă rog pentru tine!”

  Binecuvântează, Doamne, studenții adventiști și organizația AMiCUS! PROVOCARE: „Adoptă” un student! Fă-l, prin tot ce poți, să știe și să simtă că îi ești disponibil!

  A békességet kiáltók

  „Mert amikor ezt mondják: »Békesség és biztonság«, akkor hirtelen veszedelem jön rájuk, mint a szülési...