„Ferice de cei împăciuitori, căci ei vor fi chemați fii ai lui Dumnezeu” – Matei 5:9
În procesul comunicării, 55% îi revine limbajului corporal, 37%, vocii (ritm și ton) și numai 8% cuvintelor purtătoare de informație. Fără să fim conștienți, noi transmitem mult mai mult fără cuvinte decât vorbind. În mod instinctiv noi observăm mai mult limbajul corporal decât ceea ce ni se spune.
Uneori ne simțim provocați de atitudinea unor persoane, fără ca aceste persoane să ne fi spus niște cuvinte supărătoare. Oare de ce? Fiindcă cele mai multe lucruri deranjante nu au nevoie de cuvinte. Spre exemplu, simpla apariție a cuiva ne transmite dacă acea persoană este arogantă sau modestă. Gesturile cuiva pot spune dacă se dă mare sau dacă spune adevărul. Antipatiile au la bază simțăminte, și nu logica vorbelor. Prima impresie contează foarte mult, chiar înainte ca noi să deschidem gura și să rostim vreo frază. Când mergem să ne angajăm ori să facem o cerere, suntem foarte atenți la ținută, la gesturi și la atitudine. În relațiile noastre suntem, sau ar trebui să fim, foarte atenți la ceea ce transmitem involuntar, chiar și atunci când nu vorbim. Noi transmitem mult prin ceea ce postăm pe pagina noastră de socializare, prin anturajul cu care ne afișăm, prin lucrurile pe care le purtăm sau le deținem. Din păcate, pierdem de multe ori din cauza aparențelor, care sunt mult mai grăitoare decât mesajul pe care vrem să îl spunem prin cuvinte.
Provocare
Gândește-te ce anume te deranjează la persoanele care îți sunt antipatice. Oare ai și tu acele lucruri în comportamentul tău?