Camera Single

Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra. Matei 6:33


 
Lumea în care trăim este extrem de aglomerată. Peste tot dăm de oameni care vor din timpul și din atenția noastră. Uneori, când circulăm cu trenul, căutăm compartimentul în care putem fi doar noi. Dacă mergem la hotel, preferăm o cameră cu un singur pat. Facem acest lucru din mai multe motive: în primul rând, din oboseală socială, nu mai putem să-i ascultăm pe ceilalți, ne sunt suficiente poverile și gândurile noastre, nu le mai vrem și pe ale altora. Un alt motiv este că nu vrem să mai împărțim cu ceilalți nici telecomanda, nici aerul, nici baia etc.

Societatea în general a ajuns atât de obositoare, încât ne dorim vacanțe cât mai departe și cât mai izolate; când mergem undeva, alegem mașina proprie, și nu transportul în comun; dacă sesizăm apropierea cuiva căruia îi place vorba multă, traversăm pe celălalt trotuar.

Într-o anumită măsură, dorința de singurătate și intimitate este chiar recomandată. Dacă privim la Mântuitorul, El Se trezea dis-de-dimineață și petrecea singur în meditație și rugăciune mai multe ceasuri. Ucenicii Îl găseau adesea rugându-Se la o parte. El chiar recomandă: „Încuie ușa după tine și roagă-te.” Dar interesant este că, după această porție de singurătate și izolare, Mântuitorul Se amesteca printre oameni și le asculta păsurile, nevoile, îngrijorările. Se pare că El Se retrăgea tocmai pentru a Se pregăti în vederea întâlnirii cu oamenii pe care dorea să-i ajute.

În momentele Lui de singurătate, El Își reîncărca bateriile și se ruga pentru puterea de care avea nevoie la întâlnirea cu nevoile oamenilor din jurul Său. Este ceva dumnezeiesc să te gândești la ceilalți chiar și atunci când ești singur și să cauți în rugăciune ajutor pentru misiunea ta. A petrece timp singur din când în când nu este o dovadă de egoism, ci una de înțelepciune și de conștiență pe de-o parte a limitelor și a nevoilor personale, pe de altă parte, a rolului pe care vrea Dumnezeu să ni-l asumăm în planurile Lui.

De gândit astăzi:

Izolarea și singurătatea trebuie să ne impulsioneze să devenim mai capabili de ajutor, și să nu fie în vederea confortului egoist. Ajută astăzi pe cineva, chiar dacă trebuie doar să-i asculți frământările!

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor