Prima ediție (princeps)

Veți cunoaște adevărul, şi adevărul vă va face slobozi. Ioan 8:32


 
Ediția „princeps” (după expresia latină editio princeps) este prima ediție tipărită a unei opere literare, care a existat anterior doar ca manuscris și a circulat în unele cazuri doar sub formă de exemplare copiate manual. Astăzi se practică un comerț profitabil cu edițiile princeps ale diferitelor cărți. Sunt foarte atent conservate sau restaurate și, evident, foarte bine păzite în vederea comercializării sau a păstrării sub formă de tezaur.

Pentru necunoscători, ediția princeps nu înseamnă mai mult decât o carte veche, eventual degradată, dar pentru cei ce le știu valoarea, aceste opere pot fi adevărate comori.

Se pune mare preț pe vechimea și autenticitatea unei lucrări literare.

Interesant, ba chiar ciudat, este că unele astfel de opere nici măcar nu mai corespund adevărului și realității actuale (sunt, spre exemplu, colecții de legi și reguli depășite sau istorii dovedite false, dar care încă sunt evaluate foarte scump). Există însă o carte foarte veche, care este păstrată doar ca un fel de obiect sacru. Biblia este ceva atât de prezent, încât mulți oameni au primit-o gratuit. Deși reprezintă și conține adevăruri permanent valabile și, pe măsură ce trece vremea, devine tot mai actuală, Biblia este prețuită în foarte multe case doar ca obiect cu valoare de ritual. O păstrăm în casă ca pe un talisman aducător de binecuvântare; o folosim la jurăminte ca pe o garanție; o oferim altora ca pe o bucată din Împărăția cerurilor. Dar, din nefericire, rolul ei cel mai important este ignorat. Scriptura este Cuvântul pe care mi-l spune Dumnezeu mie.

De gândit astăzi:

Ai reușit să citești un fragment din Scriptură astăzi? Ce te împiedică să îți iei câteva minute și să te hrănești din Cuvântul lui Dumnezeu? Te trezești prea târziu și apoi ești în întârziere? Ți se pare că ar fi un sfert de oră pierdut? Sau pur și simplu nu ți-ai făcut un astfel de plan până acum? Gândește-te bine și, cum toate au un început, poate că acum este momentul să te oprești la Biblie.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor