Articolul precedentEste timpul să te încalți
  Articolul următorUn puzzle complet

  Primul ucenic chemat

  Voi însă sunteți o seminție aleasă, o preoție împărătească, un neam sfânt, un popor pe care Dumnezeu Şi l-a câștigat ca să fie al Lui, ca să vestiți puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată. 1 Petru 2:9

  
 
Mântuitorul i-a chemat pe toți oamenii să vină la El. Dar în planul Lui de a-i convinge pe oameni să-L caute pe Dumnezeu a avut o strategie: a început cu o echipă, cunoscută drept cei doisprezece apostoli, ucenici. Deși nu există o diferență valorică între ei, este interesant cum s-a întâmplat cu cel ce a fost primul cooptat în acea echipă. Andrei a fost ucenic al lui Ioan Botezătorul. După botezul lui Isus, l-a auzit pe Ioan spunând despre Isus: „Iată Mielul lui Dumnezeu!” (Ioan 1:36). Atunci L-a urmat pe Hristos, devenind astfel primul apostol. După învierea lui Isus și pogorârea Duhului Sfânt (la Rusalii), apostolii au mai rămas câțiva ani la Ierusalim, începând formarea bisericii. La Conciliul Apostolic care a avut loc în jurul anilor 49-50 d.Hr., la Ierusalim, apostolii s-au întâlnit și au tras la sorți pentru a decide unde va merge fiecare. În tradiția bisericii, apostolului Andrei i-a revenit Scythia (Dobrogea). Mai întâi, Andrei l-a însoțit pe fratele său (Petru) prin Asia Mică, apoi a trecut în Peninsula Balcanică prin teritoriul Turciei de azi, ajungând în Scythia, unde s-a oprit un timp. Apoi a continuat misiunea de propovăduire a Evangheliei, ajungând până în sudul Rusiei de astăzi.

  Interesant de remarcat în legătură cu Andrei este faptul că, deși a fost primul chemat dintre ucenici, el nu a făcut parte din grupul restrâns pe care Mântuitorul îl lua cu El în momente speciale. Nu a fost nici în grupul de pe Muntele Schimbării la Față, nici în grupul restrâns din Grădina Ghetsimani. Cu toate acestea, nu găsim undeva că Andrei ar fi făcut caz de acest lucru sau că i-ar fi trezit vreo invidie. Aceasta este o adevărată lecție de modestie creștină.

  De gândit astăzi:

  Oare cât de greu ne-ar fi nouă să acceptăm ca alții, veniți după noi, să devină mai importanți sau mai vizibili? Altruismul, lepădarea de sine și modestia nu sunt calități ce înfloresc de la sine în lumea noastră bântuită de ambiții, sete de putere și egoism. Este nevoie de veghere, de stăruință în rugăciune și de o decizie permanentă pentru a rămâne sub influența bună a Duhului lui Dumnezeu.

  Primul ucenic chemat - Devoțional tineri. Oare cât de greu ne-ar fi nouă să acceptăm ca alții, veniți după noi, să devină mai importanți sau mai vizibili? Altruismul, lepădarea de sine și modestia nu sunt calități ce înfloresc de la sine în lumea noastră bântuită de ambiții, sete de putere și egoism. Este nevoie de veghere, de stăruință în rugăciune și de o decizie permanentă pentru a rămâne sub influența bună a Duhului lui Dumnezeu.
  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...