Articolul precedentEste timpul să te încalți
  Articolul următorUn puzzle complet

  Primul ucenic chemat

  Voi însă sunteți o seminție aleasă, o preoție împărătească, un neam sfânt, un popor pe care Dumnezeu Şi l-a câștigat ca să fie al Lui, ca să vestiți puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată. 1 Petru 2:9

  
 
Mântuitorul i-a chemat pe toți oamenii să vină la El. Dar în planul Lui de a-i convinge pe oameni să-L caute pe Dumnezeu a avut o strategie: a început cu o echipă, cunoscută drept cei doisprezece apostoli, ucenici. Deși nu există o diferență valorică între ei, este interesant cum s-a întâmplat cu cel ce a fost primul cooptat în acea echipă. Andrei a fost ucenic al lui Ioan Botezătorul. După botezul lui Isus, l-a auzit pe Ioan spunând despre Isus: „Iată Mielul lui Dumnezeu!” (Ioan 1:36). Atunci L-a urmat pe Hristos, devenind astfel primul apostol. După învierea lui Isus și pogorârea Duhului Sfânt (la Rusalii), apostolii au mai rămas câțiva ani la Ierusalim, începând formarea bisericii. La Conciliul Apostolic care a avut loc în jurul anilor 49-50 d.Hr., la Ierusalim, apostolii s-au întâlnit și au tras la sorți pentru a decide unde va merge fiecare. În tradiția bisericii, apostolului Andrei i-a revenit Scythia (Dobrogea). Mai întâi, Andrei l-a însoțit pe fratele său (Petru) prin Asia Mică, apoi a trecut în Peninsula Balcanică prin teritoriul Turciei de azi, ajungând în Scythia, unde s-a oprit un timp. Apoi a continuat misiunea de propovăduire a Evangheliei, ajungând până în sudul Rusiei de astăzi.

  Interesant de remarcat în legătură cu Andrei este faptul că, deși a fost primul chemat dintre ucenici, el nu a făcut parte din grupul restrâns pe care Mântuitorul îl lua cu El în momente speciale. Nu a fost nici în grupul de pe Muntele Schimbării la Față, nici în grupul restrâns din Grădina Ghetsimani. Cu toate acestea, nu găsim undeva că Andrei ar fi făcut caz de acest lucru sau că i-ar fi trezit vreo invidie. Aceasta este o adevărată lecție de modestie creștină.

  De gândit astăzi:

  Oare cât de greu ne-ar fi nouă să acceptăm ca alții, veniți după noi, să devină mai importanți sau mai vizibili? Altruismul, lepădarea de sine și modestia nu sunt calități ce înfloresc de la sine în lumea noastră bântuită de ambiții, sete de putere și egoism. Este nevoie de veghere, de stăruință în rugăciune și de o decizie permanentă pentru a rămâne sub influența bună a Duhului lui Dumnezeu.

  Primul ucenic chemat - Devoțional tineri. Oare cât de greu ne-ar fi nouă să acceptăm ca alții, veniți după noi, să devină mai importanți sau mai vizibili? Altruismul, lepădarea de sine și modestia nu sunt calități ce înfloresc de la sine în lumea noastră bântuită de ambiții, sete de putere și egoism. Este nevoie de veghere, de stăruință în rugăciune și de o decizie permanentă pentru a rămâne sub influența bună a Duhului lui Dumnezeu.
  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Două repere

  Mântuitorul Își găsea odihna la picioarele Tatălui Său dis-de-dimineață, când Se retrăgea din mijlocul ucenicilor și Se ruga. Acesta este modelul cel mai de succes în gestionarea stresului și a tensiunii zilnice. Ia-ți timp doar pentru tine și relația ta cu Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...