Articolul precedentÎnțelepciunea unei tinere mame
  Articolul următorCicatricile Iubirii

  Perechi celebre

  Şi anume va da viața veșnică celor ce, prin stăruința în bine, caută slava, cinstea şi nemurirea. Romani 2:7

  În limbajul colocvial există multe expresii de genul: „soarele și luna”, „șoarecele și pisica”, „sacul și peticul” etc. Aceste ziceri fac parte din înțelepciunea populară de cele mai multe ori. În general, aceste expresii se referă fie la lucruri incompatibile, care nu pot fi puse împreună, fie sunt noțiuni care se completează reciproc.

  În Scriptură există multe perechi de persoane sau lucruri care conțin lecții puternice în sine. Când spui Ana și Caiafa, spui nedreptate, abuzuri și lașitate; când spui Anania și Safira, te gândești la minciună și lăcomie. Dacă ne gândim la Pavel și Timotei, Barnaba și Marcu, ne gândim la echipe misionare. Dacă rostești Aquila și Priscila, spui biserica primară. În cuvintele Mântuitorului, găsim de multe ori asocieri memorabile: „vameșii și păcătoșii”, „vameșul și fariseul”, „săracul și bogatul”, Păstorul cel bun și falsul păstor/lupii răpitori” etc.

  O expresie cu foarte mult înțeles este „peticul nou la o haină veche” și varianta ei „vin nou în burdufuri vechi”. Ambele perechi de termeni vorbesc despre același adevăr: încercarea omului de a cosmetiza superficial ceva ce trebuie schimbat în profunzime, chiar în totalitate. În timp ce El vorbește despre nașterea din nou, oamenii văruiesc mormintele, ca să dea o aparență de bine. Învățătorul folosește foarte mult exprimarea ilustrativă, didactică, pentru ca oamenii simpli să înțeleagă mai ușor adevărul.

  De gândit astăzi:

  Nu are nicio șansă de reușită încercarea de a masca prin cosmetizare superficială un caracter afectat de păcat. Cel mai înțelept lucru este rugăciunea ca Mântuitorul să schimbe ființa noastră cu totul. El va găsi materialul potrivit pentru fiecare. Tot El ne cunoaște cel mai bine și părțile bune, dar și slăbiciunile. Soluția pe care o va alege El va fi cea mai fericită pentru noi. Are nevoie însă de acordul nostru.

  Perechi celebre - Devoțional tineri. Nu are nicio șansă de reușită încercarea de a masca prin cosmetizare superficială un caracter afectat de păcat. Cel mai înțelept lucru este rugăciunea ca Mântuitorul să schimbe ființa noastră cu totul. El va găsi materialul potrivit pentru fiecare. Tot El ne cunoaște cel mai bine și părțile bune, dar și slăbiciunile. Soluția pe care o va alege El va fi cea mai fericită pentru noi. Are nevoie însă de acordul nostru.
  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Porunca a cincea

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Nici măcar jumătate

  Deși la prima vedere anturajul pe care îl alegem și locul în care alegem să trăim pot părea inofensive, ele pot deveni totuși periculoase. Poate că ne considerăm suficient de maturi ca să fim ispitiți de ceva dăunător. Însă realitatea este că, pe neobservate, ceea ce se întâmplă lângă noi ne influențează, mai ales dacă e vorba de ceva negativ. Nimic din ceea ce vedem sau auzim nu ne lasă indiferenți, chiar dacă nu acordăm prea multă atenție. A ne considera intangibili nu este o dovadă de înțelepciune și nici de tărie, ci mai degrabă trădează imaturitate și superficialitate. A ne teme de influențe rele nu e o slăbiciune, ci o dovadă de precauție și discernământ spiritual.

  Publicate astăzi

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  Pace în mijlocul furtunii

  În acea noapte a venit uraganul. M-am mirat că am dormit aproape tot timpul. Am experimentat o pace extraordinară în mijlocul furtunii.

  Batjocura şi dispreţul

  Cere astăzi răscumpărarea, și El ți-o va acorda la timpul potrivit și în cea mai bună formă, ca să devii biruitor și mai puternic.

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  „Amint Noé napjaiban volt…”

  „És miként Noé napjaiban lett, úgy lesz az ember Fiának napjaibanis.” (Luk 17,26)„Az Úr feltárta...