Locul doi pe podium

El mă paște în pășuni verzi şi mă duce la ape de odihnă; îmi înviorează sufletul şi mă povățuiește pe cărări drepte din pricina Numelui Său. Psalmii 23:2,3

Există o expresie: „Nimeni nu-și amintește de cel de pe locul doi.” Este rostită în sport, în cursele de mașini sau la întreceri de cunoștințe generale. E destul de adevărată și în cazul spectacolelor TV de talente ori de divertisment. Așa se explică disperarea cu care finaliștii unor concursuri se zbat să câștige marele premiu.

Singura instituție care pune preț mai mare pe locul doi decât pe primul loc este Împărăția lui Dumnezeu. Mântuitorul îi învăța pe ucenicii Lui astfel: cine vrea să fie cel mai mare trebuie să slujească celuilalt. Sau, prin gura apostolului, zicea: fiecare să dea întâietate celuilalt. Pare o nebunie această filozofie. De-a dreptul utopic este acest principiu într-o lume a concurenței. Totul se desfășoară astăzi sub semnul întrecerii și al câștigului. Pare că nu există decât două posibilități: ori ești premiant, ori nu mai însemni nimic.

În prezent, cel care luptă și obține locul secund se comportă ca și cum ar fi vinovat, se retrage discret de pe scenă și își asumă un fel de umilință absolut nemeritată. Cine e pe locul doi devine neimportant, invizibil, indiferent dacă vorbim de competiții sportive sau de viața unei familii; chiar dacă ne gândim la societate în general sau la biserică.

Fără să realizăm, uneori Îi pretindem și lui Dumnezeu să țină cont de clasamentele noastre. Am vrea ca și El să ofere binecuvântări și răspunsuri în funcție de competențele dovedite de cineva. Dacă s-ar putea, I-am da o listă cu numele merituoase și o listă neagră. Am stabili noi clasamentul și am pregăti un coș unde să-i aruncăm pe „necâștigători”. În subiectivismul nostru, evident că noi am ocupa mereu locul fruntaș, iar unii dintre semenii sau frații noștri nici măcar nu s-ar califica pentru un loc pe listă.

De gândit astăzi:

Din fericire, Dumnezeu are altfel de criterii și de evaluări. Fiecare dintre noi are o valoare inegalabilă în ochii Lui și intrarea la tronul Tatălui din cer e deschisă pentru oricine. Nu-i așa că aceasta este cea mai bună veste? Ai curaj și apropie-te de Dumnezeul tău!

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor