Cu două fețe

Domnul Se depărtează de cei răi, dar ascultă rugăciunea celor neprihăniți. Proverbele 15:29

Sinceritatea a fost și rămâne una dintre valorile cele mai prețuite și, în același timp, cele mai rare. Pentru ca un om să fie sincer, trebuie să aibă puterea de a-și asuma responsabilitatea și consecințele gesturilor sale. De obicei, ne ascundem adevărata față din câteva motive: fie suntem conștienți că am făcut ceva rău și vrem să nu plătim prețul; fie suntem nemulțumiți ori rușinați de ceva din personalitatea noastră și alegem să purtăm o mască; fie nu avem încredere că cei de lângă noi au capacitatea să ne accepte și să ne iubească așa cum suntem. Ne simțim tentați, din dorința de a-i impresiona pe ceilalți, să prezentăm o fațetă pe care o considerăm impecabilă și avantajoasă pentru interesele noastre. Din lista celor mai detestate păcate la care se referă Biblia, fățărnicia se regăsește foarte des chiar și în mesajele Mântuitorului. Lipsa de integritate și comportamentul nesincer al contemporanilor Săi Îl dureau foarte mult. Era cu atât mai dureros cu cât chiar liderii religioși practicau falsitatea. Cunoaștem o scenă interesantă când Mântuitorul a scos în evidență și a apreciat foarte mult lipsa de vicleșug a unui lider pe nume Natanael. Omul acesta spunea exact ce gândea și, pe deasupra, era și un om al rugăciunii. De fapt, într-o societate în care aproape oricine poartă o mască, îți zâmbește, deși nu te simpatizează sau vorbește despre tine când nu ești de față, a reuși să eviți fățărnicia este o capacitate pe care o obții doar în urma rugăciunii și a unei legături autentice cu Dumnezeu. Deși a fost mereu sincer și a rostit adevărul, Mântuitorul nostru nu a rănit niciodată pe cineva, nici măcar pe dușmanii Lui. Atunci când lucrurile erau grave, a ales parabole prin care îi mustra pe cei în situație fără a-i înjosi. I-a privit în ochi pe cei mustrați la Templu sau atunci când cărturarii întindeau capcane teologice. Nu I-a fost teamă să exprime dreptatea și îndreptarea, însă a făcut-o cu lacrimi în ochi.

De gândit astăzi:

Cere-I astăzi în rugăciune să te ajute să fii sincer și nu pierde din vedere faptul că sinceritatea nu înseamnă neapărat lipsă de tact. Adevărul poate fi spus deschis, dar fără a răni suflete.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor