Două laturi ale acoperișului

Să se lase cel rău de calea lui, …să se întoarcă la Domnul, care va avea milă de el, la Dumnezeul nostru, care nu obosește iertând. Isaia 55:7

Coliba are nevoie de un acoperiș simplu și destul de șubred, este ceva temporar, care trebuie să protejeze de soare și de ploi. Dar casele adevărate au nevoie de un acoperiș mult mai solid. În cele mai multe cazuri, acest acoperiș este făcut din două planșee înclinate pornind de la un vârf. Sistemul, deși poate părea simplu, este foarte util. Un astfel de acoperiș trebuie să suporte nu doar picăturile de ploaie, ci și greutatea zăpezilor din timpul iernii. În zonele unde clima rămâne uscată și caldă tot timpul anului, acoperișul poate fi ca o terasă, dar acolo unde zeci de kilograme de gheață vor apăsa timp de câteva luni, este necesară o structură solidă și destul de înclinată.

Dar nu numai despre modelul în două pante al acestui acoperiș vreau să vorbim astăzi, ci mai ales despre faptul că sub acest acoperiș, de obicei, se creează ceea ce numim podul casei. Te-ai urcat vreodată în podul casei cuiva, la părinți sau la bunici? Ce ai găsit acolo?

De regulă, în podul unei case, sunt urcate și depozitate în ordine sau nu diferite lucruri inutile, dar la care proprietarul încă nu este dispus să renunțe. Le ascunde acolo cu gândul că poate odată va mai avea nevoie de ele. De cele mai multe ori, ele rămân acolo nefolosite toată viața. Podul acesta are un corespondent în viața noastră sufletească. Decidem la un moment dat că ceva anume nu mai corespunde cu standardele noastre de viață, că ar trebui să renunțăm la acel ceva și că ar fi cazul ca lucrul respectiv ori atitudinea, gândul respectiv să fie aruncate la gunoi. Ceva din firea noastră însă ne spune să nu aruncăm acum. Îl punem în pod cu gândul că îl vom arunca mai târziu dacă vom fi chiar siguri că nu mai avem nevoie de el, și astfel, îl păstrăm. Așa se face că uneori revenim la expresii lăsate deoparte, la filme sau la lucruri la care nu mai voiam să privim, la muzică pe care o scosesem de pe listă sau la gânduri și trăiri de care credeam că am scăpat.

De gândit astăzi:

Adevărul este că nu vom fi în siguranță atâta timp cât încă mai depozităm în podul ființei noastre lucrurile de care suntem convinși că trebuie să scăpăm. Decide astăzi și fă curățenie în depozitul secret în care mai ții diverse „valori”.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor