Articolul precedentCreșterea în har
  Articolul următorRob în libertate

  „Alergi de unul singur și ajungi pe locul doi”

  Nu se va mai auzi vorbindu-se de silnicie în țara ta, nici de pustiire şi prăpăd în ținutul tău, ci vei numi zidurile tale „Mântuire” şi porțile tale, „Laudă”. Isaia 60:18

  Expresia este foarte folosită, mai ales de către fataliști. Trăim uneori sentimentul că orice am face, nu suntem suficient de buni, nu vom câștiga nicio bătălie. Ni se pare că tot universul concurează cu noi chiar și când nu suntem în cursă cu altcineva. Ne place să spunem că avem ghinion. Orice aspect pe care nu-l putem controla îl încadrăm la categoria ghinion, neșansă. Se spune însă că cel mai mare dușman al nostru suntem chiar noi înșine. Iată de ce: atunci când avem un rival, acest lucru ne energizează și ne simțim motivați să luptăm, să depunem tot efortul, ca să demonstrăm că suntem mai buni. Dar, dacă permitem orgoliului sau imaginii noastre suprarealiste să ne devină competitor, acest lucru se va transforma în cel mai mare handicap. Nimeni nu ne va disprețui mai profund decât o facem noi înșine, fiindcă noi credem că ne cunoaștem cel mai bine; nimeni nu ne va devaloriza calitățile mai fără milă decât o facem noi și nimeni, afară de noi, nu va arunca în aer proiectele cele mai importante.

  În realitate, cursa adevărată nu este în competiție cu alții și nici împotriva cuiva, ci este o cursă a noastră cu noi înșine, pe culoarul nostru, cu recordul nostru personal și cu vulnerabilitățile noastre.

  Sigur, este mai comod și la îndemână să fie altcineva și altceva de vină pentru eșecuri și pentru căderi sau înfrângeri. Doar că, până și noi, în puținele momente de sinceritate, recunoaștem că „ne-am dat cu stângul în dreptul” și ne-am împiedicat singuri. Când avem curajul să analizăm propriile acțiuni și decizii, descoperim că, în mod sistematic, noi cenzurăm tot ce pare a fi greu sau necesită efort și perseverență; noi tăiem de pe lista obiectivelor ceva ce ne implică zilnic și ne determină programul, mai ales dacă e vorba despre ceva ce modifică obiceiurile și tabieturile noastre.

  De gândit astăzi:

  Cum ar fi oare dacă am înceta să mai căutăm explicații și vinovați, iar, pentru o vreme, nu am privi decât spre Cel care aleargă împreună cu noi, ușor în fața noastră, ca Model de viață și de acțiune?

  „Alergi de unul singur și ajungi pe locul doi” - Devoțional tineri. Cum ar fi oare dacă am înceta să mai căutăm explicații și vinovați, iar, pentru o vreme, nu am privi decât spre Cel care aleargă împreună cu noi, ușor în fața noastră, ca Model de viață și de acțiune?
  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...