Două emisfere ale gândirii

El Îmi va zice: „Tu ești Tatăl meu, Dumnezeul meu şi Stânca mântuirii mele!” Psalmii 89:26

Omul este creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Are chiar câteva analogii și cu mediul înconjurător, cu planeta pe care locuiește. Gândirea omului este controlată de cele două emisfere cerebrale. Neurologii au subliniat că emisferele cerebrale au funcții diferite, dar se completează reciproc. Emisfera dreaptă controlează partea stângă a corpului, și emisfera stângă controlează partea dreaptă. Emisfera stângă controlează logica și rațiunea. Emisfera dreaptă controlează afectivitatea. La naștere, cele două emisfere par să lucreze independent, dar în mod egal. În timp, una dintre emisfere devine dominantă. O multitudine de teste psihologice pot să surprindă, în funcție de indivizi, care emisferă este dominantă și care este în umbră. Cei care vor folosi exclusiv emisfera stângă vor fi ancorați în lumea fizică, mai lipsiți de emoții și de trăiri afective. Pe de altă parte, cei care vor utiliza numai emisfera dreaptă vor trăi într-o lume a proceselor interioare, fără contact cu lumea fizică.

Ultimele descoperiri arată că există un ciclu de funcționare a creierului de aproximativ 90 de minute. O emisferă cerebrală funcționează la capacitate maximă pentru o perioadă de 90 de minute, după care funcția dominantă este preluată de cealaltă emisferă cerebrală.

Nicio categorie nu este mai bună sau mai rea, cu toții pot fi perfecți cu specificul lor. Este, de fapt, chiar un avantaj că procedăm diferit. Important este să ne cunoaștem și să ținem cont de specificul nostru, mai ales în relația cu ceilalți. Acest lucru ne va ajuta să gestionăm propriul comportament, dar și să înțelegem reacțiile și manifestările celorlalți, care pot fi diferiți de noi.

De gândit astăzi:

Acesta este un motiv de mulțumire către Creatorul atât de generos, care nu a făcut economie de diversitate și funcții interesante atunci când ne-a proiectat. Suntem deosebit de minuțios alcătuiți.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor