Articolul precedentNăscută din nou
  Articolul următorSecretul biruinței

  Două table ale Legii

  Domnul întărește pașii omului când Îi place calea lui; dacă se întâmplă să cadă, nu este doborât de tot, căci Domnul îl apucă de mână. Psalmii 37:23,24

  Oare de ce două, și nu zece? De ce două, și nu una singură cu toate poruncile? Ar avea rost să facem speculații cu privire la această dilemă? Și, după ce am afla răspunsul, ce ar fi, s-ar schimba ceva? Evident că nu. Prin urmare, să vorbim despre lucrurile evidente: în primul rând, știm că fiecare dintre ele a fost scrisă de Dumnezeu cu degetul Lui; una se referă la relația omului cu Creatorul său, iar cealaltă privește relația dintre om și semenii lui, de la familie până la străini. Când ne gândim la cele două table, înțelegem că ele sunt la fel de importante pentru Autorul poruncilor. De ce a fost nevoie să fie scrisă această Lege cu articolele ei? Nu era destul să o memorăm și să o transmitem prin viu grai? Evident că nu. Memoria omului este înșelătoare, prin urmare, era mai bine să rămână înscrisă, în mod simbolic, pe cel mai tare suport – piatra.

  Când a fost întrebat despre Legea lui Dumnezeu, Învățătorul a rezumat poruncile scrise pe fiecare piatră în câte o poruncă, punând semn de egalitate între ele. Din punctul de vedere al lui Dumnezeu, sunt importante atât relația cu El, cât și relația omului cu cei din jurul lui. Rezumatul poruncilor se exprimă prin „a iubi”. Pentru cunoscătorii limbii ebraice, poruncile sunt mai mult niște constatări, asigurări, decât niște interdicții. Ele sună ceva de genul: „Tu nu vei avea alți dumnezei afară de Mine”, „Tu îi vei cinsti pe părinții tăi”, „Tu nu vei ucide”, iar acest lucru este de la sine înțeles, din moment ce totul se rezumă la a iubi. Cum să-i faci vreun rău aproapelui tău dacă îl iubești, cum să strici relația cu Dumnezeul tău dacă Îl iubești?

  De gândit astăzi:

  Oare cum ar fi ca aceste table ale iubirii să modifice filozofia mea de viață și, în loc să văd totul ca pe o permanentă interdicție, să abordez viața din perspectiva iubirii și să caut posibilități prin care pot manifesta iubire față de Dumnezeul meu și față de semenii mei? Este nevoie de o decizie voită, conștientă, apoi de stăruință în rugăciune. Dușmanul nostru și al lui Dumnezeu nu va fi prea binevoitor să ne lase să-i iubim pe ceilalți, mai ales pe rivalii noștri sau pe cei ce ne sunt antipatici.

  Două table ale Legii - Devoțional tineri. Oare cum ar fi ca aceste table ale iubirii să modifice filozofia mea de viață și, în loc să văd totul ca pe o permanentă interdicție, să abordez viața din perspectiva iubirii și să caut posibilități prin care pot manifesta iubire față de Dumnezeul meu și față de semenii mei? Este nevoie de o decizie voită, conștientă, apoi de stăruință în rugăciune. Dușmanul nostru și al lui Dumnezeu nu va fi prea binevoitor să ne lase să-i iubim pe ceilalți, mai ales pe rivalii noștri sau pe cei ce ne sunt antipatici.
  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Publicate astăzi

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Speranța – piesa lipsă

  Dumnezeu știa că dacă ea ar fi început ziua cu El, studiind din Cuvântul Său, acest lucru i-ar fi adus speranța care îi lipsea. Dumnezeu, prin Cuvântul Lui, ne va aduce și nouă speranța de care avem nevoie.

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Bűnbetegek orvossága

  „Miért ostorozzalak tovább, holott a bűnt növelitek? Minden fej beteg, és minden szív erőtelen. Tetőtől...