Articolul precedentO mărturie
  Articolul următorBiruința este a Domnului!

  Doi ochi, două urechi, o singură gură

  Eu am căutat pe Domnul şi mi-a răspuns: m-a izbăvit din toate temerile mele. Psalmii 34:4

  Complexitatea ființei umane este incredibilă și va constitui subiect de studiu întreaga veșnicie. Acum, când ne privim în oglindă sau îi privim pe ceilalți, nu ne putem imagina cum ar fi să avem doar un singur ochi, o singură ureche și așa mai departe. Dincolo de aspectul estetic, știm că aceste perechi de organe au un rol foarte important în bunăstarea ființei noastre. Să ne gândim astăzi la o simplă semnificație, și nu la date tehnice. Dacă am doi ochi, oare nu e logic să mă gândesc la faptul că ar trebui să fiu foarte atent la tot ce e în jurul meu? Nu-i așa că, de multe ori, trecem prin locuri și printre oameni fără să observăm frumusețea și ceea ce este interesant la fiecare?

  Avem două urechi și poate că am putea trage concluzia: Creatorul vrea să auzim și să ascultăm mai mult. Ar trebui să nu fim nepăsători și surzi la chemările celorlalți, la frământările exprimate de ei sau la frumusețea concertelor oferite de Dumnezeu prin natură. Avem, în mod interesant, o singură gură. Se pare că e suficient. O concluzie simplă ar fi că raportul dintre ascultat și vorbit ar putea fi de doi la unu, adică să ascultăm mai mult decât vorbim.

  Pe lângă funcția de orientare sau de echilibru ori de exprimare, dotările noastre au valențe spirituale puternice. Suntem creați să vedem imagini, oameni cu tristețea sau bucuria lor, cu fericirea sau disperarea lor. Nu putem să ne prefacem că nu am observat și să ne comportăm ca niște orbi funcționali. Dacă auzim, nu înseamnă că și ascultăm. A asculta înseamnă să simțim tonul stării de bine sau frământarea cuiva; înseamnă să oprim sursele de zgomot și să auzim șoaptele oamenilor sau ale Duhului Sfânt. Nu ajută la nimic să avem urechi, indiferent cât de mari ar fi.

  De gândit astăzi:

  Mântuitorul obișnuia să spună: „Cine are urechi de auzit să audă și cine are ochi să vadă.” A vedea și a auzi presupun voință, alegere. Alege în această zi să vezi și să asculți mai cu atenție! Îndreaptă privirea ta chiar în direcția în care ți-e incomod să privești, spre cei mai lipsiți ori mai nefericiți decât tine. Ascultă-i chiar și pe cei care te enervează…

  Doi ochi, două urechi, o singură gură - Devoțional tineri. Mântuitorul obișnuia să spună: „Cine are urechi de auzit să audă și cine are ochi să vadă.” A vedea și a auzi presupun voință, alegere. Alege în această zi să vezi și să asculți mai cu atenție! Îndreaptă privirea ta chiar în direcția în care ți-e incomod să privești, spre cei mai lipsiți ori mai nefericiți decât tine. Ascultă-i chiar și pe cei care te enervează...
  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...