Două mâini, două picioare

Jertfa celor răi este o scârbă înaintea Domnului, dar rugăciunea celor fără prihană Îi este plăcută. Proverbele 15:8

Ai auzit de multe ori expresia: „Sunt legat de mâini și de picioare.” Aceste cuvinte nu se referă la o persoană încătușată într-o temniță, ci descriu pe cineva care, din motive ce țin de principii sau reguli interioare, nu se poate manifesta liber, potrivit cu propriile convingeri. În unele situații, persoana care simte acest lucru chiar este în impas și orice decizie pare imposibil de luat. Dar, în multe cazuri, expresia este folosită ca scuză pentru inactivitate și fugă de responsabilitate. Când împrejurările par a fi delicate sau ne implică emoțional, preferăm să căutăm scuze, iar aceasta este una dintre favorite. Practic, toată responsabilitatea este luată din dreptul voinței noastre și e plasată pe niște condiții independente de noi. Convenabil, nu?

Este o practică obișnuită ca oamenii să caute modalități de eschivare. Pe vremea Mântuitorului, chiar liderii religioși inventaseră o inginerie spirituală: dacă promiteai averea ta lui Dumnezeu, o declarai „Corban – închinat Domnului”, atunci doar tu te puteai bucura de avuțiile respective și nimeni nu putea pretinde să fie ajutat de tine cu acele lucruri. Oricine se prindea că e o mare „șmecherie”, dar nu putea să comenteze, fiindcă metoda căpătase valențe spirituale și nu putea fi contestată sau atacată.

Ar fi interesant să ne analizăm pe noi înșine și să vedem ce pretexte ne găsim ca scuză pentru a ne menține în confortul și indiferența noastră. Este foarte ciudat că simțim totuși nevoia să găsim justificări de formă, deși știm din start că ceea ce facem nu este pe placul lui Dumnezeu. Oare e posibil să credem că Îl putem păcăli și pe El, nu doar pe semenii care au nevoie de noi?

Ce anume alterează atât de mult inima noastră, încât acceptăm astfel de încercări rușinoase de nepăsare?

De gândit astăzi:

Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor