Articolul precedentSM (Sindromul Martei)
  Articolul următorÎnțelepciunea care vine de Sus

  Cei trei iezi

  Domnul Dumnezeul tău te va umple de bunătăți… dacă vei asculta de glasul Domnului Dumnezeului tău. Deuteronomul 30:9,10

  Povestea bine-cunoscută a lui Ion Creangă are ca protagoniști trei iezi rămași singuri și încuiați în casa lor, o mamă-capră plecată după de-ale gurii și, evident, un dușman de lup așteptând momentul să facă o crimă. Iezii sunt, de fapt, niște reprezentări ale unor tipologii de oameni. Mai toate poveștile ascund lecții adânci în simbolurile la care apelează. Să privim la cei trei iezi și, eventual, să ne identificăm în simbolistica lor. Iedul cel mare are răspunderea, este cel care deține cheia sau cel puțin are dreptul să încuie și să descuie. Pe umerii lui stau viața fraților mai mici, dar și nădejdea mamei sale.

  Iedul mijlociu nu își asumă niciun rol, nici măcar un ușor rol de consilier, astfel că, la momentul când înțelege greșeala fratelui mai mare, încearcă să se salveze, dar într-un mod superficial, fiind astfel ușor de găsit și ucis. Iedul cel mic previne, avertizează, dar nimeni nu-l ascultă, e prea mic ca să conteze. Nu-i rămâne decât să se resemneze și să se ascundă cât mai bine.

  Noi semănăm foarte bine cu cel puțin unul dintre aceste personaje.

  Unii dintre noi ne considerăm îndreptățiți să luăm decizii chiar și în dreptul celorlalți, fără să ținem seama de opiniile lor. La polul opus este categoria „iedul cel mic”, cei care au curajul să spună ce nu e bine și care insistă, se roagă de cei care au putere de decizie să țină cont și de opinia lor. În final, acești oameni cu simțul autoconservării destul de dezvoltat se protejează. Sunt conștienți că nu-i pot salva pe cei ce insistă în prostiile lor. O categorie specială de oameni se comportă după tiparul fratelui mijlociu: nici nu își asumă vreo responsabilitate, nici nu insistă să-și exprime opiniile, ci se mulțumesc să se ascundă, însă nici acest lucru nu îl fac așa cum trebuie.

  De gândit astăzi:

  Întreabă-te astăzi din ce categorie faci parte. Abuzezi de poziția ta? Ești un laș care doar se ascunde? Sau ai curajul să te exprimi, dar și să înțelegi când insistența este inutilă?

  Cei trei iezi - Devoțional tineri. Întreabă-te astăzi din ce categorie faci parte. Abuzezi de poziția ta? Ești un laș care doar se ascunde? Sau ai curajul să te exprimi, dar și să înțelegi când insistența este inutilă?
  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  4K

  Înțeleptul ține pasul cu evoluția lucrurilor, dar evită să facă din aroganță și spoială filozofia lui de viață. Nu trebuie să umbli ponosit pentru a trăi onest, dar în mod sigur nu avem niciun avantaj dacă purtăm mască. Orice mască aduce cu sine sentimente de teamă și vinovăție.

  Patru cadrane SWOT

  Ia-ți timp să analizezi și să inventariezi bagajul de lucruri pozitive și aspectele slabe. Mântuitorul avea des obiceiul să Se retragă și să Se reorganizeze personal în legătură cu Tatăl Său. I-a luat deoparte și pe unii dintre ucenici și le-a spus: „Luați timpul acesta pentru voi; pregătiți-vă pentru situațiile complicate ce vor urma!” El știe că nu ne cunoaștem suficient și uneori ne întreabă ca și pe ucenicul Petru: „Ești sigur de ceea ce crezi despre tine?” Lasă-te astăzi întrebat de El!

  Trifoi cu patru foi

  Știind că nimic nu vine la întâmplare sau fără să aibă o sursă anume, fii cu o măsură de înțelepciune și de conștiență: mulțumește lui Dumnezeu pentru orice lucru bun primit, chiar dacă nu îți explici cum s-a întâmplat. Nu cădea în extrema cealaltă, a ghinionului. Așa cum norocul este un termen pentru ceva iluzoriu, la fel este și termenul de ghinion. Dar și în cazul unor sentimente negative și al senzației că primești numai lucruri rele, poți face ceva: roagă-te! Dumnezeu îl poate opri pe cel rău să te atingă cu darurile lui otrăvite. Dacă există un „noroc”, acela este Dumnezeul nostru.

  A4

  În mod sigur, tu și familia ta ați produs niște tradiții și ați stabilit niște formate fixe. Gândește-te cum se simt cei ce trăiesc în alt context, cu alte șabloane comportamentale. Cum se simt ei în compania ta? Dar tu cum reacționezi când te confrunți cu „fixurile” altora? Nu-i așa că ar trebui ceva mai multă flexibilitate și toleranță? De ce nu începi tu?

  Publicate astăzi

  4K

  Înțeleptul ține pasul cu evoluția lucrurilor, dar evită să facă din aroganță și spoială filozofia lui de viață. Nu trebuie să umbli ponosit pentru a trăi onest, dar în mod sigur nu avem niciun avantaj dacă purtăm mască. Orice mască aduce cu sine sentimente de teamă și vinovăție.

  Dumnezeu încă răspunde rugăciunilor unei mame

  Dumnezeu este mereu la cârmă. El ne răspunde la rugăciuni, urmărindu-i cu privirea pe copiii Lui, binecuvântând chiar și o mamă singură căreia i-a fost încredințată o mare răspundere, care poate fi împlinită doar cu Domnul alături.

  Mulţumirea

  Nu trebuie să aşteptăm până când deţinem una sau alta pentru a fi fericiţi. Putem chiar acum să fim mulţumitori; astăzi avem deja suficiente lucruri care să ne bucure. Putem fi recunoscători în orice situaţie ne-am afla.

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Isten reformra szólít fel

  „És ez Őelőtte fog járni az Illés lelkével és erejével, hogy az atyák szívét a...