Al treilea Reich

Îngerul Domnului tăbărăște în jurul celor ce se tem de El şi-i scapă din primejdie. Gustați şi vedeți ce bun este Domnul! Ferice de omul care se încrede în El! Temeți-vă de Domnul voi, sfinții Lui, căci de nimic nu duc lipsă cei ce se tem de El! Psalmii 34:7-9

„Al Treilea Reich” este traducerea termenului german Drittes Reich și este folosit ca sinonim pentru Germania Nazistă. Termenul se referă mai mult la statul nazist și guvernarea lui decât la țara și poporul ei. Termenul a fost folosit pentru prima oară în 1922, ca titlu de carte, a fost adoptat de propaganda nazistă ca primul Reich, apoi, între anii 1871 și 1918, ca cel de-al doilea, iar regimul lui Hitler, ca cel de-al treilea. Numerotarea a fost făcută și pentru a sugera reîntoarcerea la vechea glorie germană, odată cu abolirea Republicii de la Weimar din 1919–1933. Cucerirea puterii de către naziști a fost un proces complex, dar nu foarte lung. În momentele sale de glorie, cel de-al Treilea Reich controla cea mai mare parte a Europei. Există însă dovezi că Hitler nu agrea denumirea de al Treilea Reich, din cauza faptului că ar fi sugerat o poziție inferioară față de predecesorii săi. La 30 aprilie 1945, după ce sovieticii pătrunseseră până în centrul capitalei Berlin, Hitler s-a sinucis, iar forța politică dirijată de el a căzut și ea.

De puține ori s-a conturat în istoria omenirii o organizație atât de sadică și dementă, cu un lider atât de absurd și de nelimitat în răutate, diabolic.

Te întrebi poate cum se ajunge la așa ceva. Ei bine, drumul este mult mai simplu decât ar părea. Este nevoie de cineva cu un caracter ascuns și defect, dar cu putere de convingere, priceput la discursuri motivatoare. Apoi mai trebuie o gașcă oarbă, care să-l slujească supus și care să-i cultive instinctele de dictator și, pe urmă, o mare de oameni indiferenți și egoiști, care să nu facă nimic, gândind că, atâta timp cât nu li se întâmplă lor ceva rău, nu au de ce să se implice și să se opună abuzurilor. Acesta e drumul.

Nicio generație nu este scutită de aceste elemente. Este foarte posibil ca tema persecuției pe fondul convingerilor religioase să revină. Este nevoie de aceleași categorii de oameni. Totul însă va decurge mult mai repede.

De gândit astăzi:

Pentru orice ar veni, amintește-ți făgăduința că El ne va ascunde în coliba Lui în ziua necazului. De această dată, nu mai este atât de multă nevoie de martiri, ci de oameni care să fie biruitori până la sfârșit.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor