Trilogia

Căci Cuvântul Domnului este adevărat şi toate lucrările Lui se împlinesc cu credincioșie. Psalmii 33:4

O serie de trei opere literare (dramatice ori epice) sau muzicale, aparținând aceluiași autor, care formează o unitate, având personaje comune și reprezentând de obicei trei momente succesive din viața acestora (sau a urmașilor lor) se numește trilogie.

Trilogia Moldovei este o trilogie istorică scrisă de Barbu Ștefănescu Delavrancea. Este formată din trei piese de teatru: Apus de soare (1909), Viforul (1910) și Luceafărul (1910). Îi are ca eroi pe Ștefan cel Mare, Ștefăniță-Vodă și Petru Rareș. Același autor intenționa să scrie și una închinată Munteniei (avându-i ca eroi pe Mircea cel Bătrân, Mihai Viteazul și Vlad Țepeș). Modelul nu este nou în sine, ci doar în ce privește numărul operelor din suită. În Biblie găsim mai multe serii de opere care au același scriitor, iar dacă ar fi să ne gândim la ideea ce stă la baza unei trilogii, am putea extinde genul și să considerăm întreaga Sfântă Scriptură, cu cele 66 de cărți inspirate ale ei, având ca autor de fapt pe Dumnezeu, ca fiind o categorie literară unică.

Cât de important este pentru noi să ne cunoaștem originea și experiența de la facerea lumii și până acum! Vedem cum Marea Luptă dintre bine și rău traversează etapă după etapă; înțelegem cum pas cu pas Satana se dă de gol și pierde bătălia. Ne vedem și pe noi, ca niște furnici cu un rol imens în drama care se scrie pe baza unui singur final posibil: restaurarea armoniei universale și refacerea în ființa omenească a chipului stricat de păcat. Scopul esențial al cărților biblice este acela de a descoperi oamenilor șansa pe care o au. Toată Biblia ne vorbește despre o intrigă originară în alte dimensiuni ale universului, dar focalizată aici, la noi, prin alegerea omului.

De gândit astăzi:

Dacă volumele istoriei noastre nu ar fi legate între ele, ne-am pierde printre frânturi de adevăr și ne-ar lipsi chiar rostul întregului nostru crez. Fiind de 22 de ori trilogie, Biblia rămâne cea mai completă operă scrisă vreodată pentru om. Nu ar fi păcat ca tu să nu fi citit această serie?

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor