Articolul precedentPauza
  Articolul următorCând nu mai ai nici o șansă

  Trilogia

  Căci Cuvântul Domnului este adevărat şi toate lucrările Lui se împlinesc cu credincioșie. Psalmii 33:4

  O serie de trei opere literare (dramatice ori epice) sau muzicale, aparținând aceluiași autor, care formează o unitate, având personaje comune și reprezentând de obicei trei momente succesive din viața acestora (sau a urmașilor lor) se numește trilogie.

  Trilogia Moldovei este o trilogie istorică scrisă de Barbu Ștefănescu Delavrancea. Este formată din trei piese de teatru: Apus de soare (1909), Viforul (1910) și Luceafărul (1910). Îi are ca eroi pe Ștefan cel Mare, Ștefăniță-Vodă și Petru Rareș. Același autor intenționa să scrie și una închinată Munteniei (avându-i ca eroi pe Mircea cel Bătrân, Mihai Viteazul și Vlad Țepeș). Modelul nu este nou în sine, ci doar în ce privește numărul operelor din suită. În Biblie găsim mai multe serii de opere care au același scriitor, iar dacă ar fi să ne gândim la ideea ce stă la baza unei trilogii, am putea extinde genul și să considerăm întreaga Sfântă Scriptură, cu cele 66 de cărți inspirate ale ei, având ca autor de fapt pe Dumnezeu, ca fiind o categorie literară unică.

  Cât de important este pentru noi să ne cunoaștem originea și experiența de la facerea lumii și până acum! Vedem cum Marea Luptă dintre bine și rău traversează etapă după etapă; înțelegem cum pas cu pas Satana se dă de gol și pierde bătălia. Ne vedem și pe noi, ca niște furnici cu un rol imens în drama care se scrie pe baza unui singur final posibil: restaurarea armoniei universale și refacerea în ființa omenească a chipului stricat de păcat. Scopul esențial al cărților biblice este acela de a descoperi oamenilor șansa pe care o au. Toată Biblia ne vorbește despre o intrigă originară în alte dimensiuni ale universului, dar focalizată aici, la noi, prin alegerea omului.

  De gândit astăzi:

  Dacă volumele istoriei noastre nu ar fi legate între ele, ne-am pierde printre frânturi de adevăr și ne-ar lipsi chiar rostul întregului nostru crez. Fiind de 22 de ori trilogie, Biblia rămâne cea mai completă operă scrisă vreodată pentru om. Nu ar fi păcat ca tu să nu fi citit această serie?

  Trilogia - Devoțional tineri. Dacă volumele istoriei noastre nu ar fi legate între ele, ne-am pierde printre frânturi de adevăr și ne-ar lipsi chiar rostul întregului nostru crez. Fiind de 22 de ori trilogie, Biblia rămâne cea mai completă operă scrisă vreodată pentru om. Nu ar fi păcat ca tu să nu fi citit această serie?
  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  La ora șase începe programul TV

  Nimic nu se mai poate face fără sacrificii și voință. Provocarea vieții tale de astăzi este să te smulgi măcar pentru câteva zeci de minute din fața ecranelor și să oferi acel timp unui semen al tău sau lui Dumnezeu. Să știi că nu-i poți auzi de-adevăratelea pe cei de lângă tine sau pe Mântuitorul tău în zgomotul divertismentului sau al ficțiunii. Fă puțină liniște și privește un pic în gol; vei vedea cu mult mai mult!

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Bateria de șase volți

  Noi suntem întru totul dependenți de sursa noastră de putere; despărțiți de Dumnezeu nu putem face nimic, „în El avem viața, mișcarea și ființa”.

  Publicate astăzi

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  Recunoștință

  După ce m-am adunat puțin, am înălțat rugăciuni umile, dându-I slavă Domnului cu lacrimi de mulțumire și de reconsacrare ca niciodată înainte. Încrederea mea în Isus a crescut foarte mult de la acel eveniment.

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Copiii și tinerii bisericii – comoara noastră prețioasă

  Doamne, ajută-mă să nu iubesc cu vorba, ci cu fapta și cu adevărul! PROVOCARE: Găsește o modalitate prin care să încurajezi un copil sau un tânăr din biserica ta chiar astăzi!

  Háborúk az utolsó napokban

  „Így szól a Seregek Ura: Ímé, veszedelem indul egyik nemzettől a másik nemzetre, és nagy...